Dit is waarom iedereen zo gek is op ghee en zo maak je het


Je hebt vast al eens van ghee gehoord. Ghee is een superfood, beautyfood en het is gewoon heel lekker. In de ayurveda wordt het alom geprezen en binnen de paleo gemeenschap zijn ze er inmiddels ook dol op. Ghee (of ‘ghi’) is roomboter waar de melkbestanddelen uit zijn gehaald, dit gebeurd door het te verhitten. Het wordt ook wel geklaarde boter genoemd, als is het niet helemaal hetzelfde, bij ghee ligt het verbrandingspunt hoger en verdampt er meer water uit de boter dan bij geklaarde boter, maar who cares.

Waarom ghee

Ik ben dol op roomboter, maar dat is eigenlijk niet zo goed voor je wanneer je dat verhit. Wanneer je roomboter verhit verbranden de melkeiwitten, de boter kleurt donkerbruin en er ontstaan AGE’s en dit is schadelijk voor je gezondheid. In ghee zijn deze melkeiwitten eruit gehaald en zo kan het op hogere temperatuur verhit worden zonder schadelijke effecten. Dat maakt ghee tot een beter vet om mee te koken en in te bakken dan de meeste oliën en vetten. En omdat de melkeiwitten (caseïne en lactose) eruit gehaald zijn, is ghee zelfs geschikt voor (de meeste) mensen met een zuivelintolerantie.

Ghee is gezond

Volgens de Ayurveda is ghee een echt superfood, er zitten essentiële vetzuren in en vitamines. De vitamine A (retinol) in ghee ondersteund je lever en de vitamine B12, D, E en K2 maken ghee tot een een heel waardevol voedingsmiddel, zeker wanneer je een vegetarische leefstijl hebt. De Sushruta Samhita beschrijft ghee als een remedie voor allerlei inflammatieklachten en het zou je intellectuele en spirituele krachten verhogen.

Ik begrijp waarom de de oude Indiërs ghee als superfood zagen. Binnen een vegetarisch dieet zijn er maar weinig bronnen van B12, vitamine D, vitamine A (retinol) en K2. Wanneer je onvoldoende van deze vitamines binnenkrijgt wordt je ziek en dus is het belangrijk dat je ze in je voedingspatroon hebt zitten. Ghee is samen met vegetarische gestremde kaas, melk en yoghurt het enige voedingsmiddel binnen een vegetarische leefstijl dat deze vitamines bevat (de Indiërs aten geen natto, gefermenteerde sojabonen wat ook boordevol vitamine K2 zit).

Daarnaast is ghee is goed voor je darmwand, het helpt hem gezond te houden en te herstellen.

Ghee als beautyfood

Regelmatig gebruik van ghee in je maaltijd versterkt je huid en nagels. Maar je kunt het ook heel goed als moisturizer of als zalf tegen pijnlijke gewrichten gebruiken. Zeker in de koude maanden is een laagje ghee op je droge huid een geweldige manier om je huid te verzachten en te voeden zonder dat je allerlei ongewenste stofjes binnenkrijgt die in drogisterijcremes zitten. Als haarmasker schijnt het ook fantastisch te zijn, je haar zou er enorm van gaan glanzen. Ik heb dat zelf niet uitgeprobeerd, maar ga dat zeker nog wel een keer doen.

Ghee gebruiken

Ghee is voller en sterker van smaak dan roomboter, je gebruikt het om je eten in te bakken of te frituren en je kunt het toevoegen voor de smaak aan bijvoorbeeld stoofschotels of curry’s. Al vind ik het in sommige gerechten te overheersend en gebruik ik in gerechten waarbij ik het niet hoef te verhitten liever roomboter. Maar smaken verschillen natuurlijk.

Het is lang houdbaar, een half jaar zeker en bewaar het bij voorkeur buiten de koelkast (het wordt niet ranzig zoals boter omdat er geen melkdeeltjes meer inzitten). Ik bewaar mijn ghee ook weleens in de koelkast, al wordt het dan wel behoorlijk hard en daardoor minder makkelijk in het gebruik.

Voor in hartige gerechten vind ik het lekker om tijdens de bereiding van ghee nog een laurierblaadje en twee kruidnagels toe te voegen, dat geeft een heerlijke smaak aan de ghee. Wanneer je het op je huid of haar wilt gaan smeren kun je het beter zo puur mogelijk laten ;-).

Vind je het teveel werk om het zelf te maken, dan kun je het ook in de winkel kopen. De meeste supermarkten, natuurvoedingswinkels en toko’s verkopen ghee, kies bij voorkeur voor de biologische variant.

Zelf maken

Ghee maken is heel eenvoudig en je hebt er geen ingewikkelde tools voor nodig. Het enige wat je echt nodig hebt is boter (dus), een pan (plus fornuis) en wat tijd. Het wordt gemaakt door boter langzaam te verhitten tot al het water verdampt is en de vaste eiwitdeeltjes zich van het vet hebben afgescheiden. Wat overblijft is een goudgele vloeistof (botervet) met een nootachtige smaak.

In het recept hieronder kun je stap voor stap zien hoe je het maakt (het is niet moeilijk!). ik heb er voor het gemak veel foto’s en zelf een filmpje bij gemaakt. Veel plezier met maken!

Ghee | de lekkerste maak je eenvoudig zelf

Prep Time: 10 minutes

Cook Time: 50 minutes

Total Time: 1 hour

paleo, vegetarisch

Ghee | de lekkerste maak je eenvoudig zelf

 • 500 gr roomboter
  Voor ghee met een smaakje
 • 1 laurierblaadje en 2 kruidnagels (rozemarijn of ander kruiden/specerijen zijn ook lekker erin)
 1. Smelt de boter op middelhoog vuur in een steelpan.
 2. Draai het vuur zo laag mogelijk zodra alle boter gesmolten is en er een wit schuim ligt op de bovenkant (na een paar minuten).
 3. Voeg nu het laurierblaadje en de kruidnagels (of andere kruiden) toe als je daar gebruik van maakt.
 4. Laat de boter langzaam zachtjes 'borrelen' zonder deksel.
 5. Wanneer er schilfers of vaste deeltjes op de boter ontstaan kun je deze er voorzichtig afscheppen.
 6. Wanneer de boter goudgeel van kleur en helder is en je op de bodem witte vlokken ziet liggen is de ghee klaar (meestal na zo'n 45 - 60 minuten). Zorg ervoor dat de witte schilfers niet bruin kleuren, dit verpest de smaak en gezonde eigenschappen van de ghee.
 7. Schep alle (overgebleven) schilfers of korstjes van de bovenkant af.
 8. Haal de pan voorzichtig van het vuur.
 9. Zeef de boter voorzichtig door een kaasdoek of schep de boterolie met een soeplepel voorzichtig uit de pan. Het is de bedoeling dat je de onderste witte laag (vaste deeltjes) niet gebruikt.
 10. Doe de (gezeefde) ghee over in een (glazen) potje en laat afkoelen voordat je er een deksel op doet.
 11. De ghee is zeker zes maanden houdbaar.
http://www.brndstf.nl/ghee-in-een-paar-stappen-eenvoudig-zelfgemaakt/

voorbereiding ghee

 

boter smelten

 

schuim ghee

Hier zie het schuim ontstaan, in de video hieronder zie je hoe het zachtjes borrelen eruit zou moeten zien. Draai het vuur laag om te voorkomen dat de vaste deeltjes op de bodem verbranden.

Het schuim dat bovenop komt te liggen kun je er voorzichtig afscheppen zoals je in de video hieronder kunt zien.

 

boter is nog niet helder ghee

De ghee is nog niet helder.

ghee is helder

Hier zie je dat de ghee helder wordt. Er zit nog een dun laagje schuim op dat er nog afgeschept wordt.

ghee zeven

Ik zeefde de ghee door een theezeefje dit keer, maar een kaasdoek werkt ook heel goed.

gezeefde ghee

De ghee is gezeefd en klaar om af te koelen.

gezeefde ghee 2

Ghee bijna gestold

Ghee met laurier en kruidnagel

Het eindresultaat, jammergenoeg was de laatste foto niet zo scherp.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Chili sin carne
September 11, 2017
Notengranola
May 15, 2017
One pot met haloumi, aardappel en spinazie
April 06, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016

1 Comments

Jo tB
Reply 4 maart 2016

IIk heb het nog niet zelf gemaakt, maar had recepten gevonden om het in de slow cooker (of Crockpot) te maken. Moet ik eens gaan doen.
http://www.primallyinspired.com/ghee-in-the-crockpot/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *