Bloemkoolcouscous | low carb


Wanneer je geen tarwe eet en toch trek hebt in lekkere mediterrane of Noord-Afrikaanse recepten dan is het weleens lastig. Couscous is zo’n heerlijk gerecht dat bij mij nooit op tafel komt, mijn man houdt er niet van, maar met name voor mijn dochter kan ik het gerecht niet serveren thuis, zijn heeft een gluten intolerantie. Ook merk ik zelf dat ik niet prettig reageer op granen en met name tarwe. Wanneer ik drie dagen achter elkaar tarwe of andere granen (rijst is een uitzondering) heb gegeten word ik neerslachtiger, heb ik meer moeite met opstaan ’s ochtends, krijg ik buikklachten en migraine. Reden genoeg om het niet te vaak te eten.

Toch is het wel lekker soms om bij stoofgerechten iets te serveren om de saus mee te vermengen. In zulke gevallen kies ik dan voor deze bloemkoolcouscous. In tegenstelling tot bij ‘gewone’ couscous voel ik me na het eten van deze couscous nog fit en hoef ik niet uit te buiken op de bank :-).

Bloemkoolcouscous maken is heel eenvoudig. Het is wel handig als je een keukenmachine hebt, anders ben je wel even bezig met het fijnhakken van de bloemkool. Ik maak de bloemkoolcouscous door het te stomen en er, net als op de authentieke manier bij couscous, blokjes boter of olie doorheen te roeren op het eind. Je kunt deze bloemkoolcouscous op dezelfde manier gebruiken als reguliere couscous.

Bloemkoolcouscous in schaal

Bloemkoolcouscous

Dit heb je nodig

1 bloemkool
1/2 el. kurkuma
20-40 gr grasboter, in blokjes of kies 20-40 ml goede olijfolie
zout naar smaak

Zo maak je het

  1. Was de bloemkool, snijd hem in roosjes en hak hem tot kleine korrels in een keukenmachine.
  2. Bestrooi de korrels met de kurkuma, roer goed door (gebruik handschoenen of een lepel, anders loop je een week met gele vingers).
  3. Stoom de gele bloemkoolkorrels in circa 10- 15 minuten beetgaar. Ik gebruik een stoomoven, maar je kunt het ook in een zeef boven een pan met een laagje kokend water stomen. Doe tijdens het stomen een deksel op de pan en kies een pan die diep genoeg is om de zeef in te laten hangen zonder dat de zeef het water raakt.
  4. Haal de zeef met de bloemkoolcouscous uit de pan en doe de couscous over in een diepe kom. Bestrooi de bloemkoolcouscous met zout en de boter of olijfolie. Werkt de boter (of olijfolie) er met een vork doorheen tot goed gemengd, maar let op dat je niet teveel roert anders wordt de couscous papperig.
  5. Serveer de couscous op een schaal met je favoriete stoofgerecht.

 

Bloemkoolcouscous in de stoomoven

De rauwe bloemkoolcouscous gaat de stoomoven in.

 

Boter door de bloemkoolcouscous roeren

Doe de gestoomde bloemkoolkorrels in een diepe kom, voeg zout en boter toe en roer deze met een vork erdoor.

 

Bloemkoolcouscous in schaal

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Chili sin carne
September 11, 2017
Notengranola
May 15, 2017
One pot met haloumi, aardappel en spinazie
April 06, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016

1 Comments

maartje
Reply 17 augustus 2016

Dit klinkt heerlijk!!
Bedankt!!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *