Wortel-pastinaaksoep met dukkah


Vandaag weer eens een soepje op het blog. Wortel-pastinaaksoep met dukkah en een geheim ingrediënt om het nog lekkerder te maken. De mooiste recepten ontstaan spontaan en zo gebeurde het ook met dit recept, ik had trek en geen zin om boodschappen te doen. Met wat er in de koelkast en keukenkast lag maakte ik deze soep voor de lunch.

Als ‘geheim’ ingrediënt gebruikte ik peer, dat haalt de smaken van de wortel en de pastinaak heel mooi op en geeft de soep een nog iets zoetere smaak. De dukkah en verse munt maken het helemaal mooi af.

 

wortel-pastinaaksoep met dukkah

 

Wortel-pastinaaksoep met dukkah

Prep Time: 10 minutes

Cook Time: 20 minutes

Total Time: 30 minutes

4 grote of 8 kleine porties

glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij

paleo, vegan, vegetarisch

Wortel-pastinaaksoep met dukkah

  • 700 gr pastinaak
  • 1/2 bos bospeen
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 peer
  • zout naar smaak
    Voor erbij
  • olijfolie
  • 4 el dukkah
  • 1 takje verse munt
  1. Schil de pastinaak en snijd hem in grove stukken.
  2. Rasp de wortel en snijd ook deze in grove stukken.
  3. Doe ze samen met de bouillon in een pan en breng aan de kook.
  4. Laat de soep zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
  5. Schil ondertussen de peer, verwijder het steeltje en het klokhuis en snijd hem in stukken.
  6. Haal de pan van het vuur wanneer de soepgroenten gaar zijn en voeg de peer en kokosmelk toe.
  7. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.
  8. Breng op smaak met zout en garneer met olijfolie, dukkah en wat fijngehakte verse munt.
http://www.brndstf.nl/wortel-pastinaaksoep-dukkah/

Dukkah

Dukkah

Dukkah is van oorsprong een Egyptisch noten- en specerijenmengsel en is heerlijk als dip voor brood en groenten of over gerechten. Ieder huishouden heeft zijn eigen versie van dukkah en zo is er niet een eenduidig recept voor te vinden. Het bevat bijna altijd hazelnoten, gedroogde munt, zout en peper, maar wat er verder aan toegevoegd wordt verschilt enorm. Ik gebruik graag het volgende recept voor dukkah.

Ingrediënten

25 gr blanke hazelnoten
1 el korianderzaad
1/2 el komijnzaad
1 tl venkelzaad
2 el wit sesamzaad
1 tl gedroogde munt
1/2 tl zout
1/4 tl versgemalen zwarte peper

Zo maak je het

Rooster alle ingrediënten behalve het zout en de zwarte peper in een koekenpan tot goudbruin.
Laat afkoelen.
Doe het in een vijzel en maal het grof.
Voeg zout en peper toe, roer goed door en bewaar in een goed afsluitbaar potje.

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Chili sin carne
September 11, 2017
Notengranola
May 15, 2017
One pot met haloumi, aardappel en spinazie
April 06, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016

4 Comments

Heleen
Reply 8 april 2016

Ik ben allergisch voor hazelnoten. Met welke andere noot kan ik ze het beste vervangen?
Het lijkt mij een heerlijke soep.

    Leonie
    Reply 9 april 2016

    Hai Heleen, macadamianoten zijn qua smaak dan de beste vervanger. Je kunt ook amandelen (zonder schil) of paranoten gebruiken.

Maartje
Reply 8 april 2016

Dit klinkt bijzonder!
De peer had ik zelf nooit bedacht, leuk

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *