Dit doen is misschien wel het beste voor je gezondheid


Wanneer je aan manieren denkt om je gezondheid te beïnvloeden, denk je waarschijnlijk als eerste aan groenten eten en regelmatig bewegen. Maar wist je dat je sociale omgeving ook van grote invloed is op je gezondheid. Het blijkt zelfs dat eenzaamheid je zieker kan maken dan roken!

Alweer een behoorlijke tijd geleden, in de jaren ’60, was er in de Verenigde Staten nog een stad die bijna, zo niet volledig, bevolkt werd door Italiaanse immigranten. Deze stad in Pennsylvania, genaamd Roseto, lag behoorlijk afgelegen en was daardoor een redelijk controleerbare omgeving, qua herkomst van bewoners. De inwoners maakten lange dagen in de de steengroeven of de textielfabriek waar ze werkten en de kinderen zaten overdag netjes op school. De ouders werkten hard om hun kinderen te kunnen laten studeren en onder invloed van een lokale jonge priester verbouwden de mensen zelf gewassen, hielden ze varkens en teelden ze hun eigen druiven. Er werden spirituele groepen gevormd en diverse feesten georganiseerd.

’s Avonds na het werk en school kwamen families bij elkaar om te zingen, te eten, wijn te drinken en met elkaar te praten. Meerdere generaties groeiden met elkaar op in hetzelfde huis en vrijwel iedereen ging naar de kerk. Buren kwamen regelmatig bij elkaar over de vloer en feestdagen werden uitbundig met elkaar gevierd. Iedereen had werk en iedereen droomde van een betere toekomst voor hun kinderen. Er waren geen mensen waar niet naar werd omgekeken in het Rosetto van 1961.

Het kwam door Dr. Stewart Wolf dat Roseto bekend werd. Hij ontdekte dat de mannen in Roseto ongeveer 50% minder vaak een hartaanval kregen dan landelijk gemiddeld en dat de mannen onder 65 jaar oud al helemaal geen hartaanval kregen. Dit week nogal af van de landelijke statistieken en was dus op zijn minst opmerkelijk te noemen. Nog opmerkelijker was dat het aantal sterfgevallen door welke ziekte of leefstijlgerelateerde oorzaak dan ook in Roseto eveneens een stuk lager lag dan gemiddeld in de VS, 30 tot 35% om precies te zijn. Zelfmoord, alcoholisme en drugsverslaving kwamen niet voor in Roseto en er was heel weinig misdaad. Niemand had een uitkering en niemand had een maagzweer. Ouderdom was zo goed als de enige doodsoorzaak.

Hier wilde dr. Wolf meer van weten en een onderzoek werd gestart. Tweederde van de volwassenen in Roseto werd over langere periode gevolgd en onderzocht. Dietisten gingen mee met boodschappen doen en observeerden bij het koken, maar het waren niet de gezonde voedingsgewoonten die de bevolking van Roseto immuun maakte voor welvaartsziekten. Ze aten behoorlijk vet, gebruikten veelal reuzel, veel bewerkte vleeswaren zoals salami en worstjes, pizza en voor olijfolie hadden ze geen geld. Ze waren lichamelijk ook niet fit, de meesten rookten en er bleek ook geen genetische oorzaak te zijn voor hun betere gezondheid. Even dachten de onderzoekers dat het misschien aan de geografische ligging of het water uit de streek kon liggen, dat deze mensen gezonder oud werden dan hun omringende provinciegenoten. Maar ze konden daar geen enkel bewijs voor vinden. Omringende gemeenten hadden hetzelfde water en daar gingen de inwoners net als landelijk gemiddeld dood aan hartkwalen en andere leefstijlgerelateerde doodsoorzaken.

Nadat ze alles hadden onderzocht (het totale onderzoek liep 50 jaar) konden de onderzoekers niet anders concluderen dat het enige verschil met andere landgenoten was dat de mensen in Roseto een sterke, elkaar steunende en verbonden gemeenschap had. En dat dat een dusdanig effect op je gezondheid heeft dat je daar langer gezond en gelukkiger door blijft. Ter illustratie, nog geen twee decennia later was de situatie in Roseto compleet anders. Jongere generaties verhuisden naar steden om te studeren, pikten nieuwe ideeën op van buiten hun beschermde wereldje, ze wilden mee in de moderne maatschappij van de VS. De mensen kwamen ’s avonds niet meer bijeen om met elkaar te zingen en praten en ze gingen ook niet meer naar de kerk. De gezondheidscijfers van Roseto waren in 20 jaar tijd gelijk getrokken met het landelijk gemiddelde, de hechte gemeenschap met de daarbij behorende gezondheidsvoordelen waren verdwenen.

Wil jij je gezondheid verbeteren of zo lang mogelijk gezond oud worden? Stel jezelf dan eens de volgende vragen. Met wie ga jij om, en waarom? Wie geeft jou energie en positieve vibes? En bedenk volgende keer als je bij je (huis)arts of specialist komt voor klachten, in hoeverre je sociale omgeving mogelijk heeft bijgedragen aan je kwaal. Je huisarts zal het je waarschijnlijk niet vragen.

YOU MIGHT ALSO LIKE

3 redenen om te gaan mediteren & hoe te beginnen
January 10, 2017
Ancestral Health Symposium Nederland 2016
October 13, 2016
Waarom ik gestopt ben met paleo
June 20, 2016
Kabeljauw met knapperig noten-kruidenkorstje
April 13, 2016
5 redenen om vandaag nog te beginnen met Brisk Walking
March 15, 2016
Magnesiumtekort, een tikkende tijdbom?
February 11, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *