Ontbijtmuffins met tijgernotenmeel


Deze ontbijtmuffins zijn helemaal graan- en notenvrij en super lekker!

Ik heb iets met patisserie, een aantal jaren geleden maakte ik met grote regelmaat allerlei taarten en bakte ik van alles. Sinds ik graanvrij ben gaan eten een paar jaar terug is ook het bakken flink minder geworden. Ik heb weleens pogingen gedaan met kastanjemeel en amandelmeel, maar het meeste wat daaruit kwam beviel me niet. Aan de smaak van kastanjemeel kan ik niet wennen en amandelmeel vind ik niet zo’n goede keuze omdat er veel antinutriënten en omega-6 vetzuren inzitten en er voor amandelen heel veel water nodig is om ze te verbouwen. Toen ik in aanraking kwam met tijgernotenmeel wilde ik er dan ook dolgraag iets lekkers ermee bakken, maar tijgernotenmeel is niet iets dat je zomaar kunt gebruiken ter vervanging van de gangbare melen heb ik gemerkt.

Toen ik voor het eerst een recept voor ontbijtmuffins met tijgernotenmeel ontwikkelde en uitprobeerde vielen ze veel te nat uit. Ik had nog nooit met tijgernotenmeel gebakken en wist niet zo goed wat te verwachten. De smaak was lekker, de voedingsstoffen in tijgernotenmeel geweldig, maar doordat de muffins zo vochtig bleven was het geen ideaal recept voor op het blog. Een tweede poging volgde, ik wijzigde hier en daar wat in de ingrediënten, minder banaan en kokosyoghurt, zodat het beslag minder vochtig werd, maar ook dit keer bleven de muffins vrij nat.

Het irriteerde me en ik dook in mijn bakbijbel om nog eens na te lezen welk effect welk ingrediënt heeft op de muffins. Een uurtje later en wijzer deed ik een derde poging, ik voegde wat tapiocameel toe en een extra ei voor meer eiwitten en rijskracht en dit keer kwamen de muffins luchtig en droog de oven uit. Het kostte wat moeite, maar nu heb ik een recept voor lichtzoete ontbijtmuffins, niet alleen erg lekker maar ook nog eens vol goede mineralen. Maak ze de avond ervoor en ’s ochtends hoef je ze alleen nog maar even mee te graaien onderweg naar je drukke dag. Een ideaal ontbijt voor onderweg of op het werk, maar thuis bij de thee kan natuurlijk ook.

Deze ontbijtmuffins maakte ik trouwens met mijn nieuwe blender van Froothie. Door het beslag op hoge snelheid te blenden krijg je een mooi glad en extra luchtig beslag en met een sterke blender kun je zelfs bevroren bananen gebruiken voor dit recept. Heb je geen blender, zorg er dan wel voor dat alles op kamertemperatuur is voordat je begint en gebruik een staafmixer of keukenmachine.

Ontbijtmuffin met tijgernotenmeel

 

 

Ontbijtmuffins met tijgernotenmeel

Prep Time: 10 minutes

Cook Time: 20 minutes

Total Time: 30 minutes

6 ontbijtmuffins

glutenvrij, zuivelvrij, geraffineerde suikervrij

paleo, vegetarisch, resistant starch

Ontbijtmuffins met tijgernotenmeel

  • 1 rijpe banaan (kan ook bevroren zijn als je een sterke blender hebt)
  • 2 eieren (L)
  • 100 gr tijgernotenmeel extra fijn
  • 25 tapiocameel
  • 2 el kokosmeel
  • 1/4 tl xantaangom (optioneel)
  • 1 tl bakpoeder of baking soda
  • 50 - 100 gr kokosyoghurt
  • 1 medjouldadel, ontpit
  • rasp van 1/2 citroen
  • 25 gr gedroogde blauwe bessen, plus een eetlepel extra
  • 2 tl natuurlijk vanille-extract
  1. Verwarm de oven voor op 175C
  2. Doe alle ingrediënten (begin met 50 gr kokosyoghurt), behalve de citroenrasp en gedroogde blauwe bessen, in een blender (of keukenmachine).
  3. Blend op de hoogste stand in circa 2 minuten tot een glad mengsel. Wanneer het beslag te dik is, kun je nog wat kokosyoghurt of een klein scheutje kokosmelk toevoegen. Let wel op, het beslag moet heel dik blijven en niet te nat zijn anders blijven de muffins na het bakken ook te nat.
  4. Doe het mengsel over in een kom en roer er de geraspte citroenschil en blauwe bessen door.
  5. Verdeel het beslag over 6 muffinvormpjes en bestrooi eventueel met wat extra bosbessen en de chiazaadjes voor de gezelligheid :-).
  6. Bak de muffins in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
  7. Laat de muffins afkoelen in de vormpjes voordat je ze eruit haalt.
http://www.brndstf.nl/ontbijtmuffins-met-tijgernotenmeel/

ontbijtmuffins uit de Froothie Optimum blender G2.1 platinum serie

Wanneer je dit recept maakt is het handig als je een sterke blender hebt, ik gebruikte de Froothie Optimum Blender G2.1 Platinum serie voor dit recept en merk dat door deze blender te gebruiken ik minder vocht nodig heb om het tot een glad beslag te blenderen. Wanneer je een andere blender gebruikt heb je misschien wat meer kokosyoghurt of wat extra kokosmelk nodig om een vergelijkbaar glad beslag te krijgen. Let wel op dat het beslag niet te nat wordt, de muffins blijven dan ook te nat na het bakken wat niet zo lekker is.

Blend het beslag in de blender

Het beslag moet er ongeveer zo uitzien, dik maar niet te nat, een beetje deegachtig.

Roer de citroenschil en gedroogde blauwe bessen door het beslag

 

Doe het beslag over in muffinvormpjes

 

Tijgernotenmeel ontbijtmuffins uit de oven

 

Ontbijtmuffin glutenvrij suikervrij

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Chili sin carne
September 11, 2017
Notengranola
May 15, 2017
One pot met haloumi, aardappel en spinazie
April 06, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016

1 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *