5 redenen om vandaag nog te beginnen met Brisk Walking


Gisteren woonde ik een lezing van prof. dr. Erik Scherder bij, Nederlands bekendste neuropsycholoog. Deze charismatische man probeert iedereen weer in beweging te krijgen en is gefascineerd door alles wat met ons brein te maken heeft. Misschien ken je hem wel van zijn optreden bij ‘De wereld draait door’ of van zijn boek laat je hersenenen niet zitten.

Waarom probeert hij ons in beweging te krijgen? Omdat hij vanuit zijn beroepsveld heeft gezien welke effecten beweging of het tekort aan beweging op onze hersenen hebben.

Erik scherder zitten of lopen

(Er zat een foutje in de slide, het moet natuurlijk zijn 17% meer kans op voortijdige sterfte) 😀

Door te bewegen houden we ons brein gezond

60 tot 70% van de bevolking heeft tegenwoordig een zittende leefstijl. We zitten op het werk, thuis zitten we voor de tv en ’s nachts liggen we in bed. We bewegen veel te weinig. Onze hele maatschappij is erop ingericht om ons lichamelijk zoveel mogelijk te ontzien, er zijn roltrappen, liften, allerlei machines die ons thuis en op het werk activiteiten uit handen nemen. Wist je dat je zelfs met een een paar uur sporten in de week, de inactiviteit gedurende je (werk)dag niet tegen kunt gaan, althans niet fysiologisch. Wie dagelijks meer dan 6 uur zit of inactief is loopt, zelfs met die paar uur sporten in de week, een verhoogd risico op welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. We moeten meer bewegen dus, maar hoe. Erik Scherder geeft aan dat iedere dag (!) 30 minuten aaneengesloten brisk walking, oftewel stevig doorwandelen, de ideale manier is. Het is eenvoudig te doen, kost niets en door het in de buitenlucht te doen stimuleer je nog eens extra de cognitieve functies van je brein.

Erik Scherder min 30 min

Met 30 minuten matig intensieve beweging per dag kun je onder andere je insulinegevoeligheid met meer dan 18% (de 18% in de slide hierboven staat voor gewoon wandelen) verbeteren. Dat is absoluut iets wat je wilt, want wanneer je minder gevoelig wordt voor insuline verouder je sneller, krijg je lichamelijke klachten en ontwikkel je uiteindelijk diabetes type 2.

Brisk walking

Erik Scherder Art Kramer

Art kramer heeft een onderzoek gedaan waarbij hij (niet dementerende) ouderen met een zittende leefstijl weer liet wandelen; brisk walking. Door ze 45 minuten per dag aaneengesloten stevig te laten wandelen zorgde hij ervoor dat

 • hun hart- en vaatstelsel verbeterde; weer gezond(er) werd
 • hun algehele conditie verbeterde
 • de doorbloeding in hun hersenen toenam
 • hun insulinegevoeligheid daalde
 • de hersenfunctie verbeterde, met name de frontale lob

 

Als dat bij senioren lukt, dan is er gelukkig ook nog hoop voor ons :-).

 

Erik Scherder functies frontale cortex

 

Een goed werkende frontale lob

 • houdt stress en negatieve emoties onder controle
 • zorgt ervoor dat we kunnen focussen (op wat belangrijk is)
 • houdt onze impulsen onder controle
 • houdt ons gemotiveerd
 • zorgt ervoor dat we initiatiefrijk blijven
 • houdt ons sociaal

 

Interessant om te weten is dat de frontale lob zich ontwikkeld tot ons dertigste. Daarna neemt de functie ervan geleidelijk af, maar door hem te blijven stimuleren kun je de achteruitgang remmen. Erik: ‘zorg ervoor dat je na je 35e dingen blijft doen waar je geen zin in hebt en die uitdaging bieden’. Door de frontale cortex op allerlei manieren te blijven stimuleren, ga je achteruitgang tegen en zorg je ervoor dat je hersenen fit blijven.

Maar wat nou als je niet kunt wandelen, door bijvoorbeeld lichamelijk letsel. Kun je je hersenen dan nog wel trainen en fit houden? Ons brein is gelukkig ook cognitief te trainen, door bijvoorbeeld een instrument te bespelen. Maar het mooiste voor ons brein is natuurlijk om zowel actief als cognitief ons brein in beweging te houden.

Hersenschade door leefstijl

Je leefstijl heeft ook effect op de witte stof in je brein. Witte stof verbind de buitenste hersengebieden (grijze massa) met elkaar en is onderdeel van het zenuwstelsel, dat ervoor zorgt dat alles met elkaar kan blijven communiceren in je lichaam. Afwijkingen in de witte stof kunnen onder andere geheugenproblemen, loopstoornissen, dementie en depressie veroorzaken. Volgens Erik is het juist de witte stof die als eerste onderuit gaat bij diabetes type 2 en hart-en vaatziekten.

Op het einde van de lezing liet Erik Scherder nog deze foto zien van de hersenen van een patiënt:

Erik Scherder gaatjes in witte stof
In het midden van de foto zijn kleine gaatjes te zien. Deze gaatjes, lacunes genoemd, bevinden zich in de witte stof van de hersenen van deze patiënt en zijn veroorzaakt door 15 jaar onbehandelde hoge bloeddruk (!). Je leefgewoonten van vandaag hebben direct betrekking op hoe fit je straks bent als je ouder wordt.

Nog even de tips van Erik Scherder op een rijtje

 1. Beweeg minimaal 30 minuten per dag, aaneengesloten en op matig intensief niveau, je moet voelen dat je lichaam aan het werk is.
 2. Zit niet langer dan 2 tot 2,5 uur achtereen.
 3. Blijf jezelf lichamelijk en geestelijk motiveren en uitdagen.
 4. Blijf in beweging gedurende de dag.
 5. Neem de trap.

 

Misschien nog een leuke tip: van 11 tot en 15 april gaat de Nationale Traploopweek weer van start. Doe jij mee dit jaar?

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Dit doen is misschien wel het beste voor je gezondheid
January 18, 2017
3 redenen om te gaan mediteren & hoe te beginnen
January 10, 2017
Ancestral Health Symposium Nederland 2016
October 13, 2016
6 lekkere recepten met orgaanvlees
September 14, 2016
Vibram Fivefingers VI-B | Review
September 13, 2016
Waarom ik gestopt ben met paleo
June 20, 2016
Kabeljauw met knapperig noten-kruidenkorstje
April 13, 2016
Magnesiumtekort, een tikkende tijdbom?
February 11, 2016

2 Comments

eric hoeben
Reply 30 mei 2016

de lezing van Scherder ook bijgewoond; zeer inspirerend, eric

  Leonie
  Reply 30 mei 2016

  Ja leuk he Eric! Heb jij een verandering aangebracht in je leefstijl na de lezing?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *