Surinaamse pindasoep met tomtom


Ik ben dol op lekker eten en helemaal op comfort food. Deze Surinaamse pindasoep met tomtom hoort daar zeker bij. Toen ik het jaren geleden voor het eerst bij mijn Surinaamse schoonmoeder at was ik meteen verkocht. Ondanks dat ik wel van het bestaan van pindasoep afwist, had ik nooit de drang om het eens zelf te maken, misschien omdat Surinaams eten naar mijn idee niet zo fotogeniek is en ik het daarom uit een kookboek nooit geprobeerd heb. Wat het ook was, ik ben blij dat ik het via haar heb leren kennen en nu ben ik helemaal hooked on pindasoep. Zo lekker!

Inmiddels maak ik het regelmatig zelf en ben ik nog niemand tegengekomen die een kop heeft afgeslagen of heeft laten staan. Het is ook mijn dochters favoriete soep, al noemt zij het heel schattig ‘pindakaassoep’. Kortom, don’t mind de foto’s en ga er ook voor. Je zult me later dankbaar zijn.

Nog wat notities vooraf

Surinamers zijn gewend met ‘blok’ en met pepers te koken. De het ‘blok’ refereert naar de maggiblokjes die je echt in iedere Surinaamse maaltijd tegenkomt. Maar omdat ik op Brndstf. blog over puur en zoveel mogelijk onbewerkt eten heb ik de blokjes in dit recept achterwege gelaten. Het is wel heel belangrijk dat je een goede krachtige bouillon gebruikt als basis voor deze soep, dus wat je ook kiest (wat mij betreft gebruik je gewoon bouillonblokjes), kies in ieder geval een bouillon die van zichzelf al op smaak is.

In deze soep zit ook een hele adjumapeper (die bolvormige enorm pittige pepers). Doordat de peper heel in de soep gaat, geeft hij alleen een lekker aroma af. Let er wel op dat je peper heel blijft, anders wordt je soep te pittig en dat is niet lekker. Je kunt de peper na de bereiding uit de soep halen en op een schoteltje bij de soep serveren. Iedereen kan dan naar behoefte een stukje van de peper snijden en toevoegen aan de soep voor een spicy touch.

Deze soep eet ik altijd met tomtom, dat zijn balletjes van gekookte bakbanaan. Zo wordt het echt een maaltijdsoep. Ik kies bij voorkeur voor de groene bananen, maar mijn schoonmoeder houdt bijvoorbeeld meer van de gele (niet de zwart geworden, die gebruik je alleen om te bakken). Het verschil zit hem in de zoete smaak. Hoe geler (en zwarter) de schil van de bakbanaan hoe zoeter de vrucht. Kies vooral zelf wat je het lekkerst vindt.

Surinaamse pindasoep met tomtom

surinaamse-pindasoep-met-tomtom

Surinaamse pindasoep met tomtom

voor circa 8 kommen soep

  • 3 liter groentebouillon of bouillon naar keuze
  • 1 adjuma of madame jeanette peper (toko)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 10 pimentkorrels
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 tl lavasblad (optioneel)
  • 1/2 bosje selderij
  • 1 tomaat
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 600 gr pindakaas
  • 100 gr tauge, gewassen
  • bosui, fijngehakt
    optioneel voor de vleeseters
  • 1 soepkip
  • stukje zoutvlees (toko)
  • gekookte eieren
  • bosui
    voor de tomtom
  • 3 (groene) bakbananen
  1. Schil de bakbananen, dit gaat het gemakkelijkst door de uiteinden eraf te hakken, de banaan vervolgens in tweeën te hakken en de schil er dan rondom af te snijden.
  2. Doe de bakbanaanstukken in een pan met water, de banaan moet net onder staan, en kook de bananen in circa 20 minuten gaar (tot ze zacht zijn).
  3. Giet het water af en pureer de bananen met een pureestamper tot een grove puree.
  4. Laat iets afkoelen.
  5. Breng ondertussen de bouillon voor de soep, samen met de fijngehakte ui, knoflook, de selderij, laurier, piment, lavas en hele peper aan de kook. Wanneer je kip of zoutvlees aan de soep toevoegt doe je deze gelijk in de pan en laat je het vlees op laag vuur garen in de bouillon. Haal vervolgens het vlees uit de pan en laat het afkoelen.
  6. Haal de selderij uit de pan.
  7. Schep twee soeplepels van de bouillon uit de pan in een kom en roer het met de pindakaas tot een glad papje.
  8. Voeg het pindakaaspapje toe aan de bouillon en roer tot een geheel.
  9. Snijd de tomaat in hele kleine blokjes en voeg toe aan de soep.
  10. Breng de soep langzaam aan de kook. Roer regelmatig goed door om te voorkomen dat de pindakaas zich aan de bodem gaat hechten.
  11. Snijd ondertussen het zoutvlees en de kip in stukken en voeg toe aan de soep.
  12. Voeg zout en peper toe en breng de soep op smaak. Haal de hele peper er nu uit.
  13. Kneed met vochtige handen een paar grote ballen van de gepureerde bakbananen en leg in iedere kom (of soepbord) een tomtom.
  14. Doe daarna in iedere kom wat taugé en eventueel een gekookt ei en schep de soep erop.
  15. Serveer met wat fijngehakte bosui.
http://www.brndstf.nl/surinaamse-pindasoep-met-tomtom/

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Notengranola
May 15, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van hennepzaad?
September 22, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *