3 redenen om te gaan mediteren & hoe te beginnen
Heb je weleens gemediteerd? Jaaaren geleden heb ik in een periode waarin ik wel wat mentale ontspanning kon gebruiken een poging gedaan tot meditatie. Ik kon er toen niets mee, al die gedachten die door mijn hoofd bleven dwarrelen en die mijn poging tot het leegmaken van mijn hoofd in de weg stonden, niets voor mij dus, dacht ik.
Later leerde ik dat het helemaal niet erg is als die gedachten door je hoofd blijven spoken en dat wanneer dat gebeurt je gewoon weer opnieuw kunt beginnen. Sterker nog, je gedachten helemaal uitzetten is vrijwel onmogelijk. Ik deed opnieuw een poging, geïnspireerd door mijn buurvrouw. Meditatie gaf haar veel energie en rust. Inmiddels kan ik zeggen en mij ook.
Meditatie is van alle tijden, ik kan me voorstellen dat onze voorouders wellicht niet in een hut of grot in lotushouding met de handpalmen omhoog zaten te mediteren, maar ik denk wel dat meditatie een soort van vast onderdeel in hun hele doen en laten was (call me romantic), maar dan op een andere manier. Over het algemeen was hun dagelijks patroon natuurlijk een stuk minder hectisch dan dat van ons tegenwoordig veelal is. Zij hadden van nature meer rust in hun dagelijkse activiteiten (denk aan lange afstanden wandelen, het plukken van besjes, borstvoeding geven of gewoonweg even niets doen, want ze waren echt niet altijd op de vlucht voor groot wild natuurlijk). Zij hadden helemaal geen meditatie nodig in de vorm waarin wij die nu beoefenen en verkregen vanzelf mentale rust gedurende hun activiteiten (en rekeningen bestonden nog niet, wat hadden ze het toch goed :-p).
Om in ons tegenwoordige drukke leven toch nog een beetje van die natuurlijke rust terug te brengen is meditatie een uitstekend middel, behalve voor mijn man die heeft daar namelijk de tv voor, volgens hem is meditatie alleen maar dodelijk saai en volkomen nutteloos. 🙂
[/vc_column_text]

3 redenen om vandaag nog te starten met mediteren
(1) Het ruimt lekker op
Mediteren is als het opruimen van je huis. Tijdens meditatie raak je negatieve gevoelens, gedachten en energie kwijt, je gooit ze allemaal in een kosmische prullenbak en laat op die manier meer ruimte in je lijf toe voor positieve dingen. Op den duur zul je merken dat je moeilijke situaties ook beter en sneller kunt relativeren en verwerken.
Door te mediteren krijg je meer helderheid in je hoofd, je kunt beter en makkelijker keuzes maken. Daarnaast word je tevens meer bewust van je (geestelijke) behoeften en naar mate je zelfbewuster wordt krijgt ook je zelfvertrouwen een boost.
(2) Het is gezond en je krijgt er meer energie van
Meditatie brengt allerlei processen in je lichaam tot rust wat je gezondheid ten goede komt. Het helpt je stresshormoon (cortisol) te verminderen en brengt je hartslag en ademhaling tot rust, verlaagt je bloeddruk en versterkt je immuunsysteem. Door lichamelijk letsel of een moeilijke periode wordt onze energie geblokkeerd, wat ons moe maakt en waardoor ons lichaam sneller kan verouderen. Door middel van meditatie kun je deze blokkades opheffen en krijg je weer meer energie. Net als dat een auto onderhoud en een poetsbeurt nodig heeft, heeft je lichaam dat ook, meditatie is als een onderhoudsbeurt voor je lichaam en geest en houdt zo je lichaam langer fit.
(3) Het vermindert pijn en stress en helpt je verlangens in toom te houden
Uit onderzoek blijkt dat meditatie (spierspannings)hoofdpijn, PMS en chronische pijnen helpt verminderen. Ook werkstress, angsten en depressiviteit kunnen door meditatie verminderen. En wanneer je verslavingsgevoelig bent kan meditatie je zelfs helpen van de drank of dat lekkere taartje af te blijven!
Kortom meditatie is een fantastisch middel om je lekker in je vel te voelen. Maar denk niet dat je van alles verlost bent door af en to eens te mediteren. Een enkele keer mediteren heeft weinig zin, voor echte resultaten is dagelijks mediteren aanbevolen.

Hoe te beginnen met mediteren?
Methode 1
Ga in een gemakkelijke houding zitten (kleermakerszit, lotushouding of op je knieën) en zorg dat je rug recht is. Leg je handen op je knieën of laat ze naar boven wijzen. Ga liever niet liggen, want dan is het verschil tussen slapen en deze “actieve” rust niet duidelijk voor je lichaam. Sluit je ogen en haal een aantal keer langzaam en natuurlijk adem. Richt je aandacht op je ademhaling en maak je niet druk over of je het wel goed doet. Als er gedachten in je opkomen laat je deze rustig voorbij gaan (zoals wolken in de lucht voorbij drijven), je hoeft ze niet te beoordelen, ze zijn er gewoon en gaan vanzelf weer weg. Breng je aandacht elke keer terug naar je ademhaling.
Methode 2
Wat ook goed werkt is om een kernvraag of een bepaalde klank (mantra) te herhalen, bijvoorbeeld “wie ben ik”. Herhaal deze vraag een aantal keer, er zullen gedachten opkomen en misschien ook niet. Laat die gedachten toe en ga vervolgens terug naar je kernvraag, herhaal deze totdat je je weer volledig op je ademhaling kunt richten. Na wat oefenen, komt er vanzelf een rustmoment, een moment waarop er minder of misschien zelfs even geen gedachten meer door je hoofd dwarrelen en je een bent met je ademhaling. Geniet van dat moment en wanneer er toch weer gedachten opkomen, herhaal je je kernvraag totdat je weer terug bent op het rustpunt.
Methode 3
Als je het lastig vindt om op eigen houtje te starten kun je ook beginnen met een geleide meditatie. In een geleide meditatie wordt je door iemand anders door je meditatie heen geleid. Dit kan in groepsverband, maar ook door middel van een youtube filmpje of geluidsfragment. Even googelen en je hebt er zo een paar gevonden. Ik heb laatst ook een geleide meditatie opgenomen, hierbij maak je gebruik van een kaars om je gemakkelijk te kunnen concentreren. Klik hier voor de meditatie.
Hoe lang mediteren?
- 10 January 2017
- No Comments
- 0
- concentratie, depressie, energie, gezondheid, hart, hoodpijn, meditatie, mediteren, ontspanning, pijn, rust, verslaving