2x Horchata de Chufa


Zoals je gisteren al hebt kunnen lezen zijn tijgernoten echte powerbommetjes, ze bevatten onder andere vitamine c, magnesium, calcium, ijzer, kalium, fosfor en vitamine e. Je kunt er ook hele lekker dingen mee maken, want uiteindelijk is dat natuurlijk het belangrijkste. Het moet wel lekker zijn!

Horchata de Chufa 2

 

Ik heb je recepten met tijgernoten beloofd en vandaag beginnen we met een Horchata de Chufa. Een heerlijk verfrissend drankje, perfect voor een zonnige dag. Vandaag mag het dan wat grijzer zijn dan de afgelopen prachtige week, maar ook op donkere dagen is horchata geweldig. Ik heb twee versies voor je omdat ik niet kon kiezen, ze zijn allebei erg lekker!

De eerste versie is een basic horchata, ideaal als vervanger voor melk en veel lekkerder dan amandelmelk (of welke andere notenmelk dan ook). Ook bevat het een betere vetzuurverhouding dan de meeste notenmelk. Je drinkt hem zo of kunt hem toevoegen aan je gerechten. De tweede versie is echt als een drankje bedoeld en is meteen mijn nieuwe favoriet! Let op, deze horchata chai kan heftig zijn, met name door de verse gember die erin zit, begin daarom met een klein beetje gember, je kunt altijd meer toevoegen.

 

Horchata de Chufa

 

Horchata de Chufa

voor 750 ml

175 gr hele tijgernoten, 24 uur geweekt in ruim water
750 ml koud water
2-3 medjoul dadels, zonder pit
1/5 tl kaneel

Laat de geweekte tijgernoten uitlekken en doe ze samen met het koude water in een blender.
Blend op de hoogste snelheid tot een gladde vloeistof.
Voeg de dadels en de kaneel toe en blend nogmaals totdat de dadels helemaal fijngemalen zijn.
Giet de tijgernotenmelk boven een kan door een zeef of een netje en knijp zoveel mogelijk van de melk uit de gemalen tijgernoten.
Serveer de horchata direct of giet hem over in een schone fles en bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast.

De overgebleven tijgernotenpulp kun je (in de vriezer) bewaren om later koekjes van te bakken of gebruik het als compost in je tuin.

 

Horchata chai_

Horchata chai

voor 4 glazen

175 gr hele tijgernoten, 24 uur geweekt in ruim water
1 liter koud water
4 kruidnagels
zaadjes van 4 groene cardamompeulen
1 tl kaneel
2-3 cm verse gember
4 medjoul dadels, zonder pit
1 hand ijsblokjes

Laat de geweekte tijgernoten uitlekken en doe ze met de overige ingrediënten (behalve de ijsblokjes) in een krachtige blender.
Blend op hoge snelheid tot een glad mengsel.
Giet de horchata boven een kan door een zeef of netje en knijp zoveel mogelijk van de melk uit de het gemalen tijgernotenmengsel.
Doe het mengsel terug in de blender met de ijsblokjes en blend nog even kort totdat de ijsblokjes vergruisd zijn en de melk schuimig.

Giet over in 4 glazen en serveer direct.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Notengranola
May 15, 2017
One pot met haloumi, aardappel en spinazie
April 06, 2017
Review TANTE TOOS Suikerloos RAW SWEETS Workshop
March 13, 2017
Soep van geroosterde paprika en tomaten
March 08, 2017
Super lekkere Eggnog | sugar alert!
December 26, 2016
Surinaamse pindasoep met tomtom
December 12, 2016
Snelle groentesoep met harissa
November 14, 2016
Chocolade-avocadomousse op een laagje van zoete pompoen
November 06, 2016
Kokosmeelkoekjes | receptenruil
October 20, 2016

3 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *