Rode bietensoep met pastinaak en cashew crème fraîche


De inspiratie voor dit gerecht kwam toen ik van het weekend een prachtige bos rode bieten zag liggen bij de groenteman. Hier wilde ik iets mee gaan maken en omdat het nog steeds erg koud is buiten besloot ik dat het een soep zou worden. Lekker makkelijk voor de lunch.

Rode bieten, of kroten zoals wij ze vroeger thuis noemden, zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar let wel op welke variant je koopt. De winterbiet, groot, rond en zonder loof, kookt namelijk gaar in circa 2 uur, terwijl de kleinere (zomer)bieten, die je in een bosje koopt met loof eraan, in zo’n 20 minuten gaar koken. Voor deze soep is het dus wel even belangrijk te weten met welke biet je van doen hebt, ik gebruikte de korter kokende bieten in een bosje.

 

Rode bietensoep met pastinaak en cashew creme fraiche

 

Deze heerlijke en healthy soep is een echte allemansvriend, de bieten met hun aardse smaak combineren geweldig met het zoete van de pastinaak en sinaasappel. De cashew crème fraîche maakt het lekker fris en je maakt de soep zowel qua kleur als smaak helemaal af met boezemvriend basilicum. Serveer er een gekookt eitje of noten-zadencrackers bij, Lekker!

 

Rode bietensoep met pastinaak en cashew crème fraîche

Prep Time: 10 minutes

Cook Time: 35 minutes

Total Time: 45 minutes

glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij

paleo, vegan, vegetarisch

Rode bietensoep met pastinaak en cashew crème fraîche

  • 1 bosje rode bieten (circa 450 gram bietjes zonder loof)
  • 400 gr pastinaak
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • zout, versgesmalen zwarte peper
  • paar blaadjes basilicum
  • Cashew crème fraîche
  1. Schil de bieten en de pastinaak (met een dunschiller gaat dit het makkelijkst). Bewaar het loof voor iets anders (lekker als roerbakgroente).
  2. Snijd de bieten en pastinaak in grove stukken.
  3. Verhit de olie in een hoge pan en bak de bieten en pastinaak een paar minuten tot de pastinaak goudbruin kleurt op sommige plekken.
  4. Voeg de bouillon en het laurierblaadje toe en breng aan de kook.
  5. Laat de soep circa 30 minuten zachtjes koken.
  6. Haal de pan van het vuur, verwijder het laurierblaadje en pureer de soep met een staafmixer.
  7. Voeg nu het sinaasappelsap toe en breng de soep op smaak met zout en de versgemalen zwarte peper.
  8. Verdeel de soep over 4 soepkommen.
  9. Garneer iedere kom met een flinke lepel cashew crème fraîche en een basilicumblaadje.
http://www.brndstf.nl/rode-bietensoep-met-pastinaak-en-cashew-creme-fraiche/

 

ingredienten bietensoep

 

geschilde bieten

 

gehakte bieten

 

bieten sauteren

 

pastinaak kleuren

 

bouillon toevoegen

 

bietensoep pureren

 

rode bietensoep met cashew creme fraiche

YOU MIGHT ALSO LIKE

Chili sin carne
September 11, 2017
Notengranola
May 15, 2017
One pot met haloumi, aardappel en spinazie
April 06, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016

3 Comments

dita57
Reply 3 maart 2016

Een heerlijke soep, prima combinatie bieten en pastinaak met als smaak verfrissen de sinaasappelsap. Top recept. In plaats van basilicum heb ik selderij gebruikt ook lekker.

Ariella
Reply 2 maart 2016

Heb hem gisteren uitgeprobeerd, de soep was superlekker! En erg makkelijk om te maken. Had niet voldoende cashews in huis voor de cashew crème fraiche, maar ook met gewone crème fraiche en wat cashews als decoratie is het een absolute blijver. De sinaasappelsap maakt het lekker fris, terwijl het toch een goed vullende soep is. Bedankt voor het recept!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *