Rijst met lentegroenten en ei | ook lekker met bloemkoolrijst


Dit gerecht at ik voor het eerst tijdens een vakantie in Nepal tien jaar geleden. Sindsdien staat mijn eigen versie ervan nog regelmatig op het menu. Oorspronkelijk wordt het gemaakt met rijst, maar ik maak het tegenwoordig ook wel met bloemkoolrijst. Dat is net zo lekker en dan is het gerecht ook nog eens low carb. Ik heb beide opties in het recept opgenomen, zo kun je zelf kiezen wat het beste bij jou past.

Ik maak van deze (bloemkool)rijst met lentegroenten en ei meestal een dubbele portie, zo heb ik gelijk iets voor de lunch de volgende dag. Ook kun je het goed invriezen, makkelijk voor die drukke doordeweekse avonden. En voor een extra feestelijke touch, voeg je een theelepel turmeric (geelwortel) toe.

Rijst met lentegroenten en ei

(Bloemkool)rijst met lentegroenten en ei

glutenvrij

vegetarisch, clean eating

(Bloemkool)rijst met lentegroenten en ei

  • 1 flinke bloemkool of 200 gr basmatirijst
  • 1 kop doperwten (diepvries)
  • 100 gr maïs, uit blik of diepvries (optioneel)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm gemberwortel
  • 1/2 el komijnzaad
  • 1/2 el korianderzaad
  • 2 tl. nigellazaad
  • snufje hing/asafoetida (bij de Aziatische toko, kies de pure variant) (optioneel, maar geeft een heerlijke volle smaak aan het gerecht)
  • 200 gr wortels
  • 150 gr. champignons
  • ghee/roomboter/kokosolie
  • 8 eieren
  • scheutje kokosmelk
  • zout, versgemalen zwarte peper
  1. Kluts de eieren met wat zout en kokosmelk en roerbak ze kort in ghee of roomboter. Zet apart.
  2. Was de bloemkool en snijd hem in roosjes. Hak de bloemkool vervolgens tot 'rijstkorrels' in een keukenmachine door ze een paar keer te pulseren.
  3. Gebruik je rijst, kook deze dan in circa 15-20 minuten gaar.
  4. Hak vervolgens de uien met de gember en knoflook fijn, dit kan met de hand of in een keukenmachine.
  5. Snijd de wortel en champignons in kleine blokjes.
  6. Stamp de komijn en korianderzaadjes, samen met de hing fijn in een vijzel.
  7. Verhit wat kokosolie in een ruime pan of wok. Fruit hierin de gehakte uien met gember en knoflook.
  8. Voeg de specerijen, champignons en gehakte wortel toe en roerbak tot gaar.
  9. Voeg vervolgens de bloemkoolkorrels (of rijst) toe en roerbak nog een paar minuten door, de bloemkool moet nog wel wat knapperig blijven.
  10. Roer de doperwten en maïs erdoor en warm het gerecht goed door. Het is het lekkerst wanneer de doperwten net warm zijn en dus nog 'knapperig' blijven.
  11. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met het nigellazaad.
http://www.brndstf.nl/bloemkool-rijst-lentegroenten-en-ei/

Bloemkoolrijst met lentegroenten en ei

Hier had ik het gemaakt met toevoeging van wat turmeric.

YOU MIGHT ALSO LIKE

One pot met haloumi, aardappel en spinazie
April 06, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016
Paleo kersencake | Receptenruil
September 01, 2016
20 Lekkere lunchbox ideeën zonder brood
August 24, 2016
Bloemkoolcouscous | low carb
August 16, 2016
Uit de oude doos | Receptenruil Amandel-appelcake
August 09, 2016
Kokos-chia yoghurt
August 04, 2016

1 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *