Kurkumapasta


Verse kurkuma en kurkumapoeder

Bij mijn biologische supermarkt liggen al geruime tijd kleine langwerpige knolletjes in de koeling, turmeric of kurkuma genaamd. Misschien ken je het wel als dat gele poeder in het specerijenrek. De knolletjes zijn de verse variant en kurkuma schijnt allerlei medicinale werkingen te hebben. Super interessant, maar vooral gewoon lekker. Ik besloot er eens wat van te kopen en ging er thuis enthousiast mee aan de slag. Maar al snel merkte ik dat wanneer ik het kocht, ik uiteindelijk liever voor het poeder koos omdat het schillen en verwerken van de verse kurkuma nogal zijn sporen nalaat zeg maar. Telkens liep ik dagenlang met knalgele vingers en om iedere keer handschoenen aan te trekken voor een stukje kurkuma vond ik zonde. Ik bedacht iets anders. Ik besloot er een pasta van te maken, zo had ik toch de veel lekkerdere smaak van verse kurkuma, maar niet meer de rommel of eigenlijk de sporen. Nu gebruik ik het bijna dagelijks en gooi het in allerlei gerechten, zoals soepen en curry’s, maar ook in golden mylk en in juices. Veel lekker dan alleen het poeder.

Kurkumapasta is overigens zo gemaakt. In een kwartiertje heb je het voor elkaar. Om het te maken gebruik ik wel handschoenen, ik raad je dat ook van harte aan om te doen, anders heb je echt knalgele vingers.

kurkumapasta

Kurkumapasta

2 stukjes verse kurkuma (beiden ongeveer een duimlengte lang)
1/8 cup kurkumapoeder
1/2 cup water
1 cm verse gember
1/2-2/3 tl versgemalen zwarte peper
2-3 el kokosolie

Schil de kurkumawortel en de gemberwortel. Dit gaat het gemakkelijkst met de rand van een theelepel.
Doe de geschilde kurkuma en gember samen met de overige ingrediënten in een blender of keukenmachine en maal tot een gladde pasta.
Verhit de pasta in een steelpannetje op middelhoog vuur totdat het kookt.
Laat de pasta een paar minuten al roerend doorkoken, de pasta wordt dikker. (op mijn instagram staat een kort filmpje).
Draai het vuur uit en laat de pasta afkoelen.

De kurkumapasta is in een afgesloten potje een paar weken houdbaar.

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016
Paleo kersencake | Receptenruil
September 01, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Amandel-appelcake
August 09, 2016
Kokos-chia yoghurt
August 04, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Groene drakensmoothie
August 02, 2016
Receptenruil | Venkel courgette linzensoep
July 26, 2016
Wortelsap met appel en kurkuma
July 06, 2016

7 Comments

Brigitte
Reply 5 augustus 2016

Het was het wachten weer waard.
Heerlijke recepten weer, Leonie en deze kurkumapasta is ook ideaal.
Kurkuma gebruik ik ook in een maskertje met wat Griekse yoghurt en honing.
Dat is met deze pasta nog makkelijker. Bedankt.
.s wel oppassen met wenkbrauwen. Ze zeggen, dat de haartjes niet meer terug komen.
Zelf heb ik dat nog niet gemerkt.

    Leonie
    Reply 5 augustus 2016

    Wat leuk Brigitte, dankjewel. Ik heb zelf nog geen ervaring met kurkuma i.c.m. gezichtsmaskers, moet wel sterk spul zijn als je haartjes daar niet meer van terug zouden komen :-o :-)

Ingeborg
Reply 6 juli 2016

Kurkuma in thee met gember ook niet verkeerd

maartje
Reply 4 juli 2016

Wat een leuk idee! Gebruik je dit bij het eten of bijv als beleg?
Ik gebruik ook altijd het poeder, maar dit klinkt leuk en lekker en gezond met de olie en peper erbij!

    Leonie
    Reply 4 juli 2016

    Ik gebruik het in mijn eten Maartje. Oftewel door gerechten heen, dus niet als beleg.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *