Gehaktbrood met ei, pistache en abrikozen
Op instagram kwam ik een fantastische foto van een gehaktbrood gevuld met ei van Sabrina Ghayour tegen. Ze is een geweldige chef en haar boek Persiana is ook super. Ik raakte meteen geïnspireerd om ook een gehaktbrood te maken, leuk voor komend paasweekend. Ik weet niet precies welke ingrediënten Sabrina gebruikte, maar heb wel de hoofdingrediënten van haar overgenomen; lamsgehakt, pistache en abrikozen. Een gerecht met die ingrediënten kan al niet meer misgaan en de kleuren maken het helemaal geschikt voor de paasbrunch (of diner)!
Pasen is bij ons thuis nooit zo’n happening, mijn man werkte tot voor kort ook bijna altijd met Pasen dus het kwam al helemaal niet in mij op om er een speciale dag van te maken met eten. Toch merk ik om mij heen dat Pasen steeds meer een eetfestijn wordt zoals met kerst, het is natuurlijk ook wel gezellig -als je toch vrij bent- om er iets leuks van te maken met elkaar en aangezien onze dochter inmiddels ook wat ouder wordt en alles wat meer echt gaat meebeleven gaan we dit jaar ook voor de bijl. Eerst maar eens beginnen met dit paleo paasbrood misschien komt er later deze week ook nog wel een taartje voorbij ;-).
- 500 gr lamsgehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 50 gr + 15 gr pistachenoten
- 6 + 1 eieren
- 1 tl ras el hanout
- 1 tl turmeric
- klein handje verse munt, fijn gehakt
- 3 + 6 gedroogde abrikozen
- ruim 1 tl zout, 1/2 tl versgemalen zwarte peper
- Cake- of terrinevorm waar 6 eieren in de breedte naast elkaar kunnen liggen.
- Warm de oven voor op 180C (hetelucht 175C)
- Kook 6 eieren middelhard (circa 7 minuten), spoel ze goed met koud water en laat afkoelen.
- Hak 50 gram pistachenoten fijn in een keukenmachine.
- Hak 3 gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
- Snipper de ui en meng hem met de geperste knoflook door het gehakt.
- Voeg het rauwe ei, de gemalen pistachenoten en de gehakte abrikozen toe en kneed het goed door het gehakt.
- Kneed de ras el hanout, turmeric, munt, zout en peper door het gehakt.
- Bekleed de bodem van de cake- of terrinevorm met circa 1/3 deel van het gehaktmengsel.
- Pel de gekookte eieren en leg ze naast elkaar op het gehaktlaagje in de vorm.
- Bedek de eieren voorzichtig rondom met het resterende gehaktmengsel, zodat het de vorm van een brood krijgt.
- Leg de overgebleven gedroogde abrikozen op het gehaktbrood (bijvoorbeeld boven ieder ei 1 abrikoos).
- Bestrooi het gehaktbrood met de resterende 15 gram pistachenoten.
- Zet het gehaktbrood 45 minuten in de oven (of tot gaar).
- Draai na het bakken de abrikozen om en garneer het brood met nog wat fijngehakte munt.
- Zowel warm als koud erg lekker!
- 21 March 2016
- No Comments
- 1
- abrikozen, gehaktbrood, lam, munt, paleo, pistache, recept