Bananenbrood met bananenmeel
Ik bak regelmatig een bananenbrood voor de schoollunches van mijn dochter. Op internet zijn er veel recepten voor te vinden en ik heb er verschillende uitgeprobeerd, ieder bananenbrood heeft weer zijn eigen charme en ik wissel dan ook regelmatig van recept. Deze versie met bananenmeel van groene (bak)bananen is een van mijn favorieten, het heeft een heerlijke zachte structuur net als gewoon brood en smaakt geweldig met een lik boter erop.
Het bananenmeel krijg ik heel luxe af en toe mee van vrienden uit Kenya, maar je kunt in Nederland ook meel van groene bakbananen online bestellen bij Femke’s Foodies. Mocht je het bananenmeel ook eens voor andere recepten willen gebruiken, vervang het meel of bloem in het recept dan niet 1-op-1 door (bak)bananenmeel, daar heb je namelijk veel minder van nodig, zo’n 40% minder.
- 4 bananen
- 4 eieren
- 50 gr boter of kokosolie (gesmolten)
- 2/3 cup bananenmeel (van groene bananen)
- 1 tl baking soda
- 1 - 1,5 tl gemalen kaneel (naar smaak)
- Verwarm de oven voor op 175C (hetelucht 170C).
- Vet een ovenschaal in met 1 el boter of kokosolie en bestuif met een halve eetlepel bananenmeel.
- Prak de bananen in een schaal.
- Kluts de eieren en roer ze door de geprakte bananen totdat ze volledig opgenomen zijn.
- Roer het bananenmeel en het zout erdoor.
- Roer de overige boter of kokosolie, de baking soda en de gemalen kaneel erdoor.
- Doe het beslag in een cakevorm en bak het bananenbrood in 30-35 min gaar.
- Wanneer je een sateprikker in het brood steekt moet deze er schoon (zonder kruimels of beslag) uitkomen, dan is het bananenbrood klaar.
- Laat volledig afkoelen voordat je het uit de vorm stort, anders kan het gemakkelijk scheuren of breken.
De ingrediënten voor het bananenbrood.
Mijn dochter wilde heel graag meehelpen met het maken, vandaag figureert zij mee in de foto’s:
Prak als eerste de bananen goed fijn. Dit gaat gemakkelijk met een aardappelstamper voor puree.
Klop de eieren even los en roer ze door de fijngeprakte bananen.
Roer vervolgens de droge ingrediënten erdoor.
Even controleren of je spierballen er nog zitten.
Roer de gesmolten boter erdoor.
Giet het beslag in een cakevorm (of terrine).
Bak het bananenbrood in een voorverwarmde oven.
Laat het bananenbrood volledig afkoelen in de vorm.
- 7 April 2016
- 3 Comments
- 0
- bananenbrood, glutenvrij, lunch, ontbijt, paleo, recept, snack, tussendoor, vegetarisch, zuivelvrij
Mirjam
5 februari 2017Hoeveel gram bananenmeel is 2/3 cup??
Gewone bananen of bakbananen, wat is het verschil??
Groetjes, Mirjam
Leonie
2 september 2017Hai Mirjam, 2/3 cup bananenmeel is ongeveer 90 gram. Gewone bananen zijn veel zoeter dan bakbananen.