Lunchbox ideeën zonder brood | 5 per dag


Paleo of glutenvrije lunches zonder brood, het blijft een struikelblok voor velen en een onderwerp waar ik heel veel mails over krijg. Ontbijten doe je vaak nog thuis dus dat is flexibeler, maar eenmaal buiten worden de verleidingen groot. ’s Avonds vooraf je lunch voorbereiden is voor velen geen aantrekkelijk idee of wordt vaak vergeten (gebeurt mij ook). En ’s ochtends eerder opstaan….laat maar. Ook wordt er vaak te moeilijk gedacht over een paleo of broodloze lunch. Dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn wil ik je in deze post laten zien.

Volgens mij is dit een heel makkelijke, niet te dure en niet al te tijdrovende oplossing. Ik noem het ‘5 per dag’ (of ‘5 a day’, ik denk vaak in het Engels gek genoeg).

Leo-goes-Paleo-5-per-dag

 

Hoe maak je een snelle lunch

Het zit hem allemaal in de voorbereiding, zorg dat je alles in huis hebt en dat je een uurtje per week de tijd hebt om je lunchboxen te vullen. Afhankelijk van je behoefte, kook je voor een werkweek van 5 dagen bijvoorbeeld 15 eieren, 5 porties vlees/vis/gevogelte of een combinatie. Vega? Geen probleem, kies bijvoorbeeld voor falafelballetjes, vega eiwitrepen, noten-zedencrackers, dips van peulvruchten en noten zoals hummus in allerlei varianten of notenpasta’s of blokjes kaas.

Kies voor ieder dag van de werkweek iets eiwitrijks hierboven en vul dit aan met een paar van onderstaande producten:

radijs
komkommer
bospeen
cherrytomaatjes
bleekselderij
paprika
rucola of ander losse sla
avocado (besprenkel met wat citroensap om verkleuren te voorkomen)
olijven
frambozen
blauwe bessen
aardbeien
sinaasappel
banaan (snijd de banaan met schil in stukjes, door de schil erom te laten verkleurd hij niet)
appel (besprenkel met wat citroensap om verkleuren te voorkomen)
gemengde noten
bananenbrood

Welke lunchbox

Zorg voor een goed afsluitbare bakjes. Ikzelf ben fan van Lunchbots, dat zijn rvs lunchboxen met vakjes. Daar kun je echter alleen droge voedingsmiddelen in kwijt, geen sausjes/dips o.i.d. want dan gaan ze lekken dus ze zijn niet geschikt voor alles of iedereen. Er zijn wel rvs antilek sausbakjes verkrijgbaar die in de Lunchbots passen.

Een plastic of kunststof bakje werkt natuurlijk ook, die zijn meestal lekvrij en voor mijn kleuterdochter gebruik ik ze vaak. Meestal neem ik deze voor haar omdat het deksel makkelijk en goed sluitend dichtgeklikt kan worden. Ze laat nog regelmatig haar bakje laat vallen en dit bakje kan daar goed tegen (geen butsen zoals bij rvs) en het eten blijft er door het klikdeksel gegarandeerd in.

Voor mijzelf, als ik geen vakjes nodig heb of voor voorraad thuis kies ik ook graag voor glazen schaaltjes met kunststof deksels als deze.

Opties genoeg dus, waar jij de voorkeur aan geeft zoek je zelf maar uit ;-).

Zo ga je te werk

Wil je het jezelf echt gemakkelijk maken of heb je weinig tijd doordeweeks, maak dan al je lunches op 1 dag of avond vooruit. Kook (bijvoorbeeld op zondag) de eieren en/of bereid het vlees/vis/gevogelte voor de hele week. Je kunt ook iedere avond of ochtend je lunch aanvullen met verse groenten en fruit en wel alvast 1x per week de eiwitten gereed maken.

Kun je je lunch niet opwarmen op je werk of ben je de hele dag onderweg, kies dan voor eieren, rollade, drumsticks of gehaktballetjes, falafelballetjes, vega proteinerepen, hummus etc. Dat kun je allemaal koud/lauw eten, geen probleem.

Gekookte eieren kun je in de schil in de koelkast 5 dagen bewaren. Vlees/vis/gevogelte/falafelballetjes kun je maximaal drie dagen in de koelkast bewaren na bereiding, die kun je dus beter invriezen als je die later in de week ook nog wilt eten. Een ander optie is dat je 6 eieren kookt en 3 porties vlees/vis/gevogelte/falafel. Het vlees (etc.) eet je de eerste drie dagen, de eieren de laatste twee dagen.

Neem vervolgens per dag een selectie van de bovenstaande groenten (circa 100-150 gr) mee en kies wat fruit (circa 50-100 gram). Bovenstaande groenten en fruit kun je in zijn geheel meenemen (gewassen of niet) of vooraf thuis in plakjes snijden. Dat is aan jou.

Voorbeeldlunches

Je lunch zou kunnen bestaan uit:

1oo gr. gehaktballetjes
½ komkommer
handje noten
3 bospeentjes, en een
1 banaan

Oftewel 5 producten, vandaar ‘5 per dag’. Je hoeft natuurlijk niet aan 5 stuks vast te houden, meer of minder is ook prima.

Eet er nog iets van vetten bij als je geen noten, olijven of avocado bij eet, zo krijg je niet gelijk weer trek. Of maak een dressing met olijfolie voor over je groente, mayonaise voor ernaast of een hummusdip voor erbij. Zorg ervoor dat je je dressing altijd apart verpakt, anders worden je groenten snotterig, yuk.

Hieronder vind je wat fotovoorbeelden van lunches voor mijn dochter en mijzelf. De foto’s zijn niet heel mooi en de lunches niet fancy, maar wel makkelijk, snel en praktisch. Hopelijk kun je hier wat inspiratie uit halen.

lunch ei, kaas, groenten en kokosballetje

 

Een lunch voor mijn kleuterdochter, met een eitje, blokje boerenkaas, tomaatjes, gekookte broccoli, stukjes appel en een kokos-notenballetje.

 

lunch 2 per dag

 

Een werklunch voor mijzelf, een restje (meer gekookt) van de avond ervoor. Ik had nog een dressing mee voor over de broccoli, maar deze staat niet op de foto.

 

lunch eimuffins appel

 

Eimuffins voor mijn dochter, ik maak regelmatig eimuffins voor haar, hier vind je een recept voor snelle en gemakkelijke eimuffins.

 

lunch fruit ei kleuter

 

Een zoetere lunch voor mijn dochter, veel fruit, een eitje, wat noten en avocado.

 

lunch kleuter makreel ei groeten fruit

 

Weer een kleuterlunch, dit keer met tomaatjes, druiven, paprika, makreel en een eitje.

 

lunch kleuter met mayo

 

Monkeylunch met mayo. Je hebt inmiddels wel gemerkt dat mijn dochter dol is op eieren ;-).

 

lunch kleuter

 

lunch notencrackers makreelsalade

 

Een ‘luxe’ lunch voor mijn dochter, met zelfgemaakte makreelsalade, stukjes appel, tomaatjes en amandelcrackers.

 

lunch bakjes

 

lunchbox groot half

Ik plaats ook regelmatig lunchboxen op instagram, neem daar ook eens een kijkje.

Heb je hier wat aan, denk je dat dit werkt voor jou? Laat het me weten via een reactie hieronder.

Meer lunchboxideeën zonder brood?

Volg mijn lunchworkshop boordevol lekkere recepten en inspiratie voor je lunch onderweg.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016
20 Lekkere lunchbox ideeën zonder brood
August 24, 2016
Hoe herstel je van een burn-out
July 31, 2016
Easy eimuffins voor in de lunchbox
March 09, 2016

7 Comments

@Justme
Reply 5 augustus 2016

Hoi Leonie,

Ik haal veel inspiratie uit jou website/fb/instagram. En volg je dus ook ;-)
Ik heb de bovenstaande tekst gebruikt op mijn fb-blog met een #brndstf.
Ik hoop dat je dit niet erg vind en anders hoor ik dat graag.

Mirjam
Reply 10 april 2016

Wat leuk, hier kan ik we wat mee! Ik ben alleen gigantisch benieuwd naar waar je die metalen lunchboxen vandaan hebt. Ik moet toegeven dat ik zelf het internet al afgespeurd heb maar kan ze niet vinden.

  Leonie
  Reply 10 april 2016

  Dat zijn Lunchbots Mirjam. In de tekst staat een link, maar kijk eens op greenjump.nl daar kun je ze onder andere bestellen.

   Mirjam
   Reply 11 april 2016

   Bedankt! Ik had er wel een paar gevonden, maar deze zijn echt wat ik zoek.

maartje
Reply 3 april 2016

Leuk om te lezen en bekijken!
Mag ik wat vragen omtrent je dochter? Eet zij geen glutenvrije granen? En dagelijks eieren? Voor een kind lijkt het me best lastig omdat die toch andere behoeften hebben.

Groetjes maartje

  Leonie
  Reply 3 april 2016

  Hai Maartje, ze eet vrijwel geen granen, met rijst als uitzondering maar dat ook niet dagelijks. Bij hoge uitzondering eet ze tarwe (taart op verjaardagen of een incidentele boterham bij vriendinnetjes) omdat ik het haar op feestjes of buitenshuis niet te moeilijk wil maken en we gemerkt hebben dat wanneer ze normaal geen (glutenhoudende) granen eet, ze af en toe zonder buikpijn en slapeloze(re) nachten een taartje of boterham mee kan eten. Maar dat dan weer niet twee dagen achtereen, dan is ze gelijk ziek (neusverkouden en buikpijn). Idealiter zou ze helemaal geen (glutenhoudende) granen moeten eten. Ze eet bijna dagelijks eieren inderdaad, dat is haar lievelingseten. Ik denk ook weleens 'kind wil je niet iets anders', maar ze gaat bijna huilen als ze geen 'plat eitje' (omelet oid) mag tijdens de lunch. De gekookte eieren in haar lunchtrommel komen nog weleens half opgegeten terug :) maar dat is meer omdat ze koud zijn (zegt ze). Of het lastig voor haar is? Ze is vanaf baby (1 jr) ermee opgegroeid en wij eten thuis eigenlijk nooit brood of pasta oid, ze vond het vroeger niet zo leuk als ze geen brood mocht op de crèche, maar inmiddels ervaart ze zelf ook dat ze buikpijn krijgt na het eten van met name tarwe en hoeven we haar er alleen aan te herinneren, dat maakt het wel makkelijker. Ze geeft het tegenwoordig al zelf aan bij vriendinnetjes thuis. Het scheelt denk ik wel dat ze af en toe - op feestjes - taart of cake mee mag eten en dat er in haar omgeving (thuis, maar ook bij haar oma die strikt Paleo eet wegens ziekte) graanvrij wordt gegeten. Op sommige momenten is het even niet leuk, maar ze zet zich er eigenlijk heel snel overheen en we kunnen haar bijna altijd een alternatief aanbieden (rijstewafel, fruit, bananenbrood, chocolade, ei, stukjes groenten, soep, rozijnen, dadel etc).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *