Soep van aardperen met raapstelenpesto


Mijn dochtertje heeft deze week vrij van school, het is voorjaarsvakantie, en begin van de week kwam er een vriendinnetje spelen. Samen met haar moeder kwam ze precies in een regenbui aangefietst, en dat terwijl het de rest van de dag prachtig weer was en zo bleek later, ook zou blijven. Dikke pech, maar gelukkig was het bij ons thuis warm en droog. Snel de natte kleren uit en de meiden stoven naar boven om te spelen in de woonkamer en ik kon beginnen met de voorbereiding voor de soep voor de lunch.

Een paar weken terug bladerde ik door Nopi, het nieuwe boek van Yotam Ottolenghi, en bij iedere bladzijde kreeg ik steeds meer trek. Likkebaardend keek ik naar de prachtige foto’s en fantastische gerechten waarna ik deze salade met burrata maakte (de instagram volgers herkennen de salade misschien nog wel).

salade met burrata en bloedsinaasappel

 

Voor de lunch met het vriendinnetje van mijn dochter haalde ik weer inspiratie uit Nopi, dit keer voor een soep met aardperen. Ik ben dol op aardperen en eet ze eigenlijk te weinig. Meestel kom ik niet verder dan aardperenpuree, maar soep van aardperen was eigenlijk ook wel een goed idee. Ik bedacht hoe ik het zou gaan maken (op af en toe zo’n geweldige salade als hierboven na, kook ik haast nooit uit kookboeken, maar gebruik ze meer ter inspiratie) en haalde de ingrediënten voor de soep bij de Gimsel, mijn favo bio supermarkt in Rotterdam. Ottolenghi gebruikt in zijn recept veel kruiden in de soep en voor de pesto meer en andere ingrediënten, ik besloot de soep en pesto zo puur mogelijk te houden en weer eens iets met raapstelen te maken (die eet ik ook te weinig :-)).

Terwijl de meiden lekker aan het spelen waren, ging ik, al kletsend met de moeder van mijn dochters vriendinnetje, aan de slag. De soep was zo gemaakt, het schillen van de aardperen doe ik het liefst met een dunschiller, dan is het zo gedaan. En na het fruiten van de sjalot en het teentje knoflook gingen de aardperen de pan in, samen met wat bouillon en kokosmelk. Deksel erop en in circa een half uurtje waren de aardperen gaar en kon de soep gepureerd worden. De soep was al zo vol van smaak dat ik alleen wat zout nodig had om de soep op smaak te brengen, simple food, I love it!

De pesto die ik erbij maakte kostte me ook al geen tijd, eenvoudig de raapstelen wassen, witte steeltjes eraf snijden en samen met wat geraspte citroenschil, olijfolie en kort geroosterde hazelnoten in een keukenmachine, even draaien en klaar. Ook deze had alleen maar een beetje zout nodig en we konden aan tafel.

Ik serveerde er amandelcrackers met dragon erbij (recept van de week online) en we hadden een eenvoudige en goed vullend  maal.

Aardperensoep met raapstelenpesto

Prep Time: 20 minutes

Cook Time: 45 minutes

Total Time: 1 hour

4 personen

glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij

paleo, vegetarisch, vegan (zonder boter)

Aardperensoep met raapstelenpesto

    Voor de soep
  • 1 kg aardperen
  • 2 sjalotten
  • 1 knoflookteen
  • 500 ml groentebouillon
  • 500 ml kokosmelk
  • 20 gr boter (of 2 el olijfolie)
  • zout
    Voor de pesto
  • 1 bosje raapstelen
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 50 gr hazelnoten
  • 5 el olijfolie
  • zout
    Begin met de soep
  1. Schil en snipper de sjalotten.
  2. Pel de knoflookteen.
  3. Schil de aardperen (dit gaat het makkelijkst met een dunschiller) en snijd ze in vieren.
  4. Smelt de boter in een diepe pan en fruit daarin de sjalotten en knoflookteen.
  5. Voeg na een paar minuten de aarperenblokjes toe en roer goed door.
  6. Schenk de bouillon en kokosmelk erbij, roer even om en breng aan de kook.
  7. Wanneer het kookt, draai het vuur lager en kook de aardperen in circa 30 minuten gaar.
    Maak ondertussen de pesto
  1. Rooster de hazelnoten goudbruin in een droge koekenpan. Laat afkoelen.
  2. Was de raapstelen en snijd het wit van de stelen eraf (ongeveer de helft) eraf zodat je bijna alleen het groen overhoudt.
  3. Hak de raapstelen grof en doe ze in een keukenmachine (het hakken kan ook alvast in de keukenmachine).
  4. Voeg de geraspte citroenschil, olijfolie en 40 gram van de hazelnoten toe.
  5. Maal tot een mooie nog ietwat grove pesto.
  6. Wanneer de pesto te droog is, kun je nog wat olijfolie toevoegen.
  7. Voeg zout en eventueel peper naar smaak toe.
  8. Hak de overige 10 gr hazelnoten in grove stukken en bewaar deze voor het serveren.
    Ga verder met de soep
  1. Haal, wanneer de aardperen gaar zijn, de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
  2. Voor een extra glad resultaat kun je de soep vervolgens ook nog zeven (ik doe dit niet altijd, maar voor etentjes is dit wel aanbevolen).
  3. Breng op smaak met zout.
  4. Verdeel de soep over 4 soepkommen of -borden en schep er per kom/bord 1 el pesto op.
  5. Garneer met de grof gehakte hazelnoten.
  6. Eet smakelijk!
http://www.brndstf.nl/soep-van-aardpeer-met-raapstelenpesto/

Snipper de sjalotten

 

Smelt de boter

 

Rooster de hazelnoten

Maak de pesto in een keukenmachine

 

De pesto was hier nog wat aan de droge kant en iets te grof, ik voegde er nog wat olie aan toe en pulseerde nog een aantal keer.

 

Pureer de soep met een staafmixer

 

Passeer de soep door een zeef

 

Deze stap volg ik niet altijd als ik een soep of puree maak, maar het doet wel echt iets met je soep, of eigenlijk het mondgevoel en je smaakpapillen. Het kost je maar een paar minuutjes extra, maar het levert zoveel extra op (inclusief wat extra afwas, maar dat heb ik er graag voor over :-)). Zeker als je deze soep of een willekeurige puree maakt voor bij een etentje zou ik aanraden om het zeven eens te proberen, het effect van een echt gladde puree is bijzonder, zowel qua smaak als eetbeleving.

 

Aardperensoep met raapstelenpesto

 

Raapstelenpesto

 

Het werd een beetje een ‘boerenpesto’, achteraf gezien had het nog iets gladder gemogen, of in ieder geval de citroenschil bij aanvang wat fijner geraspt. Maar de smaak was top!

 

Amandelmeelcrackers met dragon

 

Hier nog een foto van de amandelcrackers, het recept volgt snel. Hoe vaak ik al niet crackers heb gemaakt en achteraf erachter kom dat ik weer eens vergeten ben de crackers te snijden voordat ze de oven ingaan. Ach, gebroken heeft ook wel iets :-).

YOU MIGHT ALSO LIKE

Notengranola
May 15, 2017
One pot met haloumi, aardappel en spinazie
April 06, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016

2 Comments

Lieve Van Rompaey
Reply 8 september 2016

IIk heb net je website ontdekt en ga zeker enkele recepten proberen. Aangezien ik nauwelijks nog brood eet ben ik rreuzebenieuwd naar de smaak van de amandelcrackers, maar ik vind het recept niet.
Groetjes, Lieve

    Leonie
    Reply 8 september 2016

    Hai Lieve, het klopt dat je het niet kunt vinden. Het was me een beetje ontschoten, maar ik zal hem van de week plaatsen! Hopelijk heb je nog even geduld?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *