Zelf vanille-extract maken


Al jaren maak ik mijn eigen vanille-extract, het is heel eenvoudig om te maken en ook nog eens heel leuk om te doen. Door mijn vanille-extract zelf te maken weet ik zeker wat erin zit, in de winkel gekochte vanille-extract kan kleur- geur- en smaakstoffen bevatten die niet van de vanille zelf komen. Puur vanille-extract is donkerbruin van kleur omdat, om het extract te verkrijgen, vanillestokjes langdurig in sterke alcohol gedrenkt moeten worden. Terwijl de vanillestokjes in de alcohol zitten geven ze langzaam hun kleur, geur en smaak af aan de alcohol. Deze alcohol kun je vervolgens gebruiken in je gerechten om ze dat heerlijke vanillearoma te geven.

zelf puur vanille extract maken

Zoals gezegd, het is heel eenvoudig om zelf vanille-extract te maken. Je hebt alleen een fles vodka en vanillestokjes nodig, eventueel kun je nog een schone lege fles gebruiken om het extract in te bewaren.

De hoeveelheid vanillestokjes bepaald uiteindelijk het aroma van je vanille-extract. Ik heb jarenlang op een fles vodka van 700ml (minus een borrelglas vodka) 12 grote vanillestokjes gedaan en dat werkte uitstekend. Dit keer wilde ik een nog sterker extract maken en gebruik ik 15 stokjes op een halve liter vodka.

Met een fles van een halve liter doe je ontzettend lang. Afhankelijk van hoe vaak je bakt of het extract nog voor andere gerechten gebruikt natuurlijk. Met mijn halve liter doe ik ongeveer een jaar, maar ik gebruik dan ook regelmatig vanille in (test)gerechten. Ik heb ook weleens twee jaar gedaan met een fles. Het bederft niet en hoe langer het extract blijft staan, hoe mooier, voller en krachtiger van smaak het wordt. Daarom raad ik altijd aan om een grote hoeveelheid te maken, de tijd maakt de kwaliteit van je extract.

Bespaar gerust op de vodka, per keer gebruik je zo weinig in je gerechten dat de kwaliteit van de alcohol in deze niet zo belangrijk is. Bespaar echter niet op de vanillestokjes! Het gaat er uiteindelijk om dat je de smaak en geur van de vanillestokjes in je gerecht krijgt. Alleen de beste vanillestokjes zijn daar goed genoeg voor :-). Ik koop mijn vanillestokjes in bulk online, even googlen en je vind vanzelf een paar goede aanbieders. Ook op eBay heb ik weleens hele goede stokjes gekocht van een Fransman, tegen een zeer gunstige prijs.

Zo maak je puur vanille-extract

zelf vanille extract maken

Basic vanille-extract

Dit heb je nodig

1 fles vodka, kies gerust de goedkoopste
12 vanillestokjes, van goede kwaliteit

Dit ga je doen

Zorg dat alles waar je mee werkt schoon is!

Verwijder een borrelglaasje vodka uit de fles. Gebruik dit voor een ander doel.
Snijd de vanillestokjes in de lengte open, maar laat de onderkant heel (dus niet halveren, zie foto) en stop ze een voor een in de fles.
Sluit de fles en schud hem goed om.
Bewaar de fles op een donkere plek (in de kast) en schud hem regelmatig om.
Na circa 3 weken kun het extract gaan gebruiken, maar hoe langer je wacht des te beter en voller de smaak wordt. In het begin heb je daarom misschien meer extract nodig voor een goede vanillesmaak.
Na circa 12 weken kun je de vanillestokjes verwijderen uit de fles, maar ik laat ze er zelf altijd inzitten, dat kan dus ook.

Krachtig vanille-extract

Dit heb je nodig

500 ml vodka
15 vanillestokjes
schone lege fles

Dit ga je doen

Zorg dat alles waar je mee werkt schoon is!

Snijd de vanillestokjes in de lengte open, maar laat de onderkant heel (dus niet halveren, zie foto) en stop ze een voor een in de schone lege fles.
Schenk de vodka erop.
Sluit de fles en schud hem goed om.
Bewaar de fles op een donkere plek (in de kast) en schud hem regelmatig om.
Na circa 3 weken kun het extract gaan gebruiken, maar hoe langer je wacht des te beter en voller de smaak wordt. In het begin heb je daarom misschien meer extract nodig voor een goede vanillesmaak.
Na circa 12 weken kun je de vanillestokjes verwijderen uit de fles, maar ik laat ze er zelf altijd inzitten, dat kan dus ook.

TIP: wacht niet tot je extract helemaal op is voordat je een nieuwe fles maakt. Het duurt een paar weken tot 2 maanden voordat het nieuwe extract op smaak is.

 

 

snijd het vanillestokje in de lengte doormidden

Snijd het vanillestokje in de lengte open (maar niet halveren). De onderkant blijft intact.

de vodka is zojuist op de vanillestokjes geschonken

De vodka is zojuist op de vanillestokjes geschonken.

 

basic vanille extract van 1 jaar oud

Basic vanille-extract van ongeveer 1 jaar oud.

Vanille extract in the making

Krachtig vanille-extract voor de eerste keer omgeschud.

Krachtig vanille extract 3 weken oud

Krachtig vanille-extract na ongeveer drie weken ‘rijpen’.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016
Paleo kersencake | Receptenruil
September 01, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Amandel-appelcake
August 09, 2016
Kokos-chia yoghurt
August 04, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Groene drakensmoothie
August 02, 2016
Receptenruil | Venkel courgette linzensoep
July 26, 2016
Wortelsap met appel en kurkuma
July 06, 2016

4 Comments

Sandra Groenewegen
Reply 12 augustus 2016

Dank voor alle info, leuk om te lezen hoe alles gedaan moet worden. Ik heb op 5 augustus 2 kleine beugelflesjes (250 cl.) gevuld met vodka en vanillestokjes. Ben benieuwd naar het resultaat! Een flesje is voor mijzelf, het andere voor mijn dochter.

  Leonie
  Reply 14 augustus 2016

  Geweldig Sandra, jij bedankt voor je leuke reactie! Daar zal je dochter vast erg blij mee zijn.

Nicky
Reply 1 juni 2016

Dank je wel voor dit recept. Vanillestokjes zijn best duur, dank voor de tips!

  Leonie
  Reply 1 juni 2016

  Graag gedaan Nicky! Misschien ken je nog iemand die ook vanillestokjes wil kopen, dan kunnen jullie de verzendkosten delen en scheelt het nog meer.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *