Witte bonen met venkel en tijm uit de slowcooker


2016 is uitgeroepen tot internationaal jaar van de boon en dan kan ik natuurlijk niet achterblijven om daar iets lekkers mee te maken. Het is nog steeds koud buiten en dat vraagt om comfort food, deze lekkere stoof van witte bonen met venkel en tijm uit de slowcooker is comfort food bij uitstek!

Witte bonen zijn gezond, maar het is wel belangrijk  om ze goed te bereiden. Week ze een nacht in ruim water met wat zuurs (zoals citroensap, natuurtroetel azijn of wei) en kook ze vervolgens langzaam en op laag vuur gaar. Doe je dit niet dan worden het fytinezuur en de enzymremmers niet voldoende geneutraliseerd, het fytinezuur kan zich dan hechten aan mineralen waardoor ze niet opgenomen kunnen worden in je lichaam en door niet voldoende afgebroken enzymremmers kunnen de bonen niet goed verteerd worden. Een goede (voor)bereiding is dan ook belangrijk anders zul je veel ‘plezier’ beleven aan bonen en wil niemand meer in je buurt komen na het eten ervan ;-).

Weken dus die bonen, en daarna langzaam laten garen. Een slowcooker is daarvoor een uitkomst, maar 2 tot 4 uur op een laag pitje op je fornuis (bij gebrek aan tijd of slowcooker) kan ook. Ik gebruik de slowcooker, ik ben dol op dat ding. Het kost me weinig tijd, mijn energierekening blijft aangenaam laag (ik kook op inductie) en ik durf rustig het huis te verlaten wanneer nodig terwijl mijn slowcooker aanstaat.

Witte bonen zitten boordevol antioxidanten, hebben een positief effect op je bloedsuikerspiegel (ze houden hem laag) en op je gewicht. Ze bevatten ook goede hoeveelheden zink, koper, eiwitten en magnesium, allemaal bestanddelen voor een mooie huid, mooi haar en sterke nagels wat witte bonen ook nog eens tot een beautyfood maakt (I love beautyfoods).

Dus geniet van deze heerlijke witte bonen met venkel en tijm. Eet ze zo, met wat brood (als je dat eet) of, zoals ik ze het liefste heb, met een eitje erbij en een flinke dot pesto.

Witte bonen met venkel en tijm uit de slowcooker

Prep Time: 30 minutes

Cook Time: 6 hours

Total Time: 6 hours, 30 minutes

8 personen

vegetarisch, vegan

zuivelvrij, glutenvrij

Witte bonen met venkel en tijm uit de slowcooker

  • 450 gr gedroogde witte bonen, een nacht geweekt in ruim water en 2 el citroensap
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 venkelknol, in reepjes of blokjes gesneden
  • 1 grote wortel, in blokjes
  • 3 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 - 1 1/2 l groentebouillon of bottenbouillon
  • 1 takje rozemarijn
  • paar takjes citroentijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 el ghee, boter of olijfolie
  • zout, peper
  1. Fruit de ui in de ghee, boter of olijfolie en schep het in een slowcooker.
  2. Voeg de gehakte groenten en de gepelde knoflookteen toe,
  3. Giet de geweekte bonen en af en doe ze ook in de slowcooker.
  4. Roer even door en giet er zoveel bouillon over dat het geheel net onder staat.
  5. Leg de kruiden en het laurierblaadje erop (scheur het laurierblaadje in tweeën voor extra smaak).
  6. Doe het deksel op de slowcooker en laat het in 6 uur op de hoge stand gaar worden. Roer eventueel af en toe om.
  7. Wanneer de bonen gaar zijn schep het vocht er uit en doe het in een steelpannetje of schaaltje, doe er ook een schepje bonen bij.
  8. Pureer het met een staafmixer en breng op smaak met voldoende zout en peper. Zorg ervoor dat de smaak sterk genoeg is om het hele gerecht goed op smaak te brengen.
  9. Doe de puree nu weer terug bij de bonen in de slowcooker en roer voorzichtig door.
  10. Controleer de smaak en serveer met bijvoorbeeld pesto en een eitje.
http://www.brndstf.nl/slowcooker-witte-bonen-venkel-bleekselderij-en-tijm/

witte bonen weken

 

geweekte witte bonen

 

witte bonen ui fruiten

 

witte bonen groenten

 

witte bonen in de slowcooker

 

witte bonen zonder vocht

 

witte bonen vocht afscheppen

 

witte bonen uit de slowcooker met pesto

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016
Paleo kersencake | Receptenruil
September 01, 2016
20 Lekkere lunchbox ideeën zonder brood
August 24, 2016
Bloemkoolcouscous | low carb
August 16, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Amandel-appelcake
August 09, 2016
Zwarte sesamijs
August 06, 2016

1 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *