Banaan of avocado vervangen in recepten


Banaan of avocado vervangen in recepten

Heb je van al die healthy recepten op internet trek gekregen, maar kun je veel van die recepten niet uitproberen vanwege een allergie voor banaan of avocado? Of omdat je ze niet lekker vindt. Geen nood, hieronder geef ik je tips om banaan en avocado te vervangen in je recepten.

Banaan vervangen in recepten

Banaan is vanwege zijn smaak en structuur niet eenvoudig weg te laten en/of makkelijk door een ander ingrediënt te vervangen. je kunt banaan op verschillende manieren in recepten gebruiken en daarom is het van belang eerst te beoordelen wat de functie van de banaan is in een gerecht. Een banaan wordt doorgaans gebruikt als zoetmiddel, bindmiddel of voor een romige structuur.

Banaan vervangen in smoothies, pudding en mousse

In smoothies, pudding en mousse wordt banaan vaak gebruikt als emulgator of zoetmiddel. Wil je een lekkere romige smoothie en daarbij de banaan vervangen, kies dan voor notenpasta, bijvoorbeeld pasta van cashewnoten, deze is redelijk neutraal van smaak en geeft wel een vergelijkbaar romige smoothie. Neem in smoothies ongeveer 2 eetlepels notenpasta ter vervanging van 1 banaan. Cashewpasta is minder zoet dan banaan, dus als je smoothie ook wat zoet nodig heeft gebruikt dan ter aanvulling (eventueel) nog wat honing, kokosstroop of lichte (graad A) ahornsiroop voor het meest neutrale effect. Door je banaan te vervangen door notenpasta wordt het volume van je shake of smoothie kleiner, houdt daar rekening mee bij het bepalen van de portiegrootte. Voeg eventueel nog wat extra (kokos)water, sap (ander fruit) of kokosmelk toe om tot dezelfde hoeveelheid te komen.

Verse dadels, die zachte Iranese die je weleens bij de Turkse groenteboer ziet liggen of medjoul dadels, kunnen in pudding of mousse een goede vervanger zijn voor de zoete smaak en gedeeltelijk voor de structuur. Ook zou je een deel van de banaan kunnen vervangen door gedroogde abrikozen om een vergelijkbare structuur te krijgen.  Maar, banaan wordt vaak in grote hoeveelheden gebruikt dus je hebt meer nodig om tot dezelfde portiegrootte te komen. Vervang daarom het gewicht van de banaan voor ongeveer 1/3 door zachte dadels, 1/3 door gedroogde abrikozen en voeg 1/3 extra vocht toe (kokosmelk, kokosroom of slagroom voor een vergelijkbare romige smaak), dat zou een redelijke vervanger kunnen zijn. Je zult een beetje moeten spelen met de verhoudingen per recept, maar daar kom je vast wel uit.

Pudding of mousse kan ook gemaakt worden op basis van kokospudding, verderop bij het deel over avocado kom ik daar op terug.

In ijs kun je banaan* vaak eenvoudigweg een op een vervangen door ander fruit, eventueel aangevuld met wat extra room of kokosmelk.

Vervangingen voor banaan in cake, koekjes en brood

In vochtige bakgerechten (muffins, brood) kun je gepureerde banaan* goed vervangen door appelmoes, let op appelmoes is natter dan bananenpuree dus wellicht wil je er iets minder van gebruiken en eventueel een of twee fijngehakte dadels voor iets meer zoetkracht toevoegen. Moet het beslag iets dikker of heeft het meer binding nodig, voeg dan nog een eetlepel arrowrootpoeder of tapiocameel toe.

Je kunt ook de banaan door yoghurt vervangen (3/4 van het gewicht van de banaan*) aangevuld met 0,5-1 eetlepel arrowroot of tapioca (voor het zetmeel; de binding) en een zoetstof (honing of fijngehakte dadels). Ook hier geldt weer dat je een beetje zal moeten ‘spelen’ met de verhoudingen per recept.

Maak je koekjes, kies dan voor een mix van zachte dadels en arrowroot of tapioca. Een verhouding van 3 dadels en een halve eetlepel tapiocameel is waarschijnlijk ok (ik heb dit nog niet zelf uitgetest) ter vervanging van 1 banaan, je mist hierbij alleen nog volume wat je kunt oplossen door wat appelmoes (niet teveel anders wordt het te nat) toe te voegen tot een vergelijkbare hoeveelheid. Ook zou je in koekjes een notenpasta in combinatie met wat kokosstroop kunnen gebruiken ter vervanging van banaan.

Hieronder heb ik een handig schema gemaakt wat je kunt gebruiken voor je vervangingen van banaan in verschillende gerechten.

WatstructuurzoetkrachtShakes & SmoothiesMousse, pudding, ijsCake, koek, brood
(Cashew)notenpasta

++

+

+

Zachte dadels

+

++

+

+

+

Honing

+

+

+/-

+/-

Fruit

+

+

+

Gedroogde abrikozen

+

+

+/-

(Kokos)room

+/-

+

+/-

Appelmoes

+

+

Kokosmelk i.c.m. bindmiddel

+

++

* Een banaan weegt gemiddeld 150 gram.

Avocado vervangen in recepten

Avocado heeft in gerechten een relatief neutrale smaak en wordt veelal gebruikt voor een gladde en dikke romige structuur of om iets vetter te maken.

Avocado is daardoor goed te vervangen door een neutraal smakende notenpasta (cashewpasta, zonnebloempittenpasta) in shakes en smoothies.

In pudding of mousse is avocado lastiger te vervangen wanneer je ook geen banaan eet. Je kunt dan het beste werken met een puddingstructuur. Maak van bijvoorbeeld kokosmelk en arrowroot, tapioca of gelatine een basis voor pudding en voeg vervolgens de overige ingrediënten toe. Een goede verhouding is 2 afgestreken eetlepels arrowroot/tapioca op 250 ml kokosmelk, dit staat ongeveer gelijk aan de hoeveelheid van 2 gepureerde avocado’s. Om er pudding van te kunnen maken moet je wel eerst de kokosmelk met het bindmiddel verhitten en vervolgens weer af te laten koelen voordat je de rest kunt verwerken. Gebruik je liever gelatine dan kun je per 250 ml kokosmelk 8 tot maximaal 10 gram gelatine gebruiken (circa 2 tot 2,5 blaadjes).

Vond je deze post handig? Deel hem!

YOU MIGHT ALSO LIKE

Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016
Perfecte paleo pannenkoeken | van ‘The Paleo Mom’
February 14, 2016
Groene smoothie voor een stralende huid
February 12, 2016
4 romige smoothies zonder zuivel
February 08, 2016

2 Comments

Joyce
Reply 26 juni 2016

Super handig!! Had geen banaan meer, dus net appelmoes gebruikt in plaats van banaan in m'n protein wafels en dat werkte heel goed! Thanks!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *