Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan


graanvrije-crackers-met-sesam

Ik maakte deze zadencrackers nadat ik een weekend lang graan in allerlei vormen had gegeten en de volgende ochtend met hoofdpijn en een opgeblazen buik wakker werd. Fine prize voor pizza, bara’s en cupcakes, maar het zijn wel dingen die ik liever niet te vaak doe. Dus werd het tijd om iets te maken waar ik geen vervelende bijwerkingen van krijg.

Zadencrackers met sesam en hennepzaad

Je vind onder andere sesamzaad, hennepzaad en chiazaad terug in deze crackers. Kun je niet aan zwart sesamzaad komen, vervang het dan gerust door extra wit sesamzaad of amandelmeel. De combinatie van alle zaadjes maakt deze crackers niet alleen erg lekker, maar het maakt ze ook een goede optie voor vegans omdat het chiazaad als bindmiddel geldt in plaats van ei. Het toegevoegde hennepzaad is voor vegans ook extra belangrijk om aan een goed eiwitprofiel te voldoen, lees er meer over in mijn post over hennepzaad.

Eet deze crackers met een lekkere spread, zoals (cashewnoten)hummus, en bij een soep of stoofschotel. Ze zijn ook ideaal voor de lekkere snacktrek.

graanvrije-zadencrackers-met-sesam

Zadencrackers met sesam en chiazaad | vegan

Total Time: 1 hour

voor circa 30 kleine crackers (1 bakplaat vol)

Zadencrackers met sesam en chiazaad | vegan

  • 1/2 cup sesamzaad
  • 1/2 cup zwart sesamzaad (verkrijgbaar bij Aziatische toko)
  • 1/2 cup gebroken lijnzaad
  • 1/2 cup hennepzaad
  • 1/4 cup chiazaad
  • 1 cup water
  • 1/2 tl zout
    optioneel
  • 2 tl van je favoriete kruidenmengsel (ik gebuikte iets met paprika, tijm en rozemarijn)
  1. Verwarm de oven voor op 175C (hetelucht 170C)
  2. Meng alle ingrediënten in een kom en laat het een minuut of 5 staan.
  3. Roer het geheel goed door en controleer of al het water is opgenomen. Wanneer het water niet helemaal opgenomen is laat het dan nog een paar minuten staan.
  4. Strijk het mengsel uit over een grote bakplaat (ik doe er altijd een bakpapiertje onder) tot een dunne egale laag of rol het uit met een deegroller tot een mooie dunne plak.
  5. Snijd er repen of vierkanten van ter grootte van de cracker die jij graag wilt. Ik snijd het in circa 30 stukken.
  6. Bak de crackers in 45 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  7. Laat de crackers afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos. De crackers zijn circa 2 weken houdbaar.
http://www.brndstf.nl/zadencrackers-sesam-hennep-chia/

 

rol-het-deeg-uit-tussen-twee-vellen-folie

Ik vind het het makkelijkst om het deeg uit te rollen tussen twee vellen plasticfolie of bakpapier. Zo plakt het deeg niet aan de roller en ben je sneller klaar.

 

zadencrackers-net-uit-de-oven

Vergeet niet om alvast crackers te snijden uit het uitgerolde deeg, zodat je mooie rechte breekrandjes krijgt na het bakken.

 

zadencrackers-met-sesam

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Chili sin carne
September 11, 2017
Notengranola
May 15, 2017
One pot met haloumi, aardappel en spinazie
April 06, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016

4 Comments

maartje
Reply 29 september 2016

Leuk recept. WEek jij de zaden eerst ivm fytine? Chia moet je toch weken om het slijmerig te krijgen?
bedankt

    Leonie
    Reply 29 september 2016

    Hai Maartje! Voor de crackers week ik de zaden niet. Een deel van het fytinezuur gaat ook verloren tijdens verhitting in de oven. Je kunt de zaden wel weken als je dat liever doet, doe dat dan 8 uur in water met wat zout. Chia gaat met een paar minuten al geleren, zoals in het recept. Je kunt de chia ook een nachtje van tevoren in de koelkast laten geleren.

      maartje
      Reply 30 september 2016

      Bedankt!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *