Mijn verblijf in een ashram


mijn verblijf in een ashram

De afgelopen anderhalve week was het stil op het blog. Niet omdat ik het superdruk had, niet omdat ik niets te melden had, maar wel omdat ik er even tussenuit was voor een nieuwe ervaring. Ik bezocht een ashram in Duitsland voor mijn yoga opleiding en omdat dat ook betekent dat je de verstilling in jezelf zoekt, leek het me passend om dat ook hier op mijn blog te doen. Ik was immers toch niet in de gelegenheid om te reageren op berichten op mijn blog of social media.

Even omschakelen

Inmiddels ben ik weer terug en kan ik zeggen dat het een hele bijzondere ervaring is om in een ashram te verblijven. Het was voor mij de eerste keer en bij binnenkomst behoorlijk overweldigend. Wat als eerste opviel was dat het druk was, echt DRUK!! Bizar, zoveel mensen en ook zo verschillend allemaal. Van jezelf heb je al snel het idee dat je een buitenstaander bent, dat je misschien niet bent zoals alle andere mensen die een ashram bezoeken, dat je niet zo’n zweverig type bent en daardoor automatisch al buiten het plaatje valt. Maar wat mij opviel is dat er niet een vast type ashramganger is, en ondanks dat ik op de eerste dag echt het idee had dat ik op een andere planeet terecht was gekomen, merkte ik gedurende de week steeds meer mensen op die er hetzelfde uitzagen als ik, zich op dezelfde manier kleden of gedragen of die ik in het dagelijkse leven ook gewoon kon tegenkomen.

rooster-met-dagindeling-ashram

– voorbeeld van hoe mijn dagen eruit zagen in de ashram –

Vaste routine

In de ashram was er een bepaalde routine. Zo startte ik de dag om 7:00 uur met meditatie en zingen, vervolgens had ik een lezing of workshop en daarna een yogales (asana’s). Om 11:00 uur was het dan tijd voor de brunch, mijn eerste maaltijd van de dag. Daarna had ik een pauze, waarin ik meestal ging wandelen, en vervolgens weer een lezing of workshop. Om 16:00 uur dan weer een yogales (asana’s) en om 18:00 uur had ik diner, mijn tweede en enige andere maaltijd van de dag. Daarna was het tijd voor karma yoga, een onbaatzuchtige taak, en weer meditatie en zang. Om 21:00 uur had ik mijn laatste lezing en rond 22:30-23:00 uur viel ik meestal in slaap. Het is erg prettig om een vaste routine te hebben. Het geeft je veel rust. Nu was mijn leven al redelijk geroutineerd, maar door deze week ben ik me er weer meer bewust van geworden hoe fijn het is als bepaalde dingen dagelijks op een vast moment terugkeren, je hoeft je dan niet meer zo bezig te houden met planning, maar kunt je volledig focussen op wat je op je vaste tijdstippen te doen hebt. Het helpt je meer in het hier en nu te blijven door de dag heen.

Satsang

Ik moest in de eerste dagen erg wennen aan de satsang die tweemaal per dag plaatsvond. Tijdens de satsang wordt gemediteerd en vervolgens gezongen. Ook wordt er vaak nog door iemand iets voorgedragen, een levenswijsheid, tekst uit een boek of een overdenking. Het kwam de eerste dagen behoorlijk religieus op mij over, als een kerkdienst, iets waar ik weinig mee heb. Maar ‘it grows on you’ zoals de Engelsen zouden zeggen. Het zingen van de mantras (kirtan) was soms echt heerlijk om te doen en het werd soms ook heel mooi uitgevoerd. Daar kon ik echt warme gevoelens van krijgen. Daarnaast vind ik het wel prettig dat binnen yoga er geen vaste god vereerd wordt, maar dat juist alle goden inclusief profeten zoals jesus, mohammed, maar ook boeddha geëerd worden. Uiteindelijk gaat het binnen de yoga filosofie om energie, en je kunt deze figuren dan ook op die wijze bekijken. Dat gaf mij wel de mogelijkheid me meer ‘thuis’ te voelen binnen een satsang.

 

sanskrit-les

– Sanskrit les –

Stiltedag

Op zaterdag hadden we een stiltedag met onze groep. Die dag werd er dus niet gesproken door ons, maar wel door anderen in de ashram. We hadden een naambordje op met ‘schweigen’, waarmee we konden aangeven dat we niet spraken. Dat was wel handig voor het geval iemand je aansprak of iets wilde vragen. De stiltedag heb ik niet als moeilijk of zwaar ervaren, gek genoeg kwam ik erachter dat ik het totaal geen opgave voor me was. Ik had niet meer gedachten dan anders in mijn hoofd en ik kwam er ook achter dat het eigenlijk niet zo heel veel anders was dan veel doordeweekse dagen voor mij. Wanneer mijn man aan het werk is en mijn dochter op school en ik me achter mijn computer heb teruggetrokken om te werken ben ik ook altijd stil. Wanneer ik vervolgens ’s middags mijn wandeling maak, ben ik ook stil en zo verloopt een gemiddelde doordeweekse dag voor mij in stilte van circa half negen ’s ochtends tot zo’n zes uur ’s avonds. Ik vind het heerlijk en de stiltedag in de ashram was dan ook niet veel anders. Wat ik wel grappig vond was het groepsproces. Onze groep at op de eerdere dagen altijd gezamenlijk aan een lange tafel tijdens de brunch en het diner, maar tijdens de stiltedag zocht iedereen een ander plekje op, wilden niet bij elkaar zitten of konden het misschien niet. Sommigen konden het zelfs niet verdragen in de drukke luidruchtige kantine te zijn en gingen in de stilteruimte zitten, hoorde ik achteraf. Ik vond het bijzonder om te zien dat veel mensen zich anders gaan gedragen wanneer ze ‘in stilte’ zijn. Gek genoeg veranderde er voor mij niets, waarbij ik me dan weer afvraag of dat dan wel zo normaal was hahaha.

 

blad-met-hart

Tijdens mijn stiltedag ging ik na de brunch wandelen, nog steeds lichtelijk in shock van het andere gedrag van mijn medecursisten. Ik zag opeens dit blad op de grond liggen en het voelde bijna alsof de natuur mij een knuffel wilde geven met dit hartje. Precies wat ik nodig had op dat moment, want ik miste mijn man en dochter enorm inmiddels.

Breekpunt

Op dag vier zat ik er een soort van even doorheen. Ik had het helemaal gehad met de satsang, de dagelijkse verplichtingen, ik miste thuis en dan met name mijn man en dochter. Het was niet dat ik zwaarmoedig door de ashram liep, maar tijdens de yoga oefeningen die dag, we hadden een les vol heup openers, vloeiden de tranen rijkelijk. Ik kon niet stoppen met huilen en zoals in yoga geleerd word om los te laten, heb ik me daar dan ook maar vol aan over gegeven. ‘S avonds tijdens de meditatie overkwam het me nog een keer, ook hier kon ik niet anders dan me er aan overgeven. Het luchtte wel op, niet op de dag zelf, maar wel de dag erna. Het was echt of er een last van me af was gevallen en de dagen erna viel het leven in de ashram me ook een stuk minder zwaar, of eigenlijk helemaal niet zwaar meer.

 

ashram-selfie
 – ashram selfie (na mijn mantra initiatie) –

Welke gewoonten wil ik vast blijven houden

Netipot

Een netipot is een soort klein theepotje waar je zout water in doet en vervolgens je neus mee spoelt. Het is een zachte manier van reinigen van je neus om zo meer lucht in te kunnen ademen. Ik heb het min of meer verplicht moeten doen deze week in verband met diverse ademhalingsoefeningen die we deden en ben er het nut en voordeel van in gaan zien. De netipot gebruiken is een gewoonte die ik vanaf nu iedere dag zal naleven.

Minder ui en knoflook

Ik ben dol op ui en knoflook en voeg het heel vaak toe aan mijn gerechten. In de ashram word er geen gebruik gemaakt van ui en knoflook omdat er sattvisch gegeten wordt. Sattvisch voedsel is in de yoga filosofie heeft meest zuivere voedsel, het voedt het lichaam en houdt je geest rustig. Het houdt het energieniveau in je lichaam op een constant niveau, geen pieken en dalen zoals je in onze gangbare westerse voeding vaak hebt. Knoflook en ui vallen niet in de categorie sattvisch omdat ze onder andere de energie in het lichaam zouden vertragen. Het is ook prettig om ui en knoflook te laten staan omdat ze je lichaamsgeur beïnvloeden. Bij thuiskomst at ik met mijn gezin een curry met ui en knoflook erin en ik merkte gelijk hoe sterk die geur om je heen blijft hangen. Het was niet prettig en ik ga het eens een tijdje zonder proberen.

Dagelijks yoga

Nu deed ik al vrijwel dagelijks aan yoga, hoe kan dat ook anders als yogadocent, maar door deze intensieve week waarin ik tweemaal daags yoga asana’s beoefende merk ik hoe lekker mijn lichaam aanvoelt als het nog soepeler en vrijer kan bewegen. De dagelijkse yoga blijf ik er dus zeker inhouden.

Meditatie

De dag beginnen met mediteren is heerlijk, al blijf ik het soms een uitdaging vinden om dat in mijn dagelijkse leven te doen. Ik merk dat wanneer ik het mediteren ’s ochtends uitstel, het er regelmatig niet meer van komt op een dag en dat terwijl ik merk dat mediteren me echt rust en helderheid geeft in mijn hoofd. Om er nu echt voor te gaan heb ik daarom een mantra-initiatie gedaan tijdens mijn verblijf. Daarmee heb ik de afspraak gemaakt dat ik vanaf nu dagelijks 20 minuten mediteer (met mijn mantra). Ik wil graag mijn yoga beoefening verdiepen en dit helpt me erbij om het weer een stapje verder te brengen. Ik heb ook maar meteen een mala (zie foto hieronder) gekocht zodat ik makkelijker kan mediteren zonder klokje of timer.

 

Mala

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

3 redenen om te gaan mediteren & hoe te beginnen
January 10, 2017
Hoe om te gaan met tegenslag
November 16, 2016
Internationale Yoga Dag 2016
June 21, 2016
Waarom ik gestopt ben met paleo
June 20, 2016
Wanneer afvallen niet lukt
March 03, 2016
Een les die yin yoga mij leerde
February 20, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *