Salade met makreel en groene appel


Salade met gerookte makreel en appel l

Warm weer! De hoogste tijd voor lekkere salades. Deze salade met makreel en groene appel at ik vroeger vaak, maar dan met tonijn uit blik. Tegenwoordig probeer ik eten uit blik zoveel mogelijk te vermijden vanwege gezondheidsredenen en de tonijn uit blik is zodoende een no-go geworden. De tonijn is vervangen door omega-3 rijke makreel en ik heb er gojibessen aan toegevoegd, ze geven de salade wat extra kleur en qua smaak doen ze het ook nog eens heel goed.

Met gojibessen heb ik een beetje een haat-liefde verhouding, ze zijn niet zo super healthy als wordt beweerd. Ze bevatten namelijk de neurotoxine solanine dat door planten gebruikt wordt als afweermechanisme voor insecten, ziekten en om niet opgegeten te worden. Solanine kan ons centrale zenuwstelsel aantasten, niet te vaak gojibessen (of andere planten uit de nachtschadefamilie*) dus. Maar de salade is echt top! En wat mij betreft laat je die rode bessen eruit, het is in ieder geval zonde om ze alleen voor deze salade aan te schaffen. Mocht je ze toch nog ergens achter in je keukenkastje hebben liggen, gooi ze er dan maar op, is wel zo lekker (voor een keer ;-)).

Deze salade doet het ook goed voor onderweg of op het werk. Snijd de appel net voor het serveren in stukken (als je net als ik niet zo van bruine appels houdt) of besprenkel hem met wat citroensap als je hem vooraf snijdt en neem de dressing in een apart bakje mee, lepel die erover net voordat je erop aanvalt. Enjoy!

Salade met gerookte makreel en appel

Prep Time: 10 minutes

Total Time: 10 minutes

1 persoon als lichte lunch

paleo, primal, low carb

glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij

Salade met gerookte makreel en appel

  • 2 - 3 handjes rucola
  • 2 - 3 handjes snijbiet (blaadjes/salade, in het koelschap van je supermarkt)
  • 2 el pistachenoten
  • 1 groene appel (granny smith)
  • 1 kleine makreelfilet (warmgerookt)
  • paar gojibessen (optioneel)
  • wat zwarte sesamzaadjes (optioneel)
    voor de dressing
  • 1 flinke el mayonaise
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el citroensap
  • zout naar smaak
  1. Was de rucola, snijbiet en de appel.
  2. Doe de rucola en snijbiet in een schaal of bakje.
  3. Snijd de appel in stukjes, verwijder het klokhuis.
  4. Verdeel de stukjes appel, makreel, pistachenoten en gojibessen over de sla.
  5. Klop de dressing en verdeel deze over de salade.
  6. Bestrooi tenslotte met het zwarte sesamzaad.
http://www.brndstf.nl/salade-met-makreel-en-groene-appel/

Salade met gerookte makreel en appel

 

*Planten uit de nachtschadefamilie zijn o.a. tomaten, aubergine, tabak, rode peper, paprika, aardappelen en gojibessen.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Notengranola
May 15, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016

1 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *