Kabeljauw met knapperig noten-kruidenkorstje


Dit gerecht met kabeljauw is ideaal voor wanneer je weinig tijd hebt om te koken. Het knapperige korstje op de kabeljauw geeft het echt iets feestelijks, maar de voorbereiding neemt hooguit 10 minuutjes in beslag. De oven doet de rest, dus ondertussen kun jij je dagelijkse beslommeringen doen die thuis op je liggen te wachten na je werk. Een perfect gerecht voor zowel doordeweeks als voor bij een etentje met vrienden.

 

Kabeljauw met knapperig noten-kruidenkorstje

 

Ik merk dat sinds ik mijn yoga-docentenopleiding ben gestart begin dit jaar, ik steeds minder behoefte krijg aan vlees (wel meer aan vis overigens). Heel interessant vind ik dat, want het is niet dat ik direct beïnvloed wordt door de vegetarische leefwijze die yoga meestal met zich meebrengt, ik praktiseer yoga al 15 jaar dus dan had ik dat wel eerder gehad. Ook heb ik door de jaren heen iets teveel van voeding in relatie tot gezondheid meegekregen me uitsluitend voor het dierenwelzijn en het milieu direct om te turnen tot veganist. Zoals ze ook altijd in het vliegtuig zeggen, je moet eerst je eigen zuurstofmasker opzetten voordat je dat bij je kind opzet oftewel je moet eerst voor jezelf zorgen voordat je voor anderen kunt zorgen. Ik merk dat die wijsheid voor voeding in relatie tot gezondheid ook zeker voor mij opgaat en in het verleden bleek vleesloos niet te werken voor mij. Toch vind ik het bijzonder dat naarmate ik meer bezig ben met yoga er iets in mij verandert ten aanzien van mijn voedingsbehoefte en besef ik ook dat je in iedere levensfase een andere lichamelijke behoefte kunt hebben. Momenteel neig ik naar veel groenten en minder zwaar eten. Zo blijf ik evolueren :-).

Toen ik startte met mijn zoektocht naar gezondheid, zo’n 15 jaar geleden begon ik met de schijf van vijf. Vervolgens heb ik twee jaar vegetarisch geleefd. Beide voedingspatronen maakte mij niet energieker, ik werd er juist minder fit van. Ik zocht door en kwam op een gegeven moment, na steeds wat puurder te gaan eten, bij paleo terecht. In de tussenliggende jaren had ik me al veel verdiept in voeding en op zoek naar een ideaal voedingspatroon voor mensen merkte ik dat ik steeds verder terug in de tijd ging om te ontdekken wat nu echt gezonde voeding was. Dat werd ingegeven omdat ik merkte dat alles wat wij tegenwoordig in de supermarkten vinden onder de noemer voeding verkocht wordt, maar soms helemaal niets meer te maken heeft met echt eten. Eigenlijk steeds meer. Ik ging terug naar hoe we aten in de middeleeuwen, terug naar de Romeinen, de oude Egyptenaren etc. Pas later ontdekte ik dat we, als ik wilde weten welke voeding oorspronkelijk voor ons geschikt was, ik in ieder geval moest kijken naar de periode voordat we als mens landbouw gingen bedrijven. Kijkend naar wat we oorspronkelijk echt vanuit de natuur haalden en in welke verhoudingen en dat is precies wat Remko Kuipers doet. Hij heeft, samen met anderen, onderzoek gedaan naar nu nog traditioneel levende volkeren, directe afstammelingen van de jager-verzamelaars.

Dat vis bijvoorbeeld hartstikke gezond is laat Remko Kuipers zien in zijn lezing uit 2012 op het Ancestral Health Symposium. Hij vertelde daar dat de voeding van onze jager-verzamelaar voorouders gemiddeld genomen voor eenderde heeft bestaan uit zeedieren (schaal- en schelpdieren, vis). Dit in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt over de jager-verzamelaar; dat ze voornamelijk vlees zouden hebben gegeten. Eigenlijk hebben onze voorouders altijd rondom het water geleefd en het is dan ook niet raar dat ze daar hun voeding uit haalden, niet alleen vis en schaaldieren natuurlijk, maar ook zeewieren natuurlijk. Interessant filmpje om eens te bekijken als je geïnteresseerd bent in traditionele voedingsgewoonten, met ook interessante informatie over vitamine D en vetzuren en het effect ervan op onze gezondheid.

 

 

Waarmee ik niet direct wil zeggen dat we weer precies zo zouden moeten gaan eten, maar we kunnen er wel heel veel informatie uithalen over hoe gezond mensen zijn en waren toen ze nog aten wat de natuur te bieden had (of heeft), in plaats van de natuur zelf te manipuleren. Met die kennis kun je vervolgens gaan kijken naar hoe ons voedingspatroon er in de toekomst uit zou kunnen zien, met inachtneming van het milieu en gezondheid voor mens en dier.

Genoeg geschreven! Doe er je voordeel mee (of niet), maar geniet vooral van dit recept.

 

Kabeljauw met knapperig noten-kruidenkorstje

Prep Time: 10 minutes

Cook Time: 25 minutes

Total Time: 35 minutes

4 personen

glutenvrij, zuivelvrij

paleo, low carb

 • 500 gr kabeljauw
 • 500 gr cherrytomaatjes
 • 2 el olijfolie
  voor het noten-kruidenkorstje
 • 30 gr pijnboompitten
 • 1/2 el kokosmeel
 • 2 tenen knoflook
 • rasp en sap van 1 kleine citroen
 • 1 el tijm, fijngehakt
 • 1 el rozemarijn, fijngehakt
 • 1 el salie, fijngehakt
 • 1 el bieslook, fijngehakt
 • 1 tl zout
 • zwarte peper
 • 3 el olijfolie
  extra
 • bieslook, ter garnering
 1. Verwarm de oven voor op 200C.
  Begin met de ingrediënten voor het noten-kruidenkorstje
 1. Maal de knoflook met wat zout fijn in een vijzel, zet even apart in een schaaltje.
 2. Maal vervolgens de pijnboompitten fijn (liefst met een vijzel) en voeg ze toe aan de knoflook in het schaaltje.
 3. Voeg de olijfolie, rasp en sap van de citroen, het zout, zwarte peper, de verse gehakte kruiden en het kokosmeel toe.
 4. Roer tot een glad mengsel.
  Ga verder met de overige ingrediënten
 1. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en leg de vis erin.
 2. Prik de tomaatjes in met een punt van een scherp mes of sateprikker en leg ze rond de kabeljauw in de ovenschaal.
 3. Bestrijk de kabeljauw met het notenmengsel.
 4. Giet de resterende olijfolie (1 a 2 eetlepels) olie over de vis en de tomaatjes.
 5. Bak de vis 18-20 minuten in de oven en vervolgens nog 3 minuten onder de gril (voor een mooi bruin korstje).
 6. Garneer met wat verse bieslook.
 7. Lekker met gegrilde groenten of een salade.
http://www.brndstf.nl/kabeljauw-knapperig-noten-kruidenkorstje/

YOU MIGHT ALSO LIKE

Dit doen is misschien wel het beste voor je gezondheid
January 18, 2017
3 redenen om te gaan mediteren & hoe te beginnen
January 10, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Ancestral Health Symposium Nederland 2016
October 13, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van hennepzaad?
September 22, 2016
Paleo kersencake | Receptenruil
September 01, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Amandel-appelcake
August 09, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *