Frittata met broccoli en geitenkaas


Frittata is voor mij hét lunchgerecht. Bij mij thuis komt frittata of een goedgevulde omelet dan ook veelvuldig op tafel en omdat het zowel koud als warm erg lekker is krijgen man en dochter het ook dikwijls mee in de lunchbox.

Deze variant is met broccoli en geitenkaas, maar je kunt met frittata oneindig variëren. De geitenkaas kan overigens prima weggelaten worden als je het liever helemaal zuivelvrij houdt. Eet de frittata zonder bijgerecht of geef er nog een lekkere (rucola)salade bij.

In het seizoen gebruik ik voor deze frittata nieuwe aardappels, vers van het land. Mijn stiefvader is agrariër en teelt onder andere aardappelen en uien. In de oogsttijd is het een leuk uitje voor mijn dochter Thaïs om zelf een paar aardappels van het land te halen.

 

aardappels rooien

Vriendin van de familie Jacolien schepte de grond om en Thaïs raapte de aardappels op om ze vervolgens in onze tasjes te doen.

 

aardappels rooien Thais

Schattig hé. Als ik deze foto’s zo terugzie krijg ik weer zo’n zin de zomer.

 

aardappelhartje

Één aardappel was wel heel bijzonder, een mooi klein exemplaar in de vorm van een hart. Haast zonde om de aardappel te gebruiken, maar natuurlijk wel gedaan, want weggooien is nog erger :-).

 

Frittata met broccoli en geitenkaas

Prep Time: 30 minutes

Cook Time: 15 minutes

Total Time: 45 minutes

6 porties

Serving Size: 1 stuk (1/6)

Calories per serving: 265

Fat per serving: 16

Saturated fat per serving: 9

Carbs per serving: 14

Protein per serving: 16

Fiber per serving: 2.1

glutenvrij, suikervrij

primal, vegetarisch

Frittata met broccoli en geitenkaas

  • 1 kleine ui
  • 8 eieren
  • 1 kleine broccoli (of een halve grote)
  • paar takjes bladselderij of bladpeterselie, fijngehakt
  • 300 gr aardappelen (vastkokende)
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram geitenkaas (zachte of feta-achtige), in grove kruimels verkruimeld
  • 2 eetlepels boter of olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
    Voorbereiding (dit kan ook een dag vooruit):
  1. Schil en kook de aardappelen* samen met een gepeld knoflookteentje en wat zout in ongeveer 20 minuten gaar
  2. Laat de aardappels afkoelen en snijd ze vervolgens in plakjes
  3. Bewaar de aardappelplakjes eventueel in de koelkast tot aan de bereiding
    Voor de frittata:
  1. Verhit de grill van de oven
  2. Kluts de eieren los met wat zout
  3. Snipper de ui
  4. Was de broccoli en snijd hem in kleine roosjes, gebruik ook de (in stukjes gesneden) stronk, lekker! Fruit de ui in een eetlepel boter of olijfolie in een koekenpan en voeg na een minuut of twee de broccolistukjes toe
  5. Roerbak op middelmatig vuur totdat de broccoli mooi heldergroen is geworden
  6. Haal het mengsel uit de pan en bewaar het kort in een schaaltje
  7. Voeg de resterende eetlepel boter of olie toe aan de pan en voeg wanneer deze heet genoeg is de aardappelplakjes toe, je mag ze gewoon losjes in de pan gooien
  8. Strooi hier de helft van de fijngesneden peterselie of selderij over
  9. Bestrooi vervolgens met de gebakken ui en broccoli, verdeel het gelijkmatig over de aardappelplakjes
  10. Giet de geklutste eieren erover, schud lichtjes met de pan zodat het ei goed in alle hoekjes en gaten komt
  11. Draai het vuur laag tot net onder de middelste stand
  12. Bestrooi met de resterende peterselie of selderij en laat het in circa 5-8 minuten zachtjes garen, de bovenkant moet nog wel nat zijn
  13. Bestrooi vervolgens met verkruimelde geitenkaas
  14. Plaats nog circa 5 minuten onder de grill totdat de kaas lichtjes bruin begint te kleuren en het ei gestold is
  15. Lekker zowel warm als koud

Notes

* wanneer je nieuwe aardappels gebruikt is het voldoende de schil schoon te borstelen en de aardappels in de schil te koken. Nadat ze zijn afgekoeld kun je met je vingers eenvoudig de schil eraf wrijven.

http://www.brndstf.nl/frittata-met-broccoli-en-geitenkaas/

 

frittata prep

frittata pan

 

frittata bord

frittata close

 

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Chili sin carne
September 11, 2017
One pot met haloumi, aardappel en spinazie
April 06, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *