Groentebouillon


Waarbij je voor een goede bottenbouillon een hele dag uit moet trekken, kun je voor een lekkere groentebouillon in twee uurtjes klaar zijn. Deze bouillon maak ik regelmatig en vries ik in voor wanneer ik het nodig heb. Door gebruik te maken van lavaswortel en lavasblad (maggiplant) krijgt de bouillon een mooie volle smaak.

Lavas wordt ook veel in de kruidengeneeskunde gebruikt, de Romeinen noemden het een geneesmiddel tegen alle ziekten. Het is eetlustbevorderend, spijsverteringsbevorderend en helpt krampen te verminderen. Ook zou het helpen bij reumatische aandoeningen en vochtophopingen in de enkels. En dit zijn nog maar een aantal eigenschappen die ik heb opgeschreven, ik zeg ‘lavaswortel als nieuw superfood!’

Anywho, in de soep (of beter de bouillon) is het gewoon heel lekker. Je hebt het vast weleens gehad toen je voor het eerst zonder een bouillonblokje soep maakte, de soep bleef een beetje vlak, er miste iets. Daar heb je nou lavas voor, die haalt de smaak van je soep helemaal op! Ik koop mijn gedroogde lavaswortel en lavasblad biologisch van ‘Het Blauwe Huis’, verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel. Je kunt het ook als plantje in je tuin of op het balkon houden, zorg wel voor voldoende ruimte, de plant kan tot twee meter hoog worden!

Groentebouillon

Prep Time: 20 minutes

Cook Time: 1 hour, 30 minutes

Total Time: 1 hour, 50 minutes

circa 4 liter bouillon

glutenvrij, suikervrij, e-nummervrij 🙂

paleo, vegan, vegetarisch

Groentebouillon

  • 1 winterwortel
  • 2 uien
  • 3 preien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stronk bleekselderij
  • 1/2 bosje (blad)peterselie
  • 1/2 bosje bladselderij
  • 1 tl lavaswortel
  • 1 el gedroogd lavablad
  • paar venkelzaadjes
  • 2 laurierblaadjes, gescheurd
  • paar zwarte peperkorrels
  • flink wat zout (naar behoefte)
  1. Was, schil (indien van toepassing) en snijd de groenten in grove stukken.
  2. Doe ze samen met de kruiden en specerijen in een ruime pan (minimaal 5 liter).
  3. Voeg 4 liter water toe (of zoveel als er in je pan past) en breng aan de kook.
  4. Laat de bouillon 1 tot anderhalf uur zachtjes doorkoken.
  5. Haal vervolgens de pan van het vuur en zeef de bouillon.
  6. Gebruik als basis voor je soepen, sauzen en stoofschotels, vries het in of kook het in en vries het in in een ijsblokjeshouder als 'geconcentreerde 'bouillonblokjes'.
http://www.brndstf.nl/groentebouillon/

Groentebouillon

 

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016
Paleo kersencake | Receptenruil
September 01, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Amandel-appelcake
August 09, 2016
Kokos-chia yoghurt
August 04, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Groene drakensmoothie
August 02, 2016
Receptenruil | Venkel courgette linzensoep
July 26, 2016
Wortelsap met appel en kurkuma
July 06, 2016

1 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *