Zoete aardappelfrietjes uit de oven


Deze zoete aardappelfrietjes zijn al jaren favoriet bij ons thuis. Ik neem het liefst zoete aardappels met oranje vruchtvlees, ook wel bataat genoemd, hiervoor en wanneer ik er patat van bak gebruik ik daar het liefst mijn cajunkruiden over. Al is alleen wat zout en rozemarijn erover ook geweldig. Je kunt deze frietjes bijna overal bij serveren, de licht zoete smaak past goed bij veel gerechten, al vind ik ze persoonlijk minder lekker bij vis. Eet ze wel direct uit de oven, want koud zijn ze niet zo smakelijk meer.
sweet potato fries

Deze frietjes zijn heel gemakkelijk te maken, je hebt er alleen een beetje (oven)tijd voor nodig.

Dit recept is voor 4 personen (als bijgerecht).

Dit heb je nodig

2 grote zoete aardappels (met oranje schil en vruchtvlees)
2-3 el olijfolie
zout en kruiden naar smaak

Ik gebruikte 1 el cajunkruiden (recept hieronder), 1/2 el paprikapoeder en een paar takjes verse rozemarijn.

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180C.

Was de zoete aardappel, zorg ervoor dat de schil schoongeschrobt is als je ze met schil eet.

Snijd hem (afhankelijk van je eigen voorkeur, met of zonder schil) in partjes van maximaal 1 centimeter dik.

Doe de partjes in een plastic zakje* en giet er wat olijfolie overheen.

Voeg paprikapoeder en cajunkruiden toe, sluit de zak en schud totdat ieder frietje bedekt is met een dun laagje olie en kruiden.

Leg de zoete aardappelpartjes op wat bakpapier op een bakplaat, bestrooi met zout en voeg eventueel wat rozemarijn (of tijm) toe.

Bak de zoete aardappelfrietjes in ca. 45 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Draai de frietjes halverwege de baktijd om, om ze gelijkmatig te laten bruinen en om te voorkomen dat ze te zacht blijven.

Eet smakelijk!

 

*Geen zakje? Doe ze dan in een kom en roer de olijfolie erdoor, strooi vervolgens de kruiden erover en roer goed om. Zorg dat ieder frietje met een dun laagje olie en kruiden bedekt is.

 

zoete aardappelfrietjes met rozemarijn

 

Mijn cajunkruidenmix

voor een flinke hoeveelheid

4 el knoflookpoeder
4 el uienpoeder
2 el vers gemalen witte peper
2 el vers gemalen zwarte peper
1 el cayennepeper
3 el tijm
1 el oregano
1/2 el paprikapoeder
1 tl chili flakes

Meng alles door elkaar en bewaar in een goed afsluitbaar potje.

 

 

 

 

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016
Paleo kersencake | Receptenruil
September 01, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Amandel-appelcake
August 09, 2016
Kokos-chia yoghurt
August 04, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Groene drakensmoothie
August 02, 2016
Receptenruil | Venkel courgette linzensoep
July 26, 2016
Wortelsap met appel en kurkuma
July 06, 2016

1 Comments

dita57
Reply 3 maart 2016

Ook lekker met rozemarijn en zeezout ( keltisch zout), vanavond bij de vis

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *