De Real Meal Revolutie | Boekrecensie


Omslag de real meal revolutie

 

Vandaag komt er een nieuw boek uit, De Real Meal Revolutie, geschreven door wetenschapper Prof. Tim Noakes, voedingsdeskundige Sally-Ann Creed en chef-kok Jonno Proutfoot. Een interessant boek met een nieuwe visie op hoe we zouden moeten.

 

quote real meal revolutie

We eten niet wat we zouden moeten eten

Tim Noakes is emiritus professor in sport en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en heeft een enorm trackrecord aan wetenschappelijke artikelen. Hij heeft altijd veel aandacht gehad voor zijn gezondheid, maar kreeg toch diabetes. Hij snapte er niets van, hij bewoog veel en was fit (hij liep meer dan 70 marathons en ultramarathons) en at goede koolhydraten en weinig vet precies zoals ook hier in Nederland wordt voorgeschreven. Door zijn ziekte raakte hij meer geïnteresseerd in de relatie tussen voeding en gezondheid en ontdekte dat het onderzoek van Ancel Keys (‘vet is slecht’ uit 1953) waarop onze huidige Westerse voedingsgewoonten gebaseerd zijn, helemaal niet zo goed in elkaar zat als werd verondersteld. Eigenlijk is er tot op heden nooit werkelijk een verband aangetoond tussen het eten van vet en het krijgen van hartaandoeningen, maar worden we wel al decennialang geïnstrueerd voorzichtig te zijn met vet. Sinds dat onderzoek hebben ook wij vanaf de jaren 70 geleerd dat vet slecht is, dat we er ziek van worden en dat we het zoveel mogelijk moeten vermijden in ons eten, maar oh boy, wat hadden we het bij het verkeerde eind.

Tim Noakes heeft jarenlang netjes de richtlijnen gevolgd en zelfs verkondigd in een van zijn boeken (The Lore of Running), ook wel de hardloopbijbel genoemd onder atleten. Hij adviseerde aan duursporters om koolhydraten te stapelen voor betere prestaties. Maar kwam tot de conclusie dat dit juist averechts werkt en op termijn zelfs negatieve consequenties kan hebben. Hij scheurde publiekelijk de betreffende pagina’s uit zijn boek en kwam met nieuwe voedingsrichtlijnen. Nu jaren later kunnen we eindelijk de theorie van ‘vet is slecht’ loslaten en weer gaan eten zoals voor ons bedoeld is, De Real Meal Revolutie gaat daar uitgebreid en goed onderbouwd op in. Prof. Noakes wist hiermee niet alleen zijn diabetes om te keren, maar ook vele anderen hebben inmiddels spectaculaire resultaten bereikt met deze manier van eten.

Het boek van binnen

Hier kun je meekijken terwijl ik boek vluchtig doorblader.

Is het wat?

Ik vind De Real Meal Revolutie echt een must read en zeker niet alleen voor diabetici. Het boek is al eerder in het engels uitgebracht en heeft het leven van vele mensen veranderd, met de voedingsadviezen en (echt!) lekkere recepten (ik heb er diverse getest) in het boek zul je ervaren dat je zonder hongergevoel en op een prettige manier gewicht kun verliezen en meer energie kunt krijgen. Het boek is goed onderbouwd (wetenschappelijk én goed uitgevoerd ;-)), praktisch, leest prettig en is mooi vormgegeven, bij de foto’s krijg je meteen trek. De recepten zijn laag in koolhydraten, rijk aan vetten, glutenvrij en suikervrij. Kijk ook eens op de Engelse website van het boek, waar je veel info, tips en recepten kunt vinden.

Real Meal Challenge

Samen met de lancering van het boek is in de tweede week van maart ook de Real Meal Challenge in Nederland van start gegaan, een groep van 200 personen zal een maand eten volgens de principes van het boek, erg leuk en interessant. Hoe zou het de deelnemers vergaan?!

Titel: De Real Meal Revolutie
Uitgever: Atlas Contact
ISBN: 9789045031118

En het leukste komt nog

Ik mag een exemplaar van De Real Meal Revolutie weggeven! Wat moet je doen om kans te maken op het boek?

  1. Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief (zie in de sidecar hiernaast of helemaal onderaan de pagina), like en volg Brndstf.nl op Facebook en/of volg Brndstf.nl op Instagram.
  2. Laat in een reactie onder dit bericht weten dat je meedoet.
  3. Deel deze actie op social media met een tag aan brndstf (Fb), brndstf.nl (instagram) of brndstf_nl (twitter) voor een extra winkans.

De winnaar wordt a.s. dinsdag (29 maart) bekend gemaakt.

 

Winnaar bekend

De winactie is gesloten. Mama’s Liefste heeft het boek gewonnen. Veel plezier met je prijs!

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Zullen we het dit jaar eens anders aanpakken
January 08, 2018
3 redenen om te gaan mediteren & hoe te beginnen
January 10, 2017
10 tips om je kilo’s onder controle te houden in december
December 09, 2016
Vibram Fivefingers VI-B | Review
September 13, 2016
Gevulde paprika’s met gehakt en lever
September 08, 2016
Hoeveel koolhydraten zou je moeten eten per dag?
September 07, 2016
20 Lekkere lunchbox ideeën zonder brood
August 24, 2016
Bloemkoolcouscous | low carb
August 16, 2016
Het antidieetboek
July 28, 2016

18 Comments

mamasliefste
Reply 29 maart 2016

IIk doe heel graag mee. Ik begeleid mensen met een suikervrij en vetvrij dieet en hoorde al van iemand over dit boek,. Ik zou het graag zelf eens willen lezen en wie weet haal ik er nog goede tips uit (ook voor mezelf)

    Leonie
    Reply 29 maart 2016

    De lootjes zijn zojuist getrokken en je bent de winnaar!! Van harte gefeliciteerd! Geef je me adresgegevens via het contactformulier door? Dan stuur ik je het boek zo snel mogelijk toe.

Anita H.
Reply 28 maart 2016

Ik doe ook graag mee.

Mirjam
Reply 27 maart 2016

Ik doe graag mee!

frank
Reply 26 maart 2016

IIk doe mee en win hem graag!

Niki
Reply 26 maart 2016

Ik zou ook graag meedoen! Ik heb nog vaak een suikerdip en denk dat dit boek uitlegt hoe ik kan zorgen dat dat niet meer voorkomt!

Roxanne
Reply 25 maart 2016

Ik doe heel graag mee! Dit boek lijkt me heel interessant en een echte aanvulling in de boekenkast. Ik dacht ook dat ik supergezond bezig was, tot ik tijdens mijn zwangerschap ineens te maken kreeg met zwangerschapsdiabetes. Sindsdien ben ik me op een andere manier gaan verdiepen in voeding en ik heb juist nog nooit zo lekker en creatief gegegeten als nu! De vorm van diabetes was gelukkig tijdelijk maar deze gezonde levensstijl is blijvend.

Petra de Vries
Reply 25 maart 2016

IIk wil heel graag meedoen!

Marieke S.
Reply 25 maart 2016

Leuke actie!

Henrieke
Reply 24 maart 2016

Ik doe mee!

Marga vd Heijden
Reply 24 maart 2016

I Ik doe ook heel graag mee. Lijkt me echt een super interessant boek!!!

Tamara Stoks
Reply 24 maart 2016

Wow! Wat een prachtig boek! Mijn dochter moet glutenvrij eten en ikzelf kan best wat inspiratie gebruiken voor een gezonde keuken

Anneke
Reply 24 maart 2016

Ik zou graag mijn dagelijkse portie brndstf uit dit boek halen, doe dus graag mee!

Leonie
Reply 24 maart 2016

Els Black Stoker is toegevoegd als kanshebber (via Facebook)

Leonie
Reply 24 maart 2016

Inge Schoenmaker is toegevoegd als kanshebber (via Facebook)

Leonie
Reply 24 maart 2016

Froukje Nicolaij is toegevoegd als kanshebber (via Facebook)

Candy
Reply 24 maart 2016

Oooh, ik doe graag mee! Ik heb Tim Noakes op het AHSNL gehoord en heb toen ook eens door het boek gebladerd, ik vond het zo'n mooi boek maar had er toen het budget niet voor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *