Bizar lekkere tiramisu zonder gluten, suiker en alcohol


Tiramisu close 2

 

Mijn moeder eet wegens ziekte al een paar jaar volgens het auto-immuun protocol en is sinds kort langzaamaan een aantal voedingsmiddelen aan het herintroduceren. Zuivel was een van de producten die de herintroductie heeft doorstaan en dat staat nu af en toe weer bij haar op het menu. Nu stond ik al jaren in de familie bekend om mijn taarten en toetjes en zo kwam mijn moeder met het verzoek of ik niet eens wilde nadenken over een gezondere variant op tiramisu, de mijne is namelijk legendarisch lekker! 🙂

Die uitdaging wilde ik wel aangaan en zo ging ik van start. Ik begon met graanvrije lange vingers, geen tiramisu zonder lange vingers natuurlijk. Na drie pogingen had ik een goede versie te pakken, dat ging goed. De crème was daarna zo gepiept, ik had natuurlijk de luxe om gewoon mascarpone te kunnen gebruiken, dus mijn oorspronkelijke recept hoefde niet veel aangepast te worden.

Mocht je de tiramisu liever zuivelvrij houden, dan is het met kokosroom of dikke kokosmelk waarschijnlijk ook goed te doen, maar dat heb ik niet uitgeprobeerd omdat ik niet zo goed reageer op kokosproducten (olie, melk en room) en het daarom niet mijn voorkeursproduct is om zuivel mee te vervangen. Gek genoeg heb ik geen last van kokosmelk in curry’s of soepen.

Anyhow, mascarpone of kokosroom, je kunt het beide gebruiken in dit recept en in dezelfde hoeveelheden.

Bizar lekkere tiramisu zonder gluten, suiker en alcohol

Prep Time: 30 minutes

Total Time: 30 minutes

6 - 8 porties

glutenvrij, geraffineerde suikervrij

primal, paleo, vegetarisch

Bizar lekkere tiramisu zonder gluten, suiker en alcohol

  • 1 recept voor graanvrije lange vingers
  • 3 el koffie-maple siroop
  • 50 ml sterke koffie, afgekoeld
  • 2 (kakelverse) eieren, liefst bio
  • 450 gr mascarpone of koude dikke kokosroom (geen kokosmelk, dat is te dun)
  • 70 gr honing
  • 1/2 tl + 1,5 tl amandelextract
  • 40 gr pure chocolade, geraspt (ik gebruikte een reep van 100%, maar alles vanaf 70% is prima)
  1. Leg de lange vingers naast elkaar in een ondiepe schaal met een inhoud van circa 1,5 liter. Je houdt er een paar over (lekker voor bij de thee/koffie) of gebruik ze voor een tweede laag als je daarvan houdt.
  2. Roer de koffie-maple siroop, samen met 1/2 tl amandelextract door de 50 ml koffie.
  3. Verdeel het koffiemengsel gelijkmatig over de lange vingers op de bodem van de ovenschaal.
  4. Splits de eieren.
  5. Klop de eiwitten stijf, maar niet droog (kitchenaid met draadgarde, of handmixer) en zet even apart.
  6. Klop de eidooiers samen met de honing dik en luchtig (kitchenaid met draadgarde, of handmixer) en zet even apart.
  7. Klop vervolgens de mascarpone of koude (!) kokosroom met de resterende 1,5 tl amandelextract glad en luchtig (kitchenaid met de spatel of met handmixer).
  8. Klop vervolgens geleidelijk de schuimige eidooiers door de mascarpone of kokosroom (bij kitchenaid met draadgarde of met een handmixer) totdat je een glad en luchtig mengsel krijgt.
  9. Schep met een spatel de geklopte eiwitten erdoor, voorzichtig, het moet luchtig blijven maar de eiwitten moeten wel goed zijn opgenomen.
  10. Verdeel het crememengsel over de lange vingers in de schaal (wanneer je twee lagen lange vingers gebruikt, verdeel je de helft van het mengsel erover,vervolgens een tweede laag lange vingers en de resterende creme).
  11. Dek af en laat in de koelkast opstijven.
  12. Wanneer de tiramisu goed is afgekoeld, strooi je de geraspte pure chocolade erover en is hij klaar om geserveerd te worden.

Notes

Deze tiramisu is iets minder stevig dan gewone tiramisu doordat er honing in zit, ik serveer hem daarom het liefst direct uit de koelkast, dan is hij het stevigst.

http://www.brndstf.nl/bizar-lekkere-glutenvrije-tiramisu/

Tiramisu cremelaag

De tiramisu voordat deze voor het eerst de koelkast in gaat.

 

amandelextract

Deze amandelextract gebruikte ik in dit recept. Je kunt deze krijgen bij de bakwinkels, delicatessezaken en sommige kookwinkels.

 

Tiramisu boven

 

Tiramisu close 2

 

Tiramisu glutenvrij

 

Ik ben benieuwd wat je van dit recept vindt. Als je het gaat maken zou ik het super gaaf vinden als je er een foto van maakt en deze deelt op instagram, Facebook of twitter met #brndstf of een reactie achterlaat onder dit bericht.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016
Zadencrackers met sesam en hennepzaad | vegan
September 28, 2016
6 lekkere recepten met orgaanvlees
September 14, 2016

1 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *