Graanvrije ‘lange vingers’ om je vingers bij af te likken


Misschien gaat het wat ver om deze lange vingers, lange vingers te noemen. Ondanks dat de bereidingswijze hetzelfde is, worden deze door de ingrediënten niet hard, zoals lange vingers wel worden. Ok, nu dat uit de wereld is, kan ik zeggen dat dit wel heel erg lekkere ‘koekjes’/cake-jes zijn. Deze lange vingers zijn ontstaan tijdens een test voor een gezondere versie van tiramisu, waar ze echt perfect voor zijn!

Lange vingers gesneden 3

 

Mijn dochter verdraagt tarwe slecht, dus krijgt zij het zo min mogelijk, al wil zij natuurlijk ook weleens een koekje eten. Ondanks dat de lange vingers zacht uitvielen, waren ze wel hartstikke lekker en is mijn dochter het gelukkigste meisje ter wereld met haar nieuwe koek-cakejes. Ze zijn dus prima om uit het vuistje te eten of gebruik het recept eens voor (mini)muffins. Doop ze met de bovenkant in wat pure chocolade versier met wat fijngehakte pistachenootjes, laat drogen en je hebt een fantastisch traktatie zonder gluten en geraffineerde suiker.

Graanvrije lange vingers om je vingers bij af te likken

Prep Time: 30 minutes

Cook Time: 10 minutes

Total Time: 40 minutes

circa 18 stuks

glutenvrij, graanvrij, geraffineerde suikervrij

paleo, primal, vegeterarisch

Graanvrije lange vingers om je vingers bij af te likken

  • 3 eieren
  • 40 gr honing of kokosbloesemsuiker + 1 el honing
  • 1 tl citroensap
  • 25 gr kokosmeel
  • 15 gr arrowroot
  • 1/4 tl xantaangom (optioneel, verbeterd de structuur van het koekje)
  • bakpapier
  • spuitzak (optioneel)
  1. Verwarm de oven voor op 180C
  2. Splits de eieren.
  3. Klop de eiwitten met het citroensap en 1 el honing tot luchtige pieken, ze moeten stijf zijn maar niet te droog.
  4. Verwarm de eidooiers met de 40 gr. honing of kokosbloesemsuiker al roerend au bain marie tot circa 50 graden (zo warm dat je vinger er maar een paar seconden in kan blijven). Hierdoor krijgen de eidooiers meer volume tijdens het kloppen en dat heb je nodig.
  5. Klop de eidooiers vervolgens dik en schuimig totdat ze weer afgekoeld zijn tot kamertemperatuur (circa 10 minuten).
  6. Meng het kokosmeel met de arrowroot en de xanthaangom, zeef het en schep 2/3 ervan voorzichtig en beetje voor beetje door de geklopte eidooiers.
  7. Roer vervolgens voorzichtig met een spatel de helft van de geklopte eiwitten erdoor, het mengsel moet luchtig blijven maar wel goed gemengd.
  8. Spatel het resterende meel erdoor en tenslotte ook de andere helft van de eiwitten.
  9. Verdeel het mengsel in een plak van circa 1,5 cm dik over een met bakpapier beklede bakplaat of schep het mengsel voorzichtig in een spuitzak en spuit er circa 25 lange vingers van.
  10. Bak de lange vingers in circa 9-10 minuten goudbruin en gaar.
  11. Laat volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte doos bewaard en eventueel aansnijd (wanneer je geen spuitzak hebt gebruikt).
  12. De lange vingers zijn circa 1 week houdbaar.
http://www.brndstf.nl/graanvrije-lange-vingers-om-vingers-af-likken/

Eiwit stijf maar niet droog kloppen

Je eiwitten moeten er zo uitzien, stijf maar niet drooggeklopt, met zachte romige luchtige pieken.

eidooiers met kokosbloesemsuiker verwarmen

Verwarm de eidooiers al roerend met de honing of kokosbloesemsuiker.

eidooiers luchtig kloppen

De luchtig geklopte eidooiers.

Lange vingers roer meel door geklopte eidooiers

Spatel eerst 2/3 van het kokosmeelmengsel door de geklopte eidooiers, en vervolgens de helft van de eiwitten.

 

lange vingers spatel resterende meel door eidooiers en eiwitten

Spatel het resterende kokosmeelmengsel door de geklopte eidooiers en helft van de eiwitten.

Lange vingers spatel eiwitten door eidooiermengsel

Roer voorzichtig de resterende geklopte eiwitten erdoor.

Lange vingers gebakken plak

De gebakken (in dit geval) plak lange vingerdeeg direct uit de oven en onder de afgekoelde en in stukken gesneden zachte lange  vingers.

Lange vingers gesneden 2

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016
Paleo kersencake | Receptenruil
September 01, 2016
20 Lekkere lunchbox ideeën zonder brood
August 24, 2016
Bloemkoolcouscous | low carb
August 16, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Amandel-appelcake
August 09, 2016
Kokos-chia yoghurt
August 04, 2016

1 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *