Magnesiumtekort, een tikkende tijdbom?


Ik wil het eens hebben over magnesium, misschien wel het meest ondergewaardeerde mineraal. Magnesium speelt een rol bij meer dan 350 processen in ons lichaam. Het helpt onder andere onze botten en tandglazuur sterk te houden, is betrokken bij het goed functioneren van ons hart en het ontspant spieren. Het is te vinden in onze voeding, maar door verarming van de bodem (boeren spuiten tegenwoordig zelfs al magnesium bij op sommige gewassen voor een fatsoenlijke groei) is het gehalte aan magnesium in bijvoorbeeld groente en fruit niet meer zo hoog als oorspronkelijk en mede door raffinage van voeding krijgen wij er daarom minder of zelfs te weinig van binnen. Een magnesiumtekort komt tegenwoordig regelmatig voor. Veel vaker dan een overschot (wat eigenlijk alleen door oversupplementatie veroorzaakt wordt). Wist je trouwens dat een langdurig magnesiumtekort hartklachten kan veroorzaken?

Magnesium is de grote ontspanner

Magnesium ontspant je spieren (ook je hartspier) en is onmisbaar voor de aanmaak van hormonen en enzymen, die op hun beurt weer onmisbaar zijn voor allerlei processen in ons lichaam. Waar calcium spieren aanspant, zorgt magnesium voor de ontspanning. Daarom is het belangrijk om voor een goede balans tussen calcium en magnesium te zorgen (in een verhouding 3:1, calcium:magnesium).

Massage met magnesiumolie

Magnesium werkt in bepaalde gevallen ook pijnverlichtend; smeer wat magnesiumolie op de pijnlijke plek en de pijn neemt in veel gevallen af of verdwijnt zelfs. Het is ook een goede ontspanner voor het slapen gaan. Je zult merken dat wanneer je voor het naar bed gaan wat magnesiumolie op je onderbuik en in je liesstreek smeert, je heerlijk zult slapen. Waarom daar? Omdat magnesium op een paar plekken door de huid kan worden ge(re)absorbeert, deze plekken zijn o.a. de oksels, de liesstreek en de bovenkant van je voeten. Onderzoekers hebben dit mechanisme ontdekt, het blijkt dat we via ons zweet veel magnesium verliezen, maar het lichaam is in staat om via bepaalde kliertjes in bijvoorbeeld onze oksels een deel van het magnesium weer terug op te vangen. Interessant he, op die manier kan magnesium dus ook via de huid worden opgenomen wanneer je bijvoorbeeld een voetenbad met magnesiumkristallen neemt.

De schaduwkant van een tekort

Door een tekort aan magnesium kunnen bloedstolsels (trombose) ontstaan en als zo’n stolsel in je ader blijft hangen en de bloedtoevoer belemmert kun je een hartaanval of beroerte krijgen. Ín een notendop werkt dit als volgt, een tekort aan magnesium kan een verhoogd cholesterol in de hand werken, tegelijkertijd zorgt een magnesiumtekort ervoor dat je bloedvaten minder soepel worden en samen met een onjuiste opname van calcium (waarbij magnesium samen met vitamine k2 en pro hormoon (vitamine) D een grote rol speelt) kan zich gemakkelijk plaque gaan vormen aan je vaatwanden. Deze vernauwen en de plaque kan vervolgens leiden tot een bloedstolsel met als risico een hartaanval of beroerte. Dit is een geleidelijk maar niet zeldzaam proces.

Verder kan bij een tekort aan magnesium meer adrenaline vrijkomen, waarop je lichaam vervolgens gaat overreageren alsof je continue in gevaar bent (stress). Adrenaline is alleen bedoeld om snel alert te zijn in hele gevaarlijke situaties, de heftige reactie die het op het lichaam geeft is niet bedoeld om lang aan te houden of om dagelijks te ervaren. Adrenaline vernauwd je bloedvaten, verhoogd je bloeddruk en laat je hart sneller kloppen. Niet gezond als dat langdurig aanhoudt dus.

Nu wil ik je echt niet laten schrikken, maar wat meer aandacht voor een magnesiumtekort is wat mij betreft best op zijn plaats. Voor alle processen waarbij magnesium een rol speelt is het dus helemaal niet zo’n gek idee je magnesiuminname eens onder de loep te nemen.

Hoeveel magnesium heb je nodig?

Hieronder vind je een overzicht met de dagelijkse aanbevelingen van magnesium in milligram.

Kinderen
6-11 maanden: 80
1-2 jaar: 85
2-5 jaar: 120
6-9 jaar: 200

Mannen
9-13 jaar: 280
14-18 jaar: 350
19-50 jaar: 350
50-70 jaar: 350

70 jaar: 350

Vrouwen
9-13 jaar: 280
14-18 jaar: 280
19-50 jaar: 280
50-70 jaar: 280

70 jaar: 280
Zwangere vrouwen: 280
Vrouwen die borstvoeding geven: 280

Bron: Nordic Nutrition Recommendations 2012

Hoe kun je een magnesiumtekort herkennen?

Helaas worden artsen nog steeds niet voldoende onderwezen in de relatie die voeding tot gezondheid kan hebben dus je huisarts zal je er niet snel op wijzen. Ook is een magnesiumtekort doorgaans niet met een simpele bloedtest te meten. Magnesium wordt voornamelijk opgeslagen in spierweefsel en onze cellen en is maar voor minder dan 1 procent aanwezig in ons bloed. Je kunt een magnesiumtekort daarom het makkelijkst herkennen aan één of meer van de volgende symptomen:

Kramp, spierpijn
snel en chronisch vermoeid, futloos
Hoofdpijn en/of migraine
koude voeten
een gestrest of onrustig gevoel
prikkelbaarheid
duizeligheid
hartkloppingen

Waarmee niet gezegd kan worden dat bovenstaande symptomen ook direct betekenen dat je een magnesiumtekort hebt, het zijn echter veelvoorkomende symptomen in het geval van een magnesiumtekort.

Zwanger, sport en magnesium

Vooral zwangere vrouwen en sporters kampen nog weleens met beenkramp, een of twee keer per week een magnesium voetenbad ’s avonds voor het slapengaan kan beenkrampen ’s nachts of tijdens het sporten helpen voorkomen (niet alleen bij zwangere vrouwen of sporters overigens).

Hoe pak je een magnesiumtekort aan?

Wanneer je een of meer van bovenstaande symptomen hebt zou je door middel van een supplement kunnen testen of dit inderdaad door een tekort aan magnesium veroorzaakt wordt. En mocht je bang zijn voor een overschot (door supplementatie); een teveel aan magnesium wordt eenvoudig door je lichaam (via je nieren) uitgescheiden en is te herkennen aan diarree. Dus tenzij je nierpatiënt bent, is zelfsupplementatie van magnesium een veilige manier om eens te testen of je wellicht een magnesiumtekort hebt. Mijn favoriete producent van magnesiumproducten Zechsal heeft hiervoor zelfs hele handige zelfdiagnosepakketjes om hiermee aan de slag te gaan.

magnesiumvlokken

Ik ben sowieso voorstander van magnesiumsupplementatie via smeren of een voetenbad (met magnesiumkristallen, zie foto), in plaats van via een pilletje, al is het alleen maar omdat ik een hekel heb aan pillen slikken en pilletjes zelfs bij een geringe spijsverteringsstoornis moeilijker of zelfs niet opgenomen worden. Mocht je zelf de voorkeur geven aan een pil kies dan voor magnesiumtauraat, deze vorm is het best opneembaar en is gebonden aan het aminozuur taurine wat gelijk een positief effect heeft op je hart. Andere goed opneembare vormen van magnesium zijn glycinaat of citraat. Kies niet voor de goedkopere vorm magnesiumoxide, deze is slecht opneembaar door het lichaam en dus zonde van je geld.

Magnesium in voeding

Naast het smeren van magnesiumolie of het slikken van een magnesiumpilletje kun je natuurlijk ook door middel van je voeding je magnesium inname verhogen. Magnesium komt in veel voedingsmiddelen voor, maar groene groenten (spinazie), amandelen, cashewnoten, pijnboompitten, schelpdieren, garnalen en bittere chocolade/cacao (daarom heb je soms zo’n onbedwingbare behoefte aan chocolade ;-)) bevatten verhoudingsgewijs het meeste magnesium.

Wil je na het lezen van deze post zelf zo snel mogelijk je magnesiuminname peilen? Kijk dan zeker eens op de site van Zechsal. Zechsal is zoals ik hierboven al schreef een producent van magnesiumproducten. Ik koop er mijn magnesiumolie, magnesiumgel en ben ook fan van hun magnesium voetenbadkristallen. De magnesiumchloride die Zechsal gebruikt voor haar producten komen uit de zoutlagen van de zuiverste bron van de wereld die ligt in Tripscompagnie, vlakbij Veendam. Deze zoutlagen die 1600 meter onder de grond liggen zijn zo’n 250 miljoen jaar geleden ontstaan toen de Zechstein Zee is verdampt. Super goed spul dus en het mooiste is dat het nog eens uit Nederland komt ook!

UPDATE en AANBIEDING

Ik heb contact opgenomen met Zechsal en heb een kortingscode van ze gekregen. Dus wanneer je hun producten eens wilt uitproberen kan dat nu met 10% korting. Gebruik code LEONIE10 bij het afrekenen in hun webshop op zechsal.eu.

 

Gebruikte bronnen
http://www.magnesiumeducation.com
www.mgwater.com
www.zechsal.eu

YOU MIGHT ALSO LIKE

Dit doen is misschien wel het beste voor je gezondheid
January 18, 2017
3 redenen om te gaan mediteren & hoe te beginnen
January 10, 2017
Ancestral Health Symposium Nederland 2016
October 13, 2016
6 lekkere recepten met orgaanvlees
September 14, 2016
Waarom ik gestopt ben met paleo
June 20, 2016
Kabeljauw met knapperig noten-kruidenkorstje
April 13, 2016
5 redenen om vandaag nog te beginnen met Brisk Walking
March 15, 2016

1 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *