Internationale Yoga Dag 2016


21 juni is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationale yoga dag. Vandaag vieren we het voor de tweede keer. Als aspirant-yogadocent wil er natuurlijk graag aandacht aan geven.

chin mudra yoga

Yoga hielp mij op mijn dieptepunt

Sinds januari van dit jaar volg ik een yoga docentenopleiding van 2 jaar en ik kan nu al zeggen dat het mijn leven heeft veranderd. Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar het is echt zo. Toen ik vorig jaar burn-out raakte was ik het gevoel met mezelf volledig kwijt. Ik wist niet meer wat ik wilde en wat ik leuk vond, eigenlijk vond ik niets meer leuk. Naast een totaal fysieke gebrek aan energie, ik kon letterlijk alleen nog maar met een dekentje op de bank voor me uit liggen staren de eerste periode, was ik behoorlijk depressief. Het was een hele zwarte periode. Als ik er nu op terugkijk, kan ik het me haast niet meer voorstellen. Gelukkig.

Na een paar maanden in mijn burn-out startte ik met yoga. Ik had het daarvoor al vaker gedaan, maar de afgelopen jaren was het een beetje in het slop geraakt. Langzaam kreeg ik weer meer levenslust en energie, mijn depressie ‘lostte’ op. Ik kreeg weer zin in de toekomst en besloot het roer volledig om te gooien. Eigenlijk was ik daar voor mijn burn-out al een beetje mee bezig, maar ik raakte verstrikt in mijn angsten en besteedde alleen maar tijd aan mijn werk, fiscale studie die ik helemaal niet leuk meer vond en andere dingen die mij geen plezier gaven. Door mijn burnout was alles stil komen te staan, maar ik merk nu dat het alleen een pauze was. Ik ga inmiddels verder met mijn ‘dromen’ van voor mijn burnout, alleen durf ik er nu echt voor te gaan en laat ik me niet meer leiden door mijn angsten. De burnout heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer terug kan, kennelijk had ik dat nodig, yoga heeft ervoor gezorgd dat ik weer verder kan.

driehoekspose yoga

Yoga brengt je in balans

Waar ik in aanloop naar mijn burnout (een burnout gebeurt niet van het ene op het andere moment en had bij mij een aanloop van zeker een jaar) steeds meer het gevoel met mezelf verloor (zonder het zelf door te hebben), kom ik door yoga weer terug bij mezelf. Het is lastig dit te omschrijven, zonder zweverig over te komen misschien. De mensen die mij kennen, weten wel dat ik behoorlijk down to earth ben. Yoga kun je omschrijven als ‘eenheid’ of ‘een zijn’, het geeft balans of harmonie. Het brengt je weer terug in balans en houd je in balans, lichaam en geest worden weer goed met elkaar verbonden. Je leert weer luisteren naar je lichaam, gaat niet stoïcijns door bij ongemakken (zoals ik deed), maar leert je om pauze te nemen wanneer het nodig is en het helpt je goed voor jezelf te zorgen. Het versterkt je wilskracht. Yoga leert je om op sommige momenten juist door te zetten waar je het anders misschien al had laten zitten. Het helpt je de juiste keuzes te maken, weer open te staan voor je intuïtie. Ik vind yoga prachtig, het geeft me energie en rust tegelijk.

Internationale yoga dag

Leuke activiteiten en online basic yogales

Om vandaag internationale yoga dag te vieren kun je deelnemen aan diverse leuke yoga activiteiten die vandaag worden georganiseerd. Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten in Nederland. Ben je niet in de gelegenheid om met een van de activiteiten mee te doen? Niet getreurd, ik heb een basic yogales voor je. Ik had hem graag zelf gegeven, maar door een knieblessure is dat even niet mogelijk. Daarom heb ik een les van Yoga Vidya uitgezocht. Deze les is geschikt voor iedereen en is heel geschikt voor mensen die nog nooit yoga oefeningen hebben gedaan. Je kunt de les gewoon thuis doen en je hebt er geen speciale spullen voor nodig, een matje of dikke handdoek voor op de grond is wel prettig. Het is een hele zachte les, verwacht niet te gaan sporten o.i.d., het is geen fitnessachtige poweryoga. Doe hem een uurtje voordat je gaat slapen, na de les voel je je namelijk helemaal relaxed. Enjoy en Namaste 🙂

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Hoe om te gaan met tegenslag
November 16, 2016
Mijn verblijf in een ashram
October 10, 2016
Hoe herstel je van een burn-out
July 31, 2016
Waarom ik gestopt ben met paleo
June 20, 2016
Wanneer afvallen niet lukt
March 03, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *