Zwarte sesamijs


Zomer! En of het nou mooi weer is of niet, het is altijd voor een ijsje. Dit zwarte sesamijs ken je misschien van een Aziatisch restaurant of de toko. Ik ben dol op de bijzondere smaak en ontdekte dat je het heel eenvoudig zelf kunt maken zonder geraffineerde suiker. Dit ijs is vanwege de kleur en smaak leuk om te serveren bij speciale gelegenheden, maar is ook gewoon heel lekker voor tussendoor. Wanneer je een ijsmachine hebt is het zo gepiept. Maak je niet druk over dure ijsmachines, een prima ijsmachine heb je al voor een paar tientjes. Ik kocht de mijne zo’n 10 jaar geleden en heb er nog steeds veel plezier van.

Ik gebruik voor dit ijs als basis een zwarte sesampasta. Deze maak je het beste in een krachtige blender of keukenmachine. Ik maak meestal een grote hoeveelheid (3x de hoeveelheid van recept) en bewaar de pasta die ik niet direct gebruik in de vriezer. Dat scheelt weer voor een volgende keer.

Wanneer je dit recept gaat maken houd er dan rekening mee dat je een paar uur voordat je het gaat afdraaien in je ijsmachine begint. Je begint met een warme vla die eerst moet afkoelen in de koelkast, de wachttijd is circa 4 uur. Ik maak de basis meestal een dag van tevoren zodat wanneer ik het wil eten het alleen nog maar af hoef te draaien in de ijsmachine.

 

Zwarte sesamijs

Zwarte sesamijs

Dit heb je nodig

400 ml (kokos)room
1 el puur vanille extract
3 eidooiers
50 ml ahornsiroop
Voor de sesampasta
35 gr honing
35 gr zwarte sesamzaadjes (verkrijgbaar bij de Aziatische toko)

Zo maak je het

  1. begin met de sesampasta door de ingrediënten voor de sesampasta in een blender of keukenmachine fijn te malen tot een gladde pasta. Afhankelijk van je apparaat duurt dit even voordat alles goed gemengd en fijngemalen is. Roer de pasta regelmatig door tussen het mixen.
  2. Ga nu verder met de basis voor het ijs. Verwarm de (kokos)room tot net onder het kookpunt. Meng een paar eetlepels van de hete room met de eidooiers en klop snel tot een glad mengsel. Roer vervolgens de eidooiers door de hete room en verwarm op laag vuur door totdat de eidooiers met de (kokos)room gaan binden en het mengsel dikker wordt tot een vla. Zorg ervoor dat je continue blijft roeren totdat het zover is en haal direct van het vuur wanneer het zover is.
  3. Roer vervolgens de ahornsiroop en vanille erdoor tot goed gemengd.
  4. Roer nu de sesampasta erdoor.
  5. Giet het mengsel over in een bak of maatcilinder en laat het volledig afkoelen in de koelkast. Dit duurt 2 tot 4 uur.
  6. Wanneer de basis is afgekoeld kun je het ijs afdraaien in je ijsmachine.

Enjoy!!

YOU MIGHT ALSO LIKE

Chili sin carne
September 11, 2017
Notengranola
May 15, 2017
One pot met haloumi, aardappel en spinazie
April 06, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *