Venkelsalade met noten, blauwe bessen en munt


venkelsalade met noten

Ik heb een venkelfase, geen idee waar het vandaan komt maar ik heb er telkens trek in. Zo maakte ik dit keer deze salade. Een mooie uitgebalanceerde met het zoetzure van blauwe bessen dat perfect combineert met de venkel en de volle smaak van de noten. Ik deed er een eenvoudige dressing over, gewoon een paar lepels yoghurt en mayonaise.

Kijk of je een venkelknol kunt vinden met nog een plukje van het kruid eraan, snijdt dat fijn en voeg het toe aan de salade, lekker! Maar mocht je verse dille in huis hebben, dan is dat ook erg lekker erdoor, een klein beetje hoor, het moet niet gaan overheersen. Ook deed ik er voor de foto nog een fijngesneden muntblaadje over, dat leverde een verrassende touch, die mag dus blijven, sterker nog die krijgt een hoofdrol.

Ondanks dat je voor deze salade prima rauwe (ongebrande) noten kunt gebruiken, vind ik het persoonlijk wel lekkerder om gebrande noten te gebruiken hiervoor. Die geven een vollere smaak aan de salade.

Je kunt voor deze salade zowel (rauwe) yoghurt als kokosyoghurt gebruiken. Door een recept dat ik laatst plaatse kwam ik erachter dat de term kokosyoghurt voor verwarring kan zorgen. In de supermarkt kun je yoghurt vinden in het toetjesschap waar soms kokos aan toegevoegd is, dit is niet wat ik bedoel met kokosyoghurt. Kokosyoghurt is een zuivelvrij alternatief voor de reguliere yoghurt, het is ongezoet maar wel zoeter van smaak dan gewone yoghurt doordat het van kokosmelk is gemaakt (en aangezuurd met yoghurtbacterieën, deze kunnen zowel op zuivelbasis als op plantaardige basis zijn, dat is terug te vinden op de verpakking). Op de foto hieronder staat rechts een kokosyoghurt afgebeeld (‘kokosstart’) en links een rauwe yoghurthangop van Rauwpower (mooie producten maken zij!), beide zijn erg lekker in deze salade. Ik kocht ze bij de Gimsel in Rotterdam, een biologische supermarkt. Kokosyoghurt kun je ook kopen bij Aldi van het merk Trader Joe’s en bij AH (misschien in jouw omgeving alleen online) van het merk CoYo. Ook Marqt verkoopt de Abbot Kinney’s kokosyoghurt die je hieronder ziet, dit is de grote verpakking van 400 ml maar hij is er ook in 200 (250?) ml. De producten van Rauwpower zijn op diverse plaatsen verkrijgbaar, je kunt het beste even op hun site kijken waar ze het dichtst bij jou in de buurt te vinden zijn. Mocht je zuivel eten, probeer dan ook eens hun kefir hangop, hemels!

(kokos)yoghurt

 

Venkelsalade met noten, blauwe bessen en munt

Prep Time: 15 minutes

Total Time: 15 minutes

1 grote salade of bijgerecht voor 2

glutenvrij, zuivelvrij (met kokosyoghurt)

paleo, vegetarisch, raw

Venkelsalade met noten, blauwe bessen en munt

  • 1 venkelknol
  • 1/2 komkommer, zaadlijsten verwijderd
  • 1 groene appel
  • 100 gr blauwe bessen
  • 60 gr geroosterde noten
  • 2 el (kokos)yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • wat zout en evt. versgemalen zwarte peper
  • paar blaadjes verse munt, fijngesneden
  • klein plukje verse kruiden, bijvoorbeeld venkelkruid en dille (optioneel)
  1. Was de groenten en het fruit.
  2. Snijd of rasp de venkel, komkommer zonder zaadlijsten (anders wordt het te nat) en de appel in dunnen reepjes.
  3. Doe ze bij elkaar in een kom en voeg de dressing toe:
    maak de dressing door
  1. De yoghurt met de mayonaise en het zout te mengen.
  2. Roer de dressing door de geraspte groenten en appel.
  3. Voeg de blauwe bessen en noten toe en roer nog even kort door tot goed gemengd.
  4. Bestrooi met wat versgemalen zwarte peper als je dat lekker vindt
  5. Garneer met de fijngehakte verse munt en kruiden.
http://www.brndstf.nl/venkelsalade-met-noten-blauwe-bessen-en-munt/

YOU MIGHT ALSO LIKE

Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016
Paleo kersencake | Receptenruil
September 01, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Amandel-appelcake
August 09, 2016
Kokos-chia yoghurt
August 04, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Groene drakensmoothie
August 02, 2016
Receptenruil | Venkel courgette linzensoep
July 26, 2016
Wortelsap met appel en kurkuma
July 06, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *