Bottenbouillon uit de pan, oven of slowcooker


 

Dit is toch wel een ‘staple’ binnen paleo. Het kost je minimaal 12 uur om goede bottenbouillon te maken, maar het is het echt waard om hier je zondag (of welke andere vrije dag dan ook) voor op te offeren zo nu en dan. Die 12 uur is trouwens geen ‘hands on’ tijd, je hebt alle gelegenheid om klusjes in huis te doen of brndstf.nl te lezen. En wanneer je een slowcooker hebt hoef je er zelfs niet voor thuis te blijven. Ik maak het liefst een extra grote hoeveelheid om in te vriezen of fond van te maken (door het op hoog vuur in te laten koken tot de hoeveelheid gehalveerd is).

Bottenbouilon is fantastisch

Naast dat het erg smakelijk is, bevat het enorm veel mineralen zoals calcium, magnesium en fosfor. Vooral deze mineralen komt de moderne paleo-er (dan bedoel ik diegene waarbij het regelmatig eten van orgaanvlees, merg en botten nog niet zo in ere is hersteld, en dan bedoel ik dus ook mijzelf 🙂 but I’m working on it) nog weleens tekort. Je kunt natuurlijk bergen groenten en fruit eten, maar onze genetische voorouders haalden het meerendeel van hun vitaminen volgens mij uit (orgaan)vlees en andere dierlijke producten, daar raak ik steeds meer van overtuigd en ik heb iemand gevonden die deze gedachte deelt en tevens kan ondersteunen met bewijs (of eigenlijk gebrek aan bewijs van het tegenovergestelde).

Maar bottenbouillon is niet alleen fantastisch vanwege de mineralen, dit zullen de vrouwen onder ons geweldig vinden, door regelmatig bottenbouillon te nuttigen blijft je huid soepel, strak en stevig, maar ook striae kan door het regelmatig gebruik van bottenbouillon (deels) voorkomen worden. Hoe dan? Door de ruim aanwezige collageen in bottenbouillon. Zeker aan te bevelen dus wanneer je zwanger bent.

 

 

Recept bottenbouillon

ca. 1 kilo botten, kies botten van bijvoorbeeld lam, rund of kippen
1-2 el azijn (ik gebruik biologisch natuurtroebel appelazijn)
voldoende water om de botten net onder te laten staan (ik gebruik ca 3 liter, afhankelijk van de grootte van de pan)
1 prei, in vier stukken
2 wortels, in grove stukken
1 ui, in vier stuken
een paar (6) peperkorrels
twee laurierblaadjes, gescheurd (voor extra smaak)
1 takje tijm
2-3 takjes bladselderij
1 el. (ongeraffineerd) zout, of naar smaak

Optioneel toevoegen
soepvlees (zie aanvulling onderaan deze post)
venkelknol
selderijknol
andere (soep)groenten

Verder nodig
een grote soeppan of slowcooker
voldoende potjes of bakjes om je bouillon of fond in te bewaren

Opmerkingen vooraf

Azijn wordt toegevoegd aan het water om nog beter de mineralen aan de botten te onttrekken. Je kunt het azijn weglaten, maar dan komen ook niet die fijne mineralen in je bouillon. Let op, niet iedere azijn is hetzelfde. Om er zeker van te zijn dat de azijn inderdaad de mineralen uit het bot onttrekt, kun je als test een rauw ei in een glas met azijn zetten (het ei moet ondergedompeld zijn). Na een dag zou de schaal (voor een groot deel) opgelost moeten zijn, anders heb je te maken met een placebo azijn 🙂 en heeft het dan geen zin om die azijn toe te voegen voor een mineraalrijke bouillon. Mijn ervaring is dat het natuurtroebel azijn van de natuurvoedingswinkel goed is.

Gebruik je kippenbotten, kies dan voor botjes met vel (die kleine vleugeltjes zijn ideaal), door het vel krijg je een geweldige gelatinerijke bouillon.

Nog een laatste tip, het is erg belangrijk dat je de botten lang laat trekken. Ik heb de eerste keer dat ik bottenbouillon maakte de botten maar zo’n acht uur laten trekken, maar dat leverde naast een smaakvolle bouillon geen gelatineachtige substantie op na het afkoelen. En juist die gelatine heeft dat geweldige collageen in zich.

De bottenbouillon bereiden

Doe alles in een grote soeppan, de botten moeten net onder water staan. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Alhoewel dit niet noodzakelijk is, geven sommige mensen er de voorkeur aan het schuim eraf te scheppen. Als je dat wil kun je dat nu doen.

Vervolgens heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt de bouillon op een laag pitje laten pruttelen op het fornuis maar je kan de pan ook in een voorverwarmde oven zetten en de bouillon daar laten trekken. Ikzelf kies vaak voor de laatste optie, ik heb een inductie kookplaat en denk dat een oven minder energie verbruikt.

 

Methode 1 (fornuis)

Draai het vuur op de laagste stand (of indien dat te zacht is ietsje hoger) en laat nu de bouillon minimaal 12 uur zachtjes pruttelen. Het is niet de bedoeling dat het kookt, er moet alleen af en toe een belletje naar boven komen. Na minimaal 12 uur draai je het vuur uit. Zeef de bouilon en giet hem over in (eventueel gesteriliseerde) potjes en/of ijsblokjeszakjes. Deze laatste is handig voor wanneer je maar een klein beetje bouillon nodig hebt (voor bijvoorbeeld in sauzen). De potjes kun je wecken, inmaken of in de vriezer bewaren. In de koelkast is de bouillon een paar dagen houdbaar.

Methode 2 (oven)

Verwarm, wanneer de bouillon op het vuur aan de kook gebracht wordt, een oven voor op 100C. Zodra de bouillon kookt zet je de pan in de oven en laat je hem minimaal 12 uur in de warme oven staan. Na de minimale 12 uur haal je de pan uit de oven. Zeef de bouilon en giet hem over in (eventueel gesteriliseerde) potjes en/of ijsblokjeszakjes. Deze laatste is handig voor wanneer je maar een klein beetje bouillon nodig hebt (voor bijvoorbeeld in sauzen). De potjes kun je wecken, inmaken of in de vriezer bewaren. In de koelkast is de bouillon een paar dagen houdbaar.

Methode 3 (slowcooker)

Tegenwoordig (sinds 2014) gebruik ik eigenlijk alleen nog deze methode. Plaats voor deze methode alle ingrediënten in de schaal van je slowcooker, zorg ervoor dat de botten net onder staan. Zet de slowcooker op stand ‘low’ en laat hem voor minimaal 24 uur het werk doen. Ik geef zelf de voorkeur aan 36 uur, maar 24 is in principe voldoende. Hoe langer je de bouillon laat trekken hoe gelatinerijker je bouillon. Giet na de bereiding de bouillon door een zeef en giet het in potjes of bakjes en verwerk zoals hierboven in de andere methodes beschreven.

AANVULLING NOV 2015

Met de jaren heb ik mijn receptuur telkens een beetje aangepast (dit recept stond vroeger op leogoespaleo.nl) en na het teruglezen zag ik dat de ingrediëntenlijst wel erg afweek van wat ik tegenwoordig gebruik, daarom heb ik de ingrediënten gewijzigd naar de manier waarop ik tegenwoordig de bouillon maak. Met deze ingrediënten is de geur in huis minder sterk.

Verder gebruik ik tegenwoordig vrijwel altijd een stukje vlees in de bouillon, de smaak wordt er een stuk lekkerder door. Bij runderbottenbouillon voeg ik een schenkel toe, bij kippenbouillon een halve soepkip, bij hertenbouillon een stuk schenkel net als bij lamsbouillon. Het vlees kun je achteraf niet meer gebruiken, de smaak is er volledig uitgetrokken en opgenomen in de bouillon.

Ben je een beginner, kies dan kippenbouillon, dat is het minst sterk van smaak, voeg bij kippenbouillon ook zeker de huid van de kip toe, de bouillon wordt vetter (maar het vet kun je er later afscheppen als je dat wilt) maar ook gelatinerijker (collageen!!) en daar doen we het voor (samen met de mineralen).

Succes! En mocht je vragen hebben, laat gerust een reactie achter hieronder.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Notengranola
May 15, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016

51 Comments

Annet
Reply 30 september 2017

Leonie

Kan ik dagelijks een glas boulion drinken, en moet ik hem dan verdunnen

  Leonie
  Reply 30 september 2017

  Hai Annet, je kunt dagelijks de bouillon drinken. Als je hem helemaal hebt laten inkoken, is het inderdaad beter om eerst te verdunnen. Om de bouillon te drinken is het misschien ook prettig om er wat smaak aan te geven door wat kruiden, specerijen of zout aan toe te voegen.

Pauline
Reply 9 juni 2017

Hallo Leonie, heb net mn eerste kippenbouillon gemaakt, en had daarvoor kippenkarkasjes bij de biologische slager gehaald (met ook nog wel wat vel en vlees eraan). Ruim 30 uur laten pruttelen, superlekker qua smaak, maar zo dun als water!!!! Ook nadat het ijskoud in de koelkast staat, nog steeds als water. Wat moet ik anders doen om die gelatine te krijgen? Is kippenkarkasjes dan toch niet zo'n goed idee?

  Leonie
  Reply 9 juni 2017

  Kippenkarkas is voor de smaak inderdaad erg lekker, maar voor gelatine zijn kippevleugeltjes of vleugeltipjes ideaal. Vleugeltipjes moet je echt specifiek vragen bij de slager (die gooien ze geloof ik meestal weg). Voor de volgende keer dus ook nog wat (500 gr tot 1 kg, afhankelijk van hoeveel bouillon je gaat maken) van die toevoegen.

Djoyke
Reply 13 mei 2017

Hoi Leonie,

Ik was bezig met pho maken van rundermergpijpjes. Alleen kwam ik er vanochtend achter dat de slowcooker in de avond uitgegaan was. En maar 4 uur op low en medium heeft gestaan. Kan ik hem alsnog verder laten koken?

  Leonie
  Reply 13 mei 2017

  Als hij maar een paar uurtjes uit is geweest, kun je hem opnieuw aanzetten. Zet hem de eerste 6 uur op de hoogste stand, daarna weer verder op laag.

Hanneke
Reply 5 maart 2017

Hoe bewaar jij de botten tot je ze een volgende keer gebruikt? Vriezer? En daarna bevroren in de pan? Of ontdooien?

  Leonie
  Reply 5 maart 2017

  Hai Hanneke, ik bewaar ze inde vriezer inderdaad. Ze kunnen zowel ontdooid als bevroren in de pan.

alicebraam@live.nl
Reply 23 februari 2017

Hallo, ik heb nog een ouderwetse snelkookpan, die de kooktijd zeer verkort. Denk je dat dit ook geschikt is? of gaat dit juist te hard?

groet Alice

  Leonie
  Reply 23 februari 2017

  Hai Alice, ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar weet van Amerikaanse bloggers dat ze ook bottenbouillon met de snelkookpan maken. Volgens mij doet Nomnompaleo(.com) het ook met een snelkookpan. Je zou wellicht eens op haar site kunnen kijken, misschien staat daar een recept op.

Lisette
Reply 22 januari 2017

Ik probeerde runderbouillon te maken maar heb geen gelatine hoe kan dit. Ik heb een pan van zes liter gedaan. De botten waren: een halve ossenstaart, zeven mergpijpjes, twee schenkels en een knie. 24 uur laten trekken

  Leonie
  Reply 22 januari 2017

  Hai Lisette, ik heb dat soms ook, soms zijn de botten minder rijk aan gelatine. Je kunt twee dingen doen: 1. De pan nog een keer aan de kook brengen en het nog zo'n 12 uur laten pruttelen. 2. Je kunt de bouillon wat in laten koken en waarschijnlijk is ie dan wel dikker na het afkoelen. Naast de gelatine zit je bouillon ook vol mineralen, dus het is zeker niet voor niets geweest.

Alina
Reply 20 januari 2017

Naar aanleiding van je blog ben ik begonnen aan mijn allereerste kippenbouillon ooit. Plan was de hele nacht op laag vuur laten staan. Zojuist merk ik dat manlief me niet goed begrepen heeft en die heeft de kookplaat gisteravond uit gezet.. Kan ik nu verdergaan waar ik gebleven was of is alles bedorven?

  Leonie
  Reply 20 januari 2017

  Hai Alina, als het maar een paar uurtjes zo heeft gestaan en wanneer het nog goed ruikt kun je het eerst nog een keer goed aan de kook brengen om het vervolgens nog een paar uur zachtjes te laten pruttelen. Je neus en mond (smaak) zijn goede raadgevers in deze.

Charlotte
Reply 26 december 2016

Hoi Leonie,

Ik heb nog zo'n ouderwetse 1 pits oliestelletje waar ik altijd de bouillon voor soep op trek. Dat laat ik 4 uur pruttelen altijd. Hoe lang moet ik aanhouden als ik de bottenbouillon wil maken? Is 12 uur dan voldoende? Of moet het langer?

  Leonie
  Reply 26 december 2016

  Hai Charlotte, 12 uur zal voldoende zijn. Groetjes, Leonie

Loes
Reply 18 december 2016

Hoi Leonie, van een vriendin in de VS had ik gehoord van bone broth (zij maakt zelfs nog bouillon van de botten van een gebraden, en afgekloven, kip!). Anyway, ik maakt het van kippenvleugels, die ik overigens eerst aanbak voor de smaak. Nou zeg jij dat het vlees niet meer lekker is, nou, zelfs na 24 uur trekken is het vlees zeker nog lekker! Maar, mijn eigenlijk vraag is waarom in de oven minder stroom zou verbruiken dan op de inductie op stand 1.

  Leonie
  Reply 18 december 2016

  Hai Loes. Het stroomverbruik hangt natuurlijk helemaal af van het type oven en inductie dat je hebt, ik kan daar geen eenduidig antwoord op geven Loes. Een oven houdt wel gemakkelijker zijn warmte vast (doordat ie heel de tijd gesloten blijft) dan een pan die vrij op een inductiefornuis staat, stand 1 inductie was bij mij overigens niet voldoende voor de hele tijd, hij moest af en toe hoger gezet worden. Hoe dan ook, je kunt dat dus eigenlijk alleen voor je eigen situatie bepalen.

Tilly
Reply 26 november 2016

Mijn crockpot warmt op tot 96 graden. Lager gaat hij niet. Is dat niet te warm voor de gelatine? Kook je het dan niet kapot? Heb jij het antwoord?

  Leonie
  Reply 26 november 2016

  Hai Tilly, het lukt op die temperatuur ook. Houd in dat geval wel een kortere tijd aan. Begin met 12 uur en kijk hoe dat uitpakt.

   Tilly
   Reply 27 november 2016

   Dank je wel, Tilly

Marianne
Reply 4 september 2016

Dit artikel is voorzien van een mooie foto van de bouilon in glazen potten maar.... kun je de bouillon zo dan wel bewaren?En zo ja, hoe lang? Ik zou het normaal gesproken invriezen, maar die potjes in je voorraadkast zijn natuurlijk veel leuker :)

  Leonie
  Reply 5 september 2016

  Die potjes zijn ingekookt tot fond en vervolgens geweckt (net als bij jam). Op die manier zijn ze in je voorraadkast maanden houdbaar Marianne.

   Marianne
   Reply 5 september 2016

   Dank voor je snelle reactie Leonie! Nog een vraagje voor jou als ervaren slowcooker ( ik moet de mijne nog gaan kopen!): stel je hebt een mooie bouillon gemaakt in je cooker.. kun je dan vervolgens daarmee ook de fond maken? Of moet je de bouillon overhevelen in een 'gewone' pan en dan met de deksel eraf een tijd laten inkoken op 'gewoon' vuur?

    Leonie
    Reply 5 september 2016

    De fond kun je niet in de slowcooker maken, dat duurt veel te lang. Ik hevel hem over naar een grote soeppan en kook hem vervolgens zonder deksel op hoog vuur in. Het kan ook op lager vuur, maar dat duurt langer :-).

   Mark
   Reply 20 september 2016

   Hoi Leonie,

   Neem je dan nog extra voorzorgen met betrekking tot botulisme?

    Leonie
    Reply 20 september 2016

    Hai Mark, nee dat heb ik nooit gedaan. De kans is klein, maar inderdaad aanwezig. Nu moet ik zeggen dat ik tegenwoordig zelf eigenlijk alleen nog maar mijn bouillon invries.

Andrea
Reply 2 september 2016

Hoe gebruik je de bottenbouillon als deze klaar is? Met dit weer verdund worden met water of wordt het door
verwarming weer wat dunner?

  Leonie
  Reply 2 september 2016

  Hi Andrea! Je kunt het net als gewone bouillon gebruiken. Wanneer je het ingekookt hebt kun je het als fond gebruiken, oftewel een op een met water verdunnen. Door verhitting wordt dikke geleiachtige bouillon inderdaad weer dunner. Bottenbouillon is wel anders van smaak dan andere bouillon, je hebt nog wel wat extra smaakmakers nodig voor je soep of sauzen.

   Martin van Bisen
   Reply 31 december 2016

   Voor de eerste keer en 7 uur lang een bottenbouillon getrokken van schenkel en mergpijp met knolselderie, prei, ui, wortel en kruiden als thijm, laurier, foelie etc.
   Mooi eindresltaat. Vind het resultaat wel zoeter dan ik gewoon ben van soepvlees en mergpijp.
   Welke smaakmaker adviseer je m de bouillon wat minder zoet te maken. Ik ga er overigens wel een groentesoep van maken.

    Leonie
    Reply 31 december 2016

    Hai Martin, om de bouillon minder zoet te maken kun je wat minder van de zoete groenten (wortel, knolselderij en ui) gebruiken, die zorgen met name voor het zoet.

Elly
Reply 20 augustus 2016

Dank je wel voor je goede uitleg, Leonie. Heb net een Crockpot speciaal voor het zelf maken van geneeskrachtig bouillon gekocht. Alleen ik snap niet dat het echt kookt bij "low", Zou de temperatuur niet goed ingesteld zijn? Ben bang dat het kapot kookt. Hoe kan ik het laten sudderen? Moet ik het op "warmhoud-stand" zetten?

  Leonie
  Reply 20 augustus 2016

  Hai Elly, geen zorgen het komt helemaal goed op stand low. De warmhoud stand is niet voor de bereiding. Veel plezier met het maken!

Anna Marie
Reply 19 juli 2016

Goede, informatieve blog, dank je wel. Ik vraag me alleen af of je temperatuur niet te hoog is ; je hebt het over een oventemp. van 100 graden . Ik had begrepen dat het belangrijk is om de temperatuur stabiel te houden op zo'n 65 a 70 graden celcius en niet boven de 90 graden uit te komen. Dit in verband met het stollen van eiwitten boven de 90 graden, en dan mis je de waardevolle aminozuren. Weet jij hoe het zit?

  Leonie
  Reply 20 juli 2016

  Hi Anna Marie, ik heb verschillende temperaturen geprobeerd in mijn oven en had het beste resultaat met 100C, dan bleef de bouillon net onder het kookpunt. Nu is iedere oven natuurlijk net iets anders. Bij langdurige verhitting boven de 80C verlies je inderdaad een deel van de aminozuren, maar mijn bouillon bleef wel altijd gelatinerijk (collageen = ook aminozuren). Ik heb er verder geen studie van gemaakt, maar ben altijd uitgegaan van hoe gelatinerijk de bouillon was. Je zou de temperatuur in je oven kunnen verlagen en kijken of je nog steeds een gelatinerijke bouillon krijgt. In mijn slowcooker zou de temperatuur ook tussen de 70C en 80C liggen, dus probeer het eens rond 75-80C in je oven.

   Anna Marie
   Reply 20 juli 2016

   Dank je wel voor je snelle reactie, Leonie ! Ik snap je uitleg, it makes sense zo gezegd ;-) . Er wordt zoveel geschreven op internet dat het niet gemakkelijk is om door de bomen het bos te zien. Ik overweeg tzt een goede slowcooker te kopen, maar voor nu wil ik eerst met een gewone pan op een sudderplaatje, of in de oven eens gaan experimenteren met de kippenbouillon .

Mairim
Reply 14 juli 2016

Waar kan ik in hemelsnaam botten vandaan toveren? Ik zie dat nooit liggen bij de supermarkt ofzo of is er een speciale winkel voor? Sorry ben een beetje nieuw in dit alles

  Leonie
  Reply 14 juli 2016

  Hai Mairim, botten kun je vinden bij de (biologische) slager of online bij grasgevoerd vlees webshops (schotsehooglanders.nl, puregraze.nl, dewoestegrond.nl, slagerijvandergeer.nl).

Bianca vd H
Reply 1 juni 2016

Voor de kippenbouillon zou ik dan een kilo vleugeltjes kunnen gebruiken of in combinatie met poten? Het vlees gebruik je niet meer begreep ik...vleugeltjes hebben dan meer botjes...

  Leonie
  Reply 2 juni 2016

  Hai Bianca, vleugeltjes zijn ideaal voor de kippenbouillon. Doordat er ook vel aan zit (collageen!!) krijg je een mooie gelatinerijke bouillon en door het beetje vlees wat eraan zit een lekkere smaak.

   Bianca vd H
   Reply 4 juni 2016

   Bedankt voor je tip Leonie! Nog even een klein dingetje...de bouillon is klaar, lekker dik, vol met gelatine...netjes weggezet in weckpotjes. Als ik de bouillon wil gebruiken als basis voor soep, moet ik het dan nog verdunnen met water of juist niet?

    Leonie
    Reply 4 juni 2016

    Als je de bouillon hebt ingekookt, dan kun je hem verdunnen met water voor soep (1 op 1 ongeveer). Anders hoeft ie niet verdund te worden.

Niels
Reply 26 mei 2016

Bedankt voor dit mooie recept, kan het ook met varkens botten? Heb een heel mooie gepekelde ham gekregen van 9kilo waarvan een kleine kilo bot. Alvast bedankt voor je reactie

  Leonie
  Reply 26 mei 2016

  Hai Niels, ja hoor dit zou ook met varkensbotten moeten kunnen. Alleen voor een goede gelatinerijke varkensbouillon kun je het beste varkenspoten gebruiken. Wellicht kun je daaraan komen (bij een goede slager en liefst biologisch) en er een pootje aan toevoegen.

Bianca
Reply 13 april 2016

Hallo Leonie, ik heb op je link geklikt en de Slow Cooker SCVT650 lijkt me een hele goede. Jij zegt dat jij een vergelijkbare binnenschaal hebt, deze slow cooker zou dus goed zijn? Ik denk erover om die bij Amazon aan te schaffen, maar daar zullen wel kosten bij komen. In Nederland kan ik de crock pot van de link helaas niet vinden. Dank voor je reactie!

  Leonie
  Reply 13 april 2016

  Hai Bianca, ik heb mijn crockpot bij het kookpunt gekocht, deze is het: https://www.kookpunt.nl/crock-pot-slowcooker-cr605-next-gen-57-liter/nl/product/9919/

  Deze heeft een binnenschaal van keramiek (geen anti-aanbaklaag).

Esther
Reply 5 april 2016

Dank voor je reactie! Ja veel discussies gevolgd en inderdaad moeilijk te controleren. Ik heb besloten te gaan voor de Instant Pot -dan zit ik zeker goed (stainless steel)

Esther
Reply 5 april 2016

Dankje voor je reactie! Ja er zijn zoveel van die discussies en idd allemaal moeilijk te controleren. Ik heb besloten te gaan voor de Instant Pot - dan zit ik zeker goed (stainless steel)

Esther
Reply 3 april 2016

Hoi Leonie,
Ik ben al dagen online op zoek naar een slow cooker, wilde voor een grote saute van Crockpot gaan via Amazon, maar na iets dieper op onderzoek uit gaan, blijkt dat praktisch alle slow cookers of van aluminium zijn (not good) of van keramiek met een anti-aanbaklaag en deze is niet lood- en cadmiumvrij -> gif wat lekt en in je eten komt + gifdampen). Hoe kijk jij daar tegenaan en welke slow cooker heb jij?

  Leonie
  Reply 3 april 2016

  Ik heb zelf een 'crock-pot next gen' met keramieke binnenschaal zonder anti-aanbaklaag. De binnenschaal is vergelijkbaar met die van deze: http://www.amazon.com/Crock-Pot-Programmable-Touchscreen-SCVT650-PS-6-5-Quart/dp/B001KVZTFO
  Op http://www.thekitchn.com/recommendations-for-a-lead-and-cadmiumfree-slow-cooker-good-questions-196354 kun je een discussie volgen over lood en cadmium in slow cookers. Misschien heb je er wat aan. Ik denk dat het wel moeilijk te controleren is wat nu waar en niet waar is op internet, maar in een van de laatste comments (geplaatst door 'ilovebutter') staat dat hij/zij haar slowcooker (binnenschaal) heeft laten testen en dat deze als veilig uit de test kwam. Dat is de crockpot uit de Amazon link. Om het voor jezelf zeker te weten zou je het beste crock-pot kunnen aanschrijven en vragen om info hierover en eventueel zelf een test laten doen op de slowcooker van jouw voorkeur. Ik heb het voor mezelf niet verder uitgezocht en kan je daarom ook geen andere tips geven.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *