Salade met makreel en groene appel
Warm weer! De hoogste tijd voor lekkere salades. Deze salade met makreel en groene appel at ik vroeger vaak, maar dan met tonijn uit blik. Tegenwoordig probeer ik eten uit blik zoveel mogelijk te vermijden vanwege gezondheidsredenen en de tonijn uit blik is zodoende een no-go geworden. De tonijn is vervangen door omega-3 rijke makreel en ik heb er gojibessen aan toegevoegd, ze geven de salade wat extra kleur en qua smaak doen ze het ook nog eens heel goed.
Met gojibessen heb ik een beetje een haat-liefde verhouding, ze zijn niet zo super healthy als wordt beweerd. Ze bevatten namelijk de neurotoxine solanine dat door planten gebruikt wordt als afweermechanisme voor insecten, ziekten en om niet opgegeten te worden. Solanine kan ons centrale zenuwstelsel aantasten, niet te vaak gojibessen (of andere planten uit de nachtschadefamilie*) dus. Maar de salade is echt top! En wat mij betreft laat je die rode bessen eruit, het is in ieder geval zonde om ze alleen voor deze salade aan te schaffen. Mocht je ze toch nog ergens achter in je keukenkastje hebben liggen, gooi ze er dan maar op, is wel zo lekker (voor een keer ;-)).
Deze salade doet het ook goed voor onderweg of op het werk. Snijd de appel net voor het serveren in stukken (als je net als ik niet zo van bruine appels houdt) of besprenkel hem met wat citroensap als je hem vooraf snijdt en neem de dressing in een apart bakje mee, lepel die erover net voordat je erop aanvalt. Enjoy!
- 2 - 3 handjes rucola
- 2 - 3 handjes snijbiet (blaadjes/salade, in het koelschap van je supermarkt)
- 2 el pistachenoten
- 1 groene appel (granny smith)
- 1 kleine makreelfilet (warmgerookt)
- paar gojibessen (optioneel)
- wat zwarte sesamzaadjes (optioneel)
- 1 flinke el mayonaise
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el citroensap
- zout naar smaak
- Was de rucola, snijbiet en de appel.
- Doe de rucola en snijbiet in een schaal of bakje.
- Snijd de appel in stukjes, verwijder het klokhuis.
- Verdeel de stukjes appel, makreel, pistachenoten en gojibessen over de sla.
- Klop de dressing en verdeel deze over de salade.
- Bestrooi tenslotte met het zwarte sesamzaad.
*Planten uit de nachtschadefamilie zijn o.a. tomaten, aubergine, tabak, rode peper, paprika, aardappelen en gojibessen.
- 8 June 2016
- 1 Comment
- 0
- gojibessen, groene appel, low carb, lunch, makreel, paleo, pistachenoten, recept, salade
1 Comments