Super lekkere Eggnog | sugar alert!


Vandaag dit feestrecept waarbij ik even alle healthy dingen over boord gooi. Dit is zo’n lekker drankje dat ik het graag met je deel. Ik maak het ongeveer twee keer per jaar. Meestal rond de kerst (wanneer ik ook jarig ben) en op de verjaardag van mijn dochter in de zomer. Het is zo gemaakt en ontzettend simpel, geen special skills benodigd.

Wat is eggnog eigenlijk?

Eggnog (of eierpunch op zijn Nederlands) is de term die gebruikt wordt in Amerika en Groot Brittanië. In Caribische en Zuid-Amerikaanse landen noemen ze het Ponche crema. Het is een likeur gemaakt van eieren en melk of room en super lekker! In Nederland kennen we wel advocaat (beetje te sterk van smaak naar mijn mening) of tokkelroom (al een heel stuk beter), maar dat moet je lepelen uit een borrelglaasje, hmmmz.

Ik zie nog regelmatig het beeld voor me van mijn oma op verjaardagen te genieten van glaasje advocaat met slagroom en iniemienie lepeltje en daar associeer ik het ook mee, advocaat is voor oma’s en nogal ouderwets. Advocaat is gewoon niet echt mijn ding, maar meng het met een paar andere ingrediënten en je krijgt een zoet, zacht smakend, fluweelachtig en lekker romig drankje waar je me bij wijze van spreke wakker voor kunt maken ’s nachts; Eggnog.

Is het healthy?

Ooit heb ik er nog weleens over nagedacht om dit recept ‘healthy’ te maken door het recept op de authentieke manier te bereiden, de geraffineerde suiker erin te vervangen door honing en de room/melk door een plantaardige vervanger. Maar weet je, sommige dingen moet je gewoon laten zoals ze zijn. Ik ben gelukkig geen neuroot wat eten betreft, mijn voorkeur gaat uit naar pure en zoveel mogelijk onbewerkte producten, maar soms is het gewoon lekker om iets enorm kunstmatigs te eten en ik geniet er dan ook helemaal van.

Ik las ooit eens een boek van een Amerikaanse arts waarin duidelijk werd uitgelegd dat nog niet zozeer wat je eet belangrijk is voor een goede gezondheid, maar dat wat je voelt en denkt over het voedingsmiddel minstens zo belangrijk is voor een goede gezondheid.

Eet jij veel groenten en fruit dan is dat natuurlijk hartstikke goed, die producten zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels die je lichaam voeden. Maar zo nu en dan eens afwisselen met wat een fastfood bijvoorbeeld hoeft niet ongezond te zijn. Zolang jij er zelf maar geen negatieve associaties mee legt of denkt dat je je doodvonnis aan het tekenen bent wanneer je die frietjes in je mond stopt of die über zoete milkshake opslurpt.

Je gedachten en bijbehorende gevoelens kunnen zo sterk zijn dat je er ziek van kunt worden of ziek van kunt blijven. Ze kunnen je herstel bevorderen of tegenwerken. Er zijn inmiddels genoeg wetenschappelijke onderzoeken die dat bevestigen.

Kortom, geniet dus gewoon met volle teugen van deze super lekkere (overgerafineerde) Eggnog en leef nog lang en gezond verder! Probeer het eens tijdens de feestdagen of op een zwoele zomeravond met extra ijsblokje erin.

Super lekkere (en makkelijke) Eggnog

voor circa 2,5 l (circa 16 glazen)

Super lekkere (en makkelijke) Eggnog

  • 1,5 l koffiemelk (ik gebruik meestal een mix van halfvolle en volle koffiemelk)
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 1 fles advocaat (0,5 l)
  • 100 ml golden rum (witte rum kan ook, maar smaakt sterker)
  • merg van 1 vanillestokje
  • 1/2 tot 1 el versgeraspte nootmuskaat
  1. Doe alle ingrediënten in een blender en blend kort tot goed gemengd.
  2. Giet over in flessen en laat helemaal koud worden in de koelkast.
  3. Serveer in de zomer met een paar ijsblokjes (in de winter alleen al fresco).
http://www.brndstf.nl/super-lekkere-eggnog-sugar-alert/

De Eggnog kun je na bereiding nog circa een week bewaren in de koelkast.

 

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016
Paleo kersencake | Receptenruil
September 01, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Amandel-appelcake
August 09, 2016
Kokos-chia yoghurt
August 04, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Groene drakensmoothie
August 02, 2016
Receptenruil | Venkel courgette linzensoep
July 26, 2016
Wortelsap met appel en kurkuma
July 06, 2016
Kurkumapasta
July 04, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *