Chili sin carne


Dit is zeker weten de beste vegetarische (kan ook vegan) chili die je ooit geproefd hebt! Zoals je misschien weet zit ik in mijn vegetarische jaar van mijn yogaopleiding. Soms best een enorme uitdaging voor mij, want wanneer ik iets niet mag, wil ik het juist des te meer. En dan heb ik het in dit geval over vlees, vis en wijn. Bizar hoe de geest werkt. Maar dat is meer iets voor een andere post. Anywho, ik had enorm trek in chili, maar dat eet ik normaal altijd met vlees. Dat was nu geen optie. Chips. Wat nu. Ik had al eens eerder vegetarische chili gemaakt, maar dat was het toch net niet. Op de een of andere manier miste ik ook de structuur van geruld gehakt in de schotel en de smaak was het ook niet helemaal. Totdat ik van het weekend een nieuwe poging deed, geïnspireerd geraakt door wat recepten die ik online tegenkwam, ben ik zelf aan de slag gegaan en tot dit resultaat gekomen. Ik moet je zeggen, geweldig!

Het heeft dezelfde structuur, de smaak is goed en het vult ook nog. Ik ben helemaal happy en zou deze chili prima de rest van mijn leven zo kunnen blijven eten. Who needs beef?!

Chili sin carne

Prep Time: 15 minutes

Cook Time: 1 hour, 15 minutes

Total Time: 1 hour, 30 minutes

Category: Hoofdgerecht, eenpansgerecht

Cuisine: Mexicaans

voor 4 personen

Chili sin carne

    Dit heb je nodig
  • 4 el olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote rode paprika, in blokjes
  • 1 grote zoete aardappel, in blokjes
  • 1 el komijn, gemalen
  • 1 el oregano
  • 1 el paprikapoeder (de gerookte variant is het lekkerst)
  • 15 gr verse basilicum, fijngehakt
  • 4 el tomatenpuree
  • 1 el ahornsiroop
  • 2 tl harissa (of meer naar smaak)
  • 1-2 el Coconut aminos, tamari of sojasaus
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 blikken tomatenblokjes (a 450 gr)
  • 80 gr walnoten, fijn gehakt
  • 100 gr (regenboog)quinoa (rauw), goed gewassen en eventueel een nachtje geweekt in water
  • 750 - 1000 gr zwarte bonen, kidneybonen, bruine bonen of een mix, gekookt
  • 1 potje maïskorrels
  • Zout, zwarte peper
    Voor erbij
  • Verse koriander, gehakt
  • 2 avocado's, in blokjes
  • 125 ml crème fraiche (vegans nemen kokosyoghurt of laten het weg)
    Zo maak je het
  1. Verwarm de olijfolie in een ruime pan.
  2. Fruit de ui en knoflook in de olijfolie totdat de ui goudbruin is.
  3. Voeg de komijn, oregano, paprikapoeder, verse basilicum, tomatenpuree, ahornsiroop, harissa en coconut aminos/tamari/sojasaus toe. Roer goed door.
  4. Voeg de in blokjes gesneden rode paprika en zoete aardappel toe en roerbak een paar minuten.
  5. Voeg de groentebouillon toe, de tomatenblokjes, gehakte walnoten, uitgelekte quinoa en bonen toe.
  6. Breng aan de kook, draai vervolgens het vuur lager, dek af met een deksel en laat het circa een uur pruttelen. Roer af en toe door en controleer of er genoeg vocht in het gerecht blijft zitten. Voeg eventueel wat extra water nodig als dat nodig is.
  7. Roer de mais erdoor en breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat extra harissa.
  8. Serveer de chili met verse gehakte koriander, stukjes avocado en eventueel crème fraiche.
http://www.brndstf.nl/chili-sans-carne/

YOU MIGHT ALSO LIKE

Notengranola
May 15, 2017
One pot met haloumi, aardappel en spinazie
April 06, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *