Chocolate chip cookies met bananenmeel


chocolate chip cookies

Mijn dochter helpt graag mee in de keuken, maar ik vind het niet altijd handig ;-). Daarom verzin ik regelmatig iets waar we samen mee kunnen kliederen zodat ze toch regelmatig mee kan helpen. Deze glutenvrije chocolate chip cookies met bananenmeel zijn super leuk voor een regenachtige middag met je kind(eren), neefjes, nichtjes of wie dan ook. Eerst samen bakken en daarna met een grote kop thee oppeuzelen. Je mag ze natuurlijk ook alleen maken.

Chocolate chip cookies komen van origine uit Noord Amerika en werden vroeger Toll House cookies genoemd. In de jaren dertig van de vorige eeuw zijn ze bedacht door Ruth Graves Wakefield, eigenaresse van de Toll House Inn in Whitman, Massachusetts. Van oorsprong waren het eenvoudige roomboterkoekjes met pure (50%) chocoladestukjes erdoor. Tegenwoordig zijn de chocolate chip cookies in allerlei varianten te vinden en worden er ook vaak pecannoten, walnoten en/of macadamianoten aan toegevoegd.

Ik ben altijd dol op chocolate chip cookies geweest en het liefst heb ik die met verschillende soorten chocolade erin, vooral die met wit, melk en puur, maar ik wilde deze koekjes enigszins basic houden, daarom koos ik voor dit recept een mix van twee soorten chocolade; hele pure en melk. Die laatste wilde eerst zelf maken (wel met melk maar zonder geraffineerde suiker), maar toen vond ik bij de biosuper een reep van Vivani die gezoet is met kokosbloesemsuiker. Dat was natuurlijk een stuk makkelijker! Leuk he, het wordt steeds meer mainstream, producten zonder geraffineerde suiker.

pure chocolade en melkchocolade met kokosbloesemsuiker

 

Om de koekjes nog wat bite te geven, bananenmeel is niet echt krokant en zeker niet in combinatie met kokosbloesemsuiker, heb ik er wat gehakte walnoten door gedaan. Wel zo lekker.

 

Geweldige chocolate chip cookies

Prep Time: 20 minutes

Cook Time: 10 minutes

Total Time: 30 minutes

circa 10 flinke koeken

glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij

paleo, primal, vegeterarisch

Geweldige chocolate chip cookies

  • 100 gr roomboter (je kunt ook kokosolie gebruiken)
  • 120 gr kokosbloesemsuiker
  • 150 gr bananenmeel (ik gebruikte bakbananenmeel van Femke's Foodies)
  • 1 ei
  • 150 gr chocolade, grof gehakt (ik gebruikte 1/2 melkchocolade en 1/2 100% pure chocolade)
  • 50 gr walnoten, grof gehakt
  • snuf zout
  • 1 tot 2 tl vanille-extract
  • 1/2 tl baking soda
  • 1/2 tl xanthaangom (optioneel)
    Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  1. Verwarm de oven voor op 180C.
  2. Mix de boter met de kokosbloesemsuiker, zout en het vanille extract luchtig. Afhankelijk van je mixer duurt dit zo'n 10 minuten.
  3. Doe het ei erbij en klopt totdat het helemaal is opgenomen.
  4. Roer de baking soda en de xantaangom (als je dat gebruikt) door het bananenmeel.
  5. Doe beetje voor beetje het bananenmeel bij het botermengsel en klop tot goed gemengd.
  6. Roer met een (houten) lepel tenslotte de gehakte chocolade en walnoten erdoor.
  7. Verdeel het deeg in circa 12 porties, draai hier met je handen balletjes van.
  8. Verdeel de balletjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Waarschijnlijk heb je twee bakplaten nodig (afhankelijk van de grootte van je oven). Heb je er maar 1, bak de koekjes dan in twee porties. Zorg voor voldoende ruimte tussen de balletjes, ze moeten nog worden geplet.
  9. Plet de balletjes en vorm ze tot mooie ronde koeken. Ik gebruikte hiervoor een metalen ring om er zeker van te zijn dat de koeken even groot werden. Dit is optioneel.
  10. Bak de koekjes in 10 minuten bruin in de oven. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte doos bewaard. De koekjes zijn circa een week houdbaar.
http://www.brndstf.nl/cheatmeal-chocolate-chip-cookies/

banenenmeel Femke s foodies

 

Voor deze koekjes gebruikte ik dit bananenmeel van Femke’s Foodies, een leuke Nederlandse webshop voor bakbananenmeel. Neem eens een kijkje, je vind er ook lekkere recepten!

koekjes gemaakt met een vorm

Handige tip! Wil je dat je koekjes allemaal even groot zijn en (enigszins) mooi rond, gebruik dan een metalen ring om de koekjes te vormen. Deze kun je bij de meeste kookwinkels op de bakafdeling vinden.

chocolate chip cookies met banenenmeel net uit de oven

De eerste lading koekjes, vers uit de oven.

chocolate chip cookies met bananenmeel

 

chocolate chip cookies glutenvrij

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016
Paleo kersencake | Receptenruil
September 01, 2016
20 Lekkere lunchbox ideeën zonder brood
August 24, 2016
Bloemkoolcouscous | low carb
August 16, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Amandel-appelcake
August 09, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *