Paleo chocolade fudge


Het werd weer eens tijd voor een experimentje in de keuken. Ik had zo’n trek in iets zoets, maar weinig in huis en wilde niet overstag gaan voor een bak ijs (mijn all-time favorite en zwakte tegelijk), dus ik besloot een paleo verantwoord snoepje te maken. Het eindproduct lijkt nog het meeste op fudge, al weet ik niet zeker of ik het zo moet noemen, maar who cares.

Het is Zoet! Be prepared, maar je kunt natuurlijk zelf de dosering van de honing bepalen. Ik startte met 90 gram en in de tweede test bleek 80 gram ook ruim voldoende. Maar probeer gerust zelf uit, houd je van zoet, begin dan ook met de 90 gram en hoeft het niet zo zoet voor jou dan zou je zelfs 70 gram kunnen uitproberen (let op hoe minder honing hoe steviger de fudge wordt).

Om er het snelst van te kunnen genieten kun je de fudge het beste in de diepvries zetten, het is dan snel uitgehard. Je hebt op die manier binnen een kwartier iets lekkers voor bij de thee, handig als je onverwachts visite krijgt. Bijkomend voordeel van de vriezer, je kunt het zo ook lekker lang bewaren!

paleo chocolade fudge

 

Paleo chocolade fudge

Prep Time: 15 minutes

Cook Time: 15 minutes

Total Time: 30 minutes

glutenvrij, zuivelvrij, geraffineerde suikervrij

paleo, primal, vegeterarisch

Paleo chocolade fudge

  • 100 gr amandelpasta (de licht geroosterde variant vind ik het lekkerst hiervoor)
  • 80-90 gram honing
  • 80 gram kokosolie (niet gesmolten)
  • 25 gram raw cacaopoeder (raw cacaopoeder is milder van smaak dan de 'ouderwetse' uit de supermarkt)
  • 1 vanillestokje of 1 tl vanille extract
  1. Meng de amandelpasta, honing, kokosolie en merg van het vanillestokje (of het extract). Wil je eerst uitproberen hoe zoet je de fudge wilt hebben, begin dan met 70 a 80 gram van de honing, je kunt later altijd meer toevoegen.
  2. Zorg dat alles goed gemengd is. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid mixer met paddle op de laagste stand voor circa 2 minuten. Met de hand en een spatel lukt het je ook, het is wat zwaarder en het duurt wellicht iets langer voordat alles klontvrij gemengd is.
  3. Zeef het cacaopoeder boven het mengsel en roer alles voorzichtig maar wel goed door. Ik gebruikte hiervoor nog steeds mijn mixer op de laagste stand totdat het cacaopoeder was opgenomen. Vervolgens heb ik alles op stand 3-4 nog een halve tot hele minuut doorgemixt zodat het een geheel werd. Ook deze stap ik goed uit te voeren met de hand en een spatel of garde, het is zwaarder en het duurt iets langer.
  4. Proef de fudge, voeg eventueel nog wat honing toe als je het zoeter wilt hebben (zorg er dan wel voor dat alles weer goed gemengd is).
  5. Verdeel de fudge over een plat bord of een deel van een bakplaat met een klein opstaand randje. Een kleine ovenschaal is ook een optie of verdeel het over siliconen (bak)vormpjes.
  6. Zet het circa 10 minuten in de vriezer zodat het goed stijf wordt. Snij er kleine blokjes van, garneer eventueel met in stukjes gehakte (pistache)noten, geraspte kokos en/of wat cacaopoeder en serveer.
  7. Heb je meer voorbereidingstijd dan kun je het ook in de koelkast laten opstijven.
  8. Zodra de fudge uit de koelkast of vriezer is wordt het snel zacht. Houd hier rekening mee bij het serveren. Direct vanuit de vriezer serveren (zeker als het er langere tijd in heeft gestaan) is ook weer niet aan te bevelen, wacht dan liever even 5 tot 10 minuten (afhankelijk van hoe warm het in je huis is) voordat je de fudge uit serveert.
http://www.brndstf.nl/paleo-chocolade-fudge/

Enjoy!

paleo chocolade fudge close

 

fudge hartjes

 

 

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Notengranola
May 15, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *