Gevulde paprika’s met gehakt en lever


Al een tijdje probeer ik tevergeefs wat meer orgaanvlees toe te voegen aan ons weekmenu. Op de een of andere manier blijft het toch als laatste over in de vriezer, ik ben er gewoon niet dol op. Terwijl het eigenlijk hartstikke gezond is (vanzelfsprekend van grasgevoerde dieren dan). Orgaanvlees is in vergelijking tot ‘gewoon’ vlees variërend van wel 10 tot 100 keer hoger in vitaminen en mineralen. Met name lever zit boordevol fosfor, kalium, vitamine a (retinol), vitamine C en vitamine B12 om maar wat te noemen.

En laat je niet weerhouden om lever te eten, in tegenstelling tot wat nog weleens beweerd wordt is lever niet het opslagorgaan voor gifstoffen. De lever filtert juist gifstoffen waarna deze worden opgeslagen in o.a. vetweefsel. Wel worden veel vitaminen en mineralen opgeslagen in de lever, omdat deze helpen bij het proces om gifstoffen te filteren, en daarom is lever zo rijk aan die waardevolle nutriënten.

Inmiddels werd het voor mij echt weleens tijd om ook meer met orgaanvlees te doen, dus besloot ik mezelf en mijn gezinsleden te ‘foppen’ door wat lever door het gehakt te mengen. Ik maakte een roerbak van wat groenten en het vlees en vulde er wat verdwaalde paprika’s uit mijn koelkast mee. En een, al zeg ik het zelf, best lekker gerecht was geboren. Overigens kun je iedere groente wel met het mengsel hieronder vullen, dus leef je vooral uit en kies ook eens voor uien, courgette of pompoen bijvoorbeeld.

Gevulde paprika’s met gehakt en lever

gevulde-paprikas-met-lever

Gevulde paprika’s met gehakt en lever

voor 2 (of 4 als bijgerecht)

Gevulde paprika’s met gehakt en lever

    Dit heb je nodig
  • 4 rode paprika's
  • 100 gram kastanjechampignons, in kleine blokjes
  • 100 gr spek
  • 100 gr runderlever
  • 100 gr rundgehakt
  • 1 kleine courgette, in kleine blokjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1-2 tenen knoflook, geperst
  • 1 takje oregano, de blaadjes fijngehakt (of gebruik een tl. gedroogde oregano)
  • 2 el. tomatenpuree
  • zout en peper naar smaak
  • boter of olie om in te bakken
    Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 180C.
  2. Hak het spek met de lever fijn in een keukenmachine en meng het met het gehakt.
  3. Was de paprika's, snijd het kapje ervan af en ontdoe de paprika van de pitjes. Bewaar de kapjes.
  4. Verhit de boter of olie in een ruime koekenpan. Fruit hierin de ui met de champignons op middelhoog vuur.
  5. Voeg de tomatenpuree, gehakte courgette, gehakte oregano en geperste knoflook toe en roerbak totdat de courgette beetgaar is.
  6. Schep het mengsel uit de pan en bewaar het even in een schaaltje.
  7. Rul het gehaktmengsel in het overgebleven vet in de pan. Bak het tot het bijna gaar is. Het gaart nog na en gaat vervolgens nog in de oven, dus het hoeft echt maar net bruin te zijn.
  8. Voeg het groentemengsel weer toe aan de pan en roer alles goed door. Breng op smaak met zout en peper en schep het in de opengesneden paprika's.
  9. Zet de paprika's in een ingevette ovenschaal en doe de kapjes weer erop.
  10. Bak de gevulde paprika's nog 20 min. in de voorverwarmde oven.
  11. Bestrooi met wat peterselie of andere tuinkruiden en serveer. Lekker met een salade erbij.
http://www.brndstf.nl/gevulde-paprikas-gehakt-en-lever/

YOU MIGHT ALSO LIKE

Notengranola
May 15, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016
6 lekkere recepten met orgaanvlees
September 14, 2016

3 Comments

maartje
Reply 8 september 2016

Toevallig vorige week voor het eerst kippenlever op, biologisch. Vond het eigenlijk best lekker en wil het nu wel eens per week gaan eten (ik heb tekorten).
Runderlever, dat bestel je zeker online?

Leuke oplossing zo, ik zag laatst op een site ook gehaktballetjes en pate, klonk ook goed

    Leonie
    Reply 8 september 2016

    Hij Maartje, das zeker toevallig! De runderlever bestel ik zelf inderdaad online, al heeft de bioslager het waarschijnlijk ook wel.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *