(vanille) kokosyoghurt


Ik ben dol op kokosyoghurt, maar het is niet goedkoop als je het in de winkel haalt en soms zitten er ook toevoegingen in die ik liever niet in mijn eten heb. Daarom maak ik hem graag zelf. Kokosyoghurt zelf maken kost niet veel tijd, maar wel een beetje geduld. Begin daarom ruim van tevoren, want een goede koksyoghurt heeft zeker een dag nodig om tot bloei te komen.

Mijn favoriete recept is met gelatine, het maakt de yoghurt lekker glad en stevig, vergelijkbaar met Turkse of Griekse yoghurt. Maar voor dit recept heb ik ook een basis met tapiocameel erbij gezet omdat iedereen dat kan gebruiken. Ik gebruik mijn kokosyoghurt in kleine hoeveelheden, circa 100 gram per keer en doe daarom graag wat kokosroom in aanvulling op de kokosmelk om de yoghurt nog dikker en voller te maken (ik gebruik dan 2 blikjes Aroy-D voor desserts (die is van zichzelf wat zoeter van smaak) of 800 ml kokosmelk uit een pak van Aroy-D en 1 (200 ml) pakje kokosroom van Kara (beide verkrijgbaar bij de uitgebreide Aziatische toko). Lekker!

Om yoghurt te maken heb je een starter nodig, een yoghurtstarter of probiotica capsules. Ik gebruik o.a. capsules van Biokult, die geven de yoghurt een friszure smaak en bevatten alle juiste bacteriën om een goede plantaardige yoghurt mee te maken. Wanneer je een andere probiotica of yoghurtstarter wil gebruiken let er dan op dat er in ieder geval de volgende culturen inzitten; Streptococcus thermophilus, lactobacillus bulgaris en bifidobacterium bifidum of -lactis. De eerste twee zijn standaard yoghurtbacteriën en de laatste bifidumbacterie is nodig om een plantaardige yoghurt te kunnen maken. Andere goede bacteriën voor (plantaardige) yoghurt zijn lactobacillus casei, lactobacillus acidophilus en lactobacillus lactis, maar gebruik deze in aanvulling op bovenstaande bacteriën. Dit zijn wel melkbacteriën, maar de concentratie is doorgaans zo laag dat mensen met een lactose-intolerantie hier geen last van hebben. Er zijn ook merken op de markt die geschikt zijn voor vegans of paleo-ers.

Wanneer je de kokosyoghurt eenmaal gemaakt hebt kun je (telkens opnieuw) 100 ml bewaren om de volgende liter kokosyoghurt mee te bereiden en heb je geen capsules meer nodig. Maak ook eens vanille kokosyoghurt (zie foto’s onderaan), ook super lekker. Daarvoor voeg je tijdens het verwarmen van de kokosmelk het merg van 1 vanillestokje toe, verder is de bereiding hetzelfde.

Nog een tip vooraf, laat niet de honing of siroop achterwege in het recept, de bacteriën hebben de suikers nodig om er goed yoghurt van te kunnen maken.

kokosyoghurt

Kokosyoghurt zelf maken

Prep Time: 30 minutes

Cook Time: 20 hours

1 liter

glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij

paleo, vegan, low carb

Kokosyoghurt zelf maken

  • 1 liter kokosmelk (of voor een nog dikkere en vollere yoghurt; 800 ml kokosmelk en 200 ml kokosroom)
  • 4 probioticacapsules (10 miljard bacteriën per capsule) ik gebruik deze (de oranje variant)
  • 1,5 el honing (vegans kunnen agavesiroop of rijstsiroop gebruiken)
  • 6 gr gelatine of 2 el tapiocameel
    voor vanille kokosyoghurt
  • 1 vanillestokje, alleen het merg
    Extra nodig
  • oven, yoghurtmaker of kist waarin de yoghurt tot een dag warm kan blijven
  • glazen flessen of potjes
  • eventueel nog een (glazen) schaal of bakje waar de yoghurt in bewaard kan blijven
  • thermometer
  1. Neem 1/4 van de kokosmelk en roer deze glad met de tapioca of gelatine. Gebruik je gelatine, laat het mengsel dan een minuut of 10 staan en roer daarna nog een keer goed door.
  2. Verwarm vervolgens de kokosmelk (met het merg van het vanillestokje als je vanille kokosyoghurt maakt), inclusief het deel met de tapioca of gelatine, al roerend in een pan tot goed warm, niet laten koken, totdat de kokosmelk door de tapioca dikker is geworden of totdat de gelatine is opgelost.
  3. Zeef het en laat het afkoelen tot maximaal 45C, goed warm.
  4. Roer het poeder uit de probioticacapsules erdoor met een houten of siliconen lepel (geen metaal, dat kan de werking van de probiotica negatief beïnvloeden) en vervolgens de honing of siroop. Roer goed door totdat het goed gemengd is.
  5. Giet het mengsel over in glazen potjes of flessen en zet het afgedekt zo'n 16 tot 24 uur weg op een warme tochtvrije plaats (minimaal 40C) zoals een oven op 42C, een yoghurtmaker, een slowcooker op de warmhoudstand, een hooikist of isobox met handdoeken en een fles gekookt water erbij voor wat extra warmte. 16 uur is bij mij meestal ruim voldoende.
  6. Wanneer je flessen hebt gebruikt om te fermenteren, giet de yoghurt dan nu over in potjes met een brede opening (anders kun je de yoghurt er niet gemakkelijk uithalen wanneer deze dikker is geworden na het afkoelen).
  7. Zet de yoghurt in de koelkast voor minimaal 4 uur om hem steviger te laten worden.
  8. De yoghurt is nu klaar voor gebruik en in de koelkast nog circa 1 week houdbaar.
  9. Wanneer de yoghurt niet helemaal glad is, kun je hem doorroeren voor gebruik.
http://www.brndstf.nl/kokosyoghurt-snel-en-eenvoudig-zelf-te-maken/

Isobox voorbereiding op kokosyoghurt

 

Ik gebruik een isobox om kokosyoghurt in te maken, deze bereid ik voor met een handdoek en een fles heet water.

 

kokosmelk 50 graden

 

Laat de kokosmelk tot minimaal 50C (max. 45C) afkoelen voordat je er de probiotica (of starter) en honing aan toevoegt.

 

kokosmelk gereed voor fermentatie

 

Na het doorroeren van de probiotica en honing is de kokosmelk afgekoeld tot ongeveer 45C -42C en gereed voor fermentatie. Giet het nu onmiddellijk over in potjes of bakjes.

 

 

kokosyoghurt in de isobak

 

De kokosmelk is overgegoten in bakjes en potjes en gaat de isobox in (rechts zie je de fles met gekookt water om de isobox lang genoeg op temperatuur te houden).

 

kokosyoghurt net gefermenteerd

 

Hier is de vanille kokosyoghurt net gefermenteerd, de kokos heeft zich wat afgescheiden van het water in het vocht. Roer het eerst nog even door voordat je het in de koelkast zet.

vanille kokosyoghurt met gelatine

 

De vanille kokosyoghurt nadat ie in de koelkast is geweest. Nice and creamy!

vanille kokosyoghurt boven

 

vanille kokosyoghurt net uit de koelkast

 

Bonus

Je kunt nog puurder gaan door verse jonge kokos te gebruiken, in dit grappige filmpje kun je zien hoe je dat doet. Ik weet alleen niet of het in Nederland ook lukt om de schaal alleen op het aanrecht te laten staan, tenzij het hoogzomer is misschien.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Notengranola
May 15, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016

13 Comments

Bettine
Reply 22 februari 2017

Gelatine bedoel ik natuurlijk!

Bettine
Reply 22 februari 2017

Wat een leuk artikel! Ik eet zelf altijd kokosyoghurt en zou het ook graag zelf willen leren maken. Liefst met een zo simpel mogelijk recept. Daarom mijn vraag is de topiacameel of glycerine noodzakelijk? Alvast hartelijk dank!

    Leonie
    Reply 23 februari 2017

    Hai Bettine, ja die is wel noodzakelijk, anders blijft het veel te vloeibaar. Groetjes!

dorien
Reply 29 augustus 2016

iik heb gisteren de yoghurt gemaakt, precies zoals je aangeeft. haal t net uit de yoghurtmachine, maar het ziet er een beetje ranzig uit. heel waterig, het moet nog 3 uur in de koelkast, maar zal dat nog goedkomen. Net wel ff geproefd, is wel zurig van smaak. Zou ik dit gewoon kunnen eten, of zit ik dan straks op de wc :) en wat zou de oorzaak kunnen zijn?

    Leonie
    Reply 29 augustus 2016

    Wanneer je het uit de yoghurtmachine haalt moet je het vaak eerst nog even doorroeren omdat de kokosyoghurt meestal wat schift, heb je het al geroerd? Is het dan nog steeds waterig? Dat het zurig smaakt is wel een goed teken, dan hebben de bacteriën hun werk gedaan. Hoe ruikt het? Mail me (info at brndstf.nl) anders een foto door (van voor en na het roeren), dan kijk ik nog even. Ik denk dat het wel goed is gegaan, omdat het zurig smaakt, maar dan ga ik er wel vanuit dat je het nog niet doorgeroerd hebt. Wanneer de smaak goed is, de kleur wit en de geur niet onaangenaam, dan zit het meestal wel goed. Maar ga vooral op je gevoel af!

      dorien
      Reply 29 augustus 2016

      ik heb het niet geroerd, 1 potje geschud dat is nu net melk, die heb ik in de vriezer gezet, vanavond dan lekker yoghurtijs.. de andere potje worden geloof ik wel stijf met onderop wel water, maar goed dat maakt niet uit. tussen de middag lekker de yoghurt eten, dank je wel voor je reactie.

Inge van den Broek
Reply 18 juni 2016

Oh, geweldig! Ik ben blij jou blog gevonden te hebben. Gisteren heb ik mijn yoghurtmachine binnen gekregen en ik ben nu even voor de eerste keer een 'gewone' yoghurt aan het maken, maar eigenlijk heb ik 'm gekocht voor inderdaad... kokosyoghurt. Want ik vind 't ook veel te duur om te kopen en zelf maken is ook nog eens leuk! Ik zag alleen door de bomen het bos niet meer... welke probiotica capsules moet ik nou toch in godsnaam nemen? Maar jij hebt 't al uitgezocht, dus ik ga snel biokult capsules halen en dan ga ik jou recept uitproberen!
Dankjewel!

    Inge van den Broek
    Reply 18 juni 2016

    trouwens, wat kosten deze biokult capsules?

      Leonie
      Reply 18 juni 2016

      Wat leuk Inge! Veel plezier met het maken en je nieuwe yoghurtmachine. De capsules kosten rond de EUR 18,50 voor 60 stuks.

Linda
Reply 25 mei 2016

Ik wil ook zelf kokoyoghurt gaan maken. Hoe lang kun je het na het maken goed houden in de koelkast?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *