Hoe om te gaan met tegenslag


Be careful what you wish for. Er zijn van die dagen dat je ’s ochtends al weet dat het niets gaat worden die dag. Je voelt je niet zo lekker, bent moe, staat al op met hoofdpijn of je hele lichaam is stijf. Even denk je ‘kon ik mijn afspraken van vandaag maar afzeggen’, maar al gauw begin je aan de orde van de dag. Je vervolgt je routine zoals gebruikelijk en voor je het weet zit je achter je computer aan je eerste kop thee of koffie op je werk. Dan gaat de telefoon en de klant belt af, sterker nog de hele opdracht wordt gecanceld wegens tegenslag bij de klant. Je baalt, wat nu?

Verschillende gedachten vliegen door je hoofd. Zowel positief als negatief en je besluit je verlies te nemen en gaat weer door met je bezigheid van die ochtend. Maar even later komt de boodschap nogmaals binnen en je baalt weer. Je wilt dit gevoel niet de overhand laten nemen, maar het laat je ook even niet los. Wat te doen. Je besluit het gevoel toe te laten, trekt je even terug en schrijft een passage in je dagboek, maakt een wandeling, belt een vriend(in) of laat de tranen even vloeien. Je had hier zo je best op gedaan en dan is het opeens over. Hoe kan dat? Even schiet je ‘wens’ van die ochtend door je hoofd, zie je wel je hebt het zelf op je afgeroepen ‘be careful what you wish for’.[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]

Dit is zomaar een voorbeeld van tegenslag, maar in jouw situatie zul je vast weleens iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Misschien is onverwachts je relatie verbroken, gaat dat droomhuis aan je neus voorbij, wordt je ontslagen of heeft je -inmiddels niet meer zo- beste vriendin voor de zoveelste keer jullie afspraak afgezegd. Besef je dat wensen niet zo gemakkelijk uitkomen en dat dingen gaan zoals ze moeten gaan. Tegenslag komt in vele vormen. Wie weet welke deuren er nu voor je geopend worden doordat deze gesloten is. Het is prima om je even verdrietig of in de steek gelaten te voelen, maar heb er vertrouwen in dat het zo moest lopen. Zie deze tegenslag als een nieuwe kans, een mogelijkheid naar iets mooiers.

We hoeven het pad voor ons nog niet te zien. Wanneer we alles vooraf zouden weten, zouden we waarschijnlijk niets meer ondernemen. Ogenschijnlijke tegenslag kan zich ontvouwen in prachtige nieuwe kansen of vriendschappen en alles wat jij hoeft te doen is daarop te vertrouwen. Sta even stil bij de tegenslag, voel diep van binnen hoe vervelend dit is en ga daarna vooral door met de dingen die leuk vind om te doen, of dat nu op werkgebied is of in je sociale leven. Zolang jij doet waar jij van houdt en je omringd met mensen van wie je houdt, zolang jij energie krijgt van je dagelijkse activiteiten of je sociale contacten zit het goed en is er niets om je zorgen over te maken. Ga door en nieuwe deuren zullen zich voor je openen.

En als jij even niet meer weet welke kant je op wilt gaan, dan ben ik er om je te helpen.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Mijn verblijf in een ashram
October 10, 2016
Internationale Yoga Dag 2016
June 21, 2016
Waarom ik gestopt ben met paleo
June 20, 2016
Wanneer afvallen niet lukt
March 03, 2016
Een les die yin yoga mij leerde
February 20, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *