Vibram Fivefingers VI-B | Review


In de afgelopen jaren zijn barefoot schoenen, mede door de opkomst van paleo, aan een opmars bezig. Er zijn inmiddels al redelijk wat aanbieders en een van mijn favoriete aanbieders is Vibram Fivefingers. Deze schoenen zien er op het eerste oog wat apart uit doordat ze een uitsparing hebben voor je tenen, eigenlijk net als een handschoen maar dan voor je voeten, maar lopen geweldig.

vibram-fivefingers-vi-b-review

Vibram Fivefingers VI-B | ‘Blootsvoets’ buitenlopen zonder last van steentjes of takjes onder je voeten

Ik ben dol op blootsvoets lopen en en thuis liep ik altijd al op blote voeten, maar buiten niet. Ik heb het ’s zomers weleens geprobeerd in het park, maar al die kleine takjes en steentjes deden behoorlijk pijn aan mijn voetzolen. Ik hield het na een paar keer bikkelen al snel voor gezien. Na wat speurwerk op internet kwam ik toen uit bij Vibram Fivefingers en besloot het eens te proberen. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en kreeg ik deze zomer de gelegenheid om een ander paar Vibram Fivefingers te testen: de Vibram Fivefingers VI-B.

vibram-fivefingers-vi-b-super-flexibele-zool

De zool van de VI-B’s is zo flexibel dat je hem eenvoudig oprolt.

Wat de Fivefingers uniek maakt is dat ze een dunne vlakke zool hebben en veel meer ruimte voor je voorvoet en tenen, de schoen loopt breder uit en voor je tenen is alle plek door de aparte vakjes. De zool van deze barefoot schoenen is dik genoeg om je voeten te beschermen tegen steentjes, glas of takjes (of een hete straat of stoep in de zomer!) en dun genoeg om toch nog voor je gevoel blootsvoets te lopen en door de tegenvakjes zo vrij mogelijk te kunnen blijven bewegen.

De VI-B’s zijn heerlijk luchtige instappers/ballerina’s met een hele dunne en super flexibele zool, ik was echt verbaasd daarover, de zool van mijn andere Fivefingers is een stuk stugger. De VI-B’s zitten (net als mijn oude Bikila LS) enorm comfortabel, het is net een pantoffeltje en nadat je het ‘handschoen’ principe voor je tenen gewend bent heb je ze ook zo aangetrokken. Moest ik bij mijn eerste paar Vibrams een paar jaar geleden nog eerst een paar keer zoeken in welk vakje in mijn tenen moest stoppen, inmiddels stap ik zo in de schoenen en weten de tenen hun eigen plekje feilloos te vinden. Zelfs in dit nieuwe paar.

Ik besloot een rondje door het park te wandelen op de VI-B’s. Het was een enorm broeierige dag en ik was benieuwd hoe koel de schoenen aan mijn voeten zouden blijven. Ondanks dat de gaatjes laten veel lucht doorlaten waren ze niet super koel, niet erg en op zich wel weer een voordeel voor het frissere voor- en naseizoen, maar wel iets om rekening mee te houden op een warme dag. Tijdens het lopen was ik even bang dat de schoenen bij mijn hiel snel zouden afglijden, maar dat gebeurde niet en nu na meerdere keren 5 tot 10 kilometer per keer erop te hebben gelopen is dat nog steeds niet gebeurd. Een valse angst dus.

Verder lopen de VI-B’s eigenlijk heel goed. Het is heel fijn dat de zool superdun en flexibel is, je kunt er echt van alles mee doen, zelfs een stukje rennen ging prima (al zou ik voor het echte hardlopen wel andere Fivefingers aanraden).

Ook ‘for ze yogaloverrrs’

Ik testte de VI-B’s ook uit tijdens wat yogaoefeningen. Perfect! Doordat de zool anti-slip is bleef ik ook in nat gras goed in balans zonder dat mijn voeten gelijk vies werden. In de yogazaal zijn ze natuurlijk ook een uitkomst als yogaslofje. Met sokken aan is yoga niet te doen, veel te glad, maar met deze schoenen gaat het prima en ze zijn ook lekker hygiënisch.

vibram-fivefingers-autorijden

En niet alleen zijn ze fijn voor yoga, ook voor op de fiets of in de auto of om ff snel boodschappen te doen zijn ze super geschikt. Toen ik nog een kantoorbaan had, kon ik niet op barefoot schoenen lopen (alleen in mijn vrije tijd), maar deze Vibram Fivefingers VI-B had ik makkelijk in mijn tas mee kunnen nemen met het mooie zakje dat er bijgeleverd zat, ze wegen namelijk ‘niks’. Ideaal voor als je tijdens de lunch even een wandeling wilt maken of wat boodschappen moet halen.

vibram-fivefingers-in-de-supermarkt

Ook in de supermarkt doen ze het goed :-).

Voordelen

Het fijnste van de Vibram Fivefingers vind ik het ontwerp, de schoen is zo gemaakt dat je er makkelijk zonder sokken in kan (al verkopen ze ook speciale sokken voor hun schoenen). Ik kan eigenlijk nooit zonder sokken in schoenen omdat ik dan altijd blaren krijg, maar bij de Fivefingers heb ik daar nog nooit last van gehad. Alleen de eerste twee keer was het even wennen voor mijn voeten, maar ik had hooguit wat rode plekjes, absoluut geen blaren. En naarmate ik de schoenen vaker aandeed zitten ze echt als een handschoen.

Verder zijn mijn voeten en de spieren, in met name mijn tenen en enkels, enorm sterker geworden door regelmatig op Vibrams te lopen. Ruim tweeënhalf jaar loop ik inmiddels zoveel mogelijk barefoot en ik ben helemaal fan. Ik heb sinds ik barefoot loop veel sterkere voeten en tenen gekregen. De spieren in mijn enkels zijn sterker geworden, waardoor ik, ik ben hypermobiel, inmiddels nooit meer door mijn enkel zwik. Iets dat voordat ik barefoot liep zeker wekelijks voorkwam. Ook de teen naast mijn grote teen, die iets langer is dan mijn grote teen, zat in schoenen altijd in de verdrukking en stond in een soort van gebogen hoek (het middenstuk stad in een driehoekje omhoog). Sinds ik barefoot loop is die teen weer plat (in zijn normale stand) komen te staan en kan ik hem weer veel beter bewegen. Daarnaast is het gevoel om met je tenen volledig vrij te kunnen bewegen tijdens het lopen, in plaats van dat ze samengepakt in de neus van je schoen zitten, ronduit heerlijk.

vibram-fivefingers-vi-b-in-nature

Nadelen

Er zijn ook nadelen, al zijn het er niet veel. Doordat je met je blote voeten in de schoenen gaat, gaan ze op den duur een beetje ruiken. Gelukkig kun je ze wassen in de wasmachine (ze blijven mooi en krimpen niet, zolang je ze niet warmer dan 30C wast). Wanneer je niet gewend bent aan Vibram Fivefingers is het in het begin wel even wennen met aantrekken en kun je ook last van spierpijn krijgen in het begin. De beste tip die ik daarvoor kan geven is, wanneer je voor het eerst op barefoot schoenen loopt, bouw het rustig op. Veel mensen ervaren behoorlijk wat spierpijn in met name de kuiten nadat ze voor het eerst hebben gelopen op barefoot schoenen. Ik had er weinig last van, maar mijn buurvrouw met wie ik destijds mijn eerste paar kocht had er echt wel even last van.

Waar te koop

Deze VI-B’s en andere Fivefingers zijn o.a. online te bestellen via www.fivefingers.nl. De prijs van de VI-B’s bedraagt circa EUR 80 en ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

YOU MIGHT ALSO LIKE

De Real Meal Revolutie | Boekrecensie
March 24, 2016
5 redenen om vandaag nog te beginnen met Brisk Walking
March 15, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *